ENERJI

Yingli Solar’dan Özyeğin Üniversitesi’ne güneş enerjisi santrali

Published

on

Yingli Solar Türkiye, Cerean Enerji ile işbirliği gerçekleştirerek Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü’nde çatıya monte edilen 378 kW’lık güneş enerjisi santralini hayata geçirdi. Proje, çatıya monte edilen güneş santralleri içinde büyüklüğü açısından Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip.

Yingli Solar Türkiye, yeni güneş enerjisi projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü’nde gerçekleştirilen proje kapsamında, Türkiye’nin bu büyüklükteki ilk çatıya monte olarak yapılan güneş enerjisi santrali tamamlandı. Projesi ve kurulumu Cerean Enerji tarafından gerçekleştirilen projede bin 512 adet Yingli Solar güneş paneli kullanıldı.

Tesisin kurulumu, kampüs içerisinde bulunan LEED Gold sertifikalı üç bina ve AB NEED4B (New Energy Efficient Designs for Buildings) projesi kapsamında yapılan ve birçok yenilikçi uygulamayı içinde barındıran ScOLa binası olmak üzere toplam dört bina üzerine dağılmış olarak gerçekleşti. Tamamen çatı uygulaması olarak kurulan sistemde bina bazlı olarak elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 25’i karşılanıyor.

Yingli Solar’ın ilk üniversite projesi

Yingli Solar Türkiye Ülke Müdürü Uğur Kılıç, ilk üniversite projesini tamamladıkları için gurur duyduğunu belirterek, Cerean Enerji ile iyi bir ekip çalışmasına imza attıklarını söyledi. Kılıç, “Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü’nün çatı kısmına bin 512 adet 250 W kapasiteli güneş panelini çok hızlı bir şekilde tedarik ederek monte etmeyi başardık. Yıllık elektrik üretim kapasitesi 510 MW’ı bulacak bu santral, üniversitenin ihtiyacı olan elektrik enerjisinin önemli bir bölümünü karşılıyor. Üniversitelerin temiz enerji kullanması hem öğrencilerde hem akademisyenler arasında bu bilincin gelişmesini sağlıyor. Bu sebeple Yingli Solar Türkiye olarak çok önem verdiğimiz bir projeyi tamamlamadığımız için büyük mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.

Hem ekonomi hem çevre kazanıyor

Cerean Enerji Genel Müdürü Dr. Onur Yazgan ise Özyeğin Üniversitesi için hayata geçirilen bu projenin kendileri için çok önemli olduğuna dikkat çekerek, üniversitelerin temiz enerji kullanımı konusunda lider bir rol üstlenmeleri gerektiğine inandığını belirtti. Dr. Onur Yazgan ülkelerin gelişmesinin enerji kaynakları ile doğrudan bağlantılı olduğunu vurgularken, temiz enerji kullanımının ülke ekonomisine önemli katkı sağladığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Karbon (Co2) emisyonlarını düşündüğümüzde ekonomi yanında doğaya da önemli fayda sağlamaktadır. Böylece hem ekonomi hem de çevre kazanıyor. Türkiye güneş enerjisi açısından oldukça şanslı, Avrupa’nın güneş ışınımı en yüksek ülkelerinden birisi. Bu avantajımızı hızla ekonomiye kazandırmak için yeni projeler geliştiriyoruz”.

Akademi ile sanayinin işbirliği

Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi yetkilisi Burak Sefer ise projenin amacını ve üniversiteye katkısını şu şekilde özetledi: “Özyeğin Üniversitesi kampüsü birçok enerji verimli uygulamayı içinde barındıran çevreci ve yeşil sertifikalı binalara sahip bir kampüs. Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi olarak bu projedeki amacımız, güneş enerjisi sistemlerinde Türkiye’de en kapsamlı kampüs uygulamasını akademi ile sanayi, yani Cerean Enerji işbirliği içerisinde uygulamaktı. Yaratılan bu başarı hikayesi hem akademik açıdan yeni araştırmalara ortam sağlamakta hem de sektörün gelişmesinde önemli bir örnek olmakta. Özgün mekanik ve elektriksel tasarımı ile 4 farklı bina çatısında uygulanan tesis bina bazlı tüketimlerin ortalama yüzde 25’ini sağlamaktadır.”

Oscar Ödüllü proje

Özyeğin Üniversitesi güneş enerjisi santrali tüm süreciyle akademik bir başarı taşımasının yanı sıra ICCI 2013 Enerji Oscar Ödülü’ne de layık görüldü.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version