Haberler

Yatırımcılar rotayı RAKIA Serbest Bölgesi’ne çevirdi

Published

on

Ortadoğu, Hindistan ve Afrika pazarına açılmak isteyen Türk yatırımcıları için cazip bir üs olarak dikkat çeken RAKIA Serbest Bölgesi, yatırımcıları bekliyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin 7 emirliğinden biri olan ve 95 ülkeden 13 binden fazla şirketin faaliyet gösterdiği RAKIA Serbest Bölgesi; vergi muafiyeti, ulaşım avantajı, yabancı çalışanlar sayısında herhangi bir kısıtlama ve bürokratik formalitenin olmaması gibi birçok avantajı ile yatırımcıyı cezbediyor.

 

Birleşik Arap Emirlikleri’nin yükselen yıldızı Ras Al Khamiah’ta bulunan RAKIA Serbest Bölgesi; vergi muafiyeti, ulaşım avantajı, yabancı çalışanlar sayısında herhangi bir kısıtlama ve bürokratik formalitenin olmaması gibi avantajlarıyla yatırımcıların iştahını kabartıyor. Ortadoğu, Hindistan ve Afrika pazarına açılmak isteyen Türk yatırımcıları için cazip bir üs olarak da dikkat çeken RAKIA Serbest Bölgesi’nde iş yapmak isteyen yatırımcılara ise RAK Yatırım Otoritesi yol gösteriyor.

 

RAK Yatırım Otoritesi tarafından organize edilen ve RAKIA Serbest Bölgesi’nin yatırım avantajları ile fırsatlarının ele alındığı toplantı, Grand Hyatt İstanbul Otel’de düzenlendi. Toplantıda konuşan RAK Yatırım Otoritesi Genel Müdürü Peter Michael Schuster, HH Şeyh Suud Bin Saqr Al Qasimi tarafından 2005 yılında RAK’a yatırımları teşvik etmek amacıyla RAK Yatırım Otoritesi’nin kurulduğunu belirtti. Öncelikle Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerden bahseden Schuster, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)‘ nin, 2004 – 2011 yılları arasındaki yatırımlar ele alındığında bütün körfez ülkeleri içinde yüzde 56 pay ile Türkiye’nin bölgedeki en önemli ticari ortağı olduğuna dikkat çekti.

 

Ticaret hacmi 10 milyar dolara ulaştı

BAE’nin 97.8 milyon varil ile dünyanın yedinci en büyük kanıtlanmış petrol rezervlerine ve 214 trilyon feet küp ile de altıncı büyük kanıtlanmış doğalgaz rezervlerine sahip olduğunu kaydeden Schuster, BAE’nin ticaret ve alışveriş için küresel bir merkez olduğunu söyledi. 3 yıl önce 2015 yılı için konulan 10 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacmi hedefinin 2012 yılında geçildiğini vurgulayan Schuster, 2015 yılında ticaret hacminin 15 milyar dolara ulaşılacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Schuster, günümüzde BAE’de 600’ü aşkın Türk şirketinin ticaret, petrol, inşaat, lojistik, güvenlik ve tıbbi ürünler alanlarında faaliyet gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Rakia’da 95 ülkeden 13 binden fazla şirket faaliyette

Birleşik Arap Emirlikleri’nin 7 emirliğinden biri olan Ras Al Khaimah yönetimine bağlı Rakia Serbest Bölgesi’nde teknik müşavirler aracılığıyla Al Hamra Endüstri Parkı ve Al Ghail Endüstri Parkı olmak üzere son teknoloji ile donatılmış iki sanayi parkının tasarlandığını bildiren Schuster, her iki endüstriyel parkın modern bir altyapı ile donatıldığını kaydetti. Al Hamra’nın Dubai ve diğer emirlikleri birbirine bağlayan Emirlik otoyoluna çok yakın olduğunu dile getiren Schuster, Al Ghayl Endüstri Parkı’ndan da deniz limanlarına kolay bağlantı sağlandığını vurguladı.

95 ülkeden 13 binden fazla bölgesel ve uluslar arası şirketin Ras Al Khaimah’da ucuz üretim maliyetlerinin yanı sıra Ortadoğu, Afrika ve Avrupa’ya yapılan ticari aktivitelerde geniş imkanlardan faydalandığını belirten Schuster bölgenin bütün yatırımcının ihtiyaçlarını tek çatı altında sağlayabildiğini söyledi. Schuster, lisans, şirket kurulum işlemleri, serbest bölgede sanayi ihtiyaçları için arazi, depo, modern ofisler, işçi konaklama alanları, yatırımcı ve çalışanlar için vize gibi her türlü onay ve izinlerin temin edilebildiğini vurguladı.

Hangi alanlar cazip?

Bölgedeki cazip yatırım alanları hakkında da bilgi veren Schuster, cazip yatırım alanlarını; plastik ve kauçuk, gıda, otomotiv yedek parça, medikal araç gereçler ve malzemeler, duvar kaplama maddeleri, alçı ürünleri, piller, sentetik reçineler, yapıştırıcılar, yapı kimyasalları, özel kimyasallar, olarak sıraladı. Schuster, “Rakia Serbest Bölgesi, Ortadoğu, Hindistan ve Afrika pazarına açılmak isteyen bütün Türk işletmecilerini cazip bir ileri üs olarak sanayi parkında yer almaları için davet etmektedir” dedi

Avantajlar neler?

·        Satış, kurumlar ve kişisel gelir vergilerinden muafiyet

·        Rakia Serbest Bölgesi’nde kurulan şirketlere yüzde 100 yabancı mülkiyeti

·        Elde edilen gelirin ve karın yüzde 100’nün istendiği gibi ana vatana transfer edilebilmesi

·        Birçok ülkeyi kapsayan serbest ticaret anlaşmalarından faydalanabilmek

·        Ortadoğu, Asya ve Afrika’ya çok iyi kara, hava ve deniz bağlantıları

·        Arazi, depo, modern ofisler, işçi konaklama alanları gibi imkânları uzun vadeli uygun fiyata leasing şansı

·        Rakia Sanayi Parklarının kendi Enerji Üretim Tesisleri’nden kesintisiz enerji

·        Dubai’ye karadan 45 dakikalık uzaklık

·        Yabancı çalışanlar sayısında herhangi bir kısıtlama olmaması

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version