Makina & Ekipman

WAT Motor 10.000’den fazla farklı versiyonla OEM’lerin odağında

Published

on

Türkiye’nin lider sanayi kuruluşu Koç Holding bünyesinde faaliyet gösteren WAT Motor, 2020 yılında bir dizi yenilik gerçekleştirdi. Firmaya bu yıl içerisinde katılan Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’dan Sorumlu Satış ve Pazarlama Direktörü Onur Taneri’den WAT Motor’un faaliyetleri ve gelecek planları hakkında bilgiler aldık.

WAT Motor hakkında bilgi verebilir misiniz?

WAT Motor, Çerkezköy’de bulunan ileri üretim teknolojisine sahip 40.000 metrekare kapalı alanda elektrik motorları üretmektedir.

WAT elektrik motorları yüksek performansı, dayanıklılığı, güvenilirliği ve enerji verimliliği ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın önde gelen OEM’leri tarafından özellikle tercih edilmektedir.

50 yılı aşkın bilgi birikimi ve ürün kalitesi ile 30’un üzerinde ülkeye ürün ihraç eden WAT Motor, benzersiz kurumsal kültürü sayesinde sürdürülebilir iş ilişkileri geliştirmekte ve bu alanda ülkemizin ihracat lokomotifi olmaya devam etmektedir.

WAT’ı ön plana çıkaran özellikler nelerdir?

WAT Motor, elektrik motorları ve sürücüleri konusunda 40’ı tasarım uzmanı olmak üzere toplam 56 Ar-Ge çalışanı ile bu alanda Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın sayılı elektrik motoru üreticileri arasında yer almaktadır.

Benzersiz Ar-Ge gücü sayesinde müşterilerinin çözüm ortağı olan WAT Motor, sahada aktif yer alarak uygulama bazlı çözümler geliştirmektedir. Böylece 10.000’den fazla farklı versiyonla müşterilerinin gereksinimlerini tam anlamıyla karşılayan, kullanım ömrü boyunca düşük maliyetli özelleştirilmiş motorlar sunar.

WAT Motor olarak bahsetmekten gurur duyduğumuz diğer özelliğimiz tamamen müşteri odaklı ve kusursuz müşteri memnuniyeti anlayışıyla verilen satış sonrası teknik destek hizmetimizdir. Sadece Türkiye’de değil geniş bayi ağı sayesinde Avrupa’da da verdiğimiz bu hizmetin fark yaratıyor olmasının altında çözüm ortağı olma kültürü yatmaktadır.

Elektrik motorları ile diğer ürün gruplarında ne tür yenilikler mevcut?

Bugün tüm dünyanın konuştuğu önemli gündem maddelerinden biri enerji verimliliğidir. Kullanım yaygınlığı ve elektrik tüketimi nedeniyle elektrik motorları verimlilik çalışmalarının odağında yer alan bir üründür. WAT Motor olarak enerji verimliliğinin öncüsü olmaktan gurur duyuyoruz. 2000’li yılların başında Eff1 ürün gamı ve deklarasyonunu, CEMEP’e üye olan ilk ve tek yerli firma olarak yapan ve bu konuda öncü olan WAT, 2013 yılında IE3 motorları ile en verimli ürün kategorisinde birinci olmuştur.
Bugün gelinen noktada IE4 ürün gamını müşterilerinin kullanımına sunarak regülasyonlardan çok önce yüksek verimli ürünlerini hazır etme geleneğini sürdürmektedir.

Bunun yanında duman tahliye motorlarımızı devreye aldık. Oldukça başarılı test sonuçları sayesinde Türkiye’nin önde gelen üreticileri ile çalışmaya başladık. Bu ürün grubunda alüminyum gövde ile sertifika alan ilk ve tek üreticiyiz.

Bir fazlı ürün ailemizi günümüz tasarım ve üretim yetkinlikleri doğrultusunda yeniledik. Yeni bir fazlı motor serimizin ilk aşaması olan 63 ve 71 gövde motorlarımızı müşterilerimizin beğenisine sunduk.

Gemi ve tersanelerde kullanılan marine motorlarımızdaki hızlı teslim sürelerimiz sayesinde fark yarattığımızı düşünüyorum. Alüminyum 250 gövde seçeneğini sunan ilk ve tek yerli üreticiyiz. Son olarak 315 gövde motorlarımızı yıl sonu itibari ile pazara sunacağız. WAT’ın bilinen kalite, dayanıklılık ve ürün performansı ile 315 gövde motorlarda da tercih edileceğinden şüphemiz yok.

Sanayi Hamlesi Programında yer almanızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında destek verilen 10 programdan biri de WAT Motor’un geliştireceği yüksek teknolojili, ülkemiz için kritik öneme sahip askeri ve endüstriyel servo sistemler olacaktır. Halihazırda bazı servo projelerinde yer alan ve ürün sağlayan WAT Motor, bu alanda da benzersiz başarılara imza atacaktır. Bu ürünler sayesinde kritik sektörlerde dışa bağımlılığımızı azaltmakla kalmayıp katma değerli ürün ihracatına da katkı sağlayacağız.

Türkiye’de çevik dönüşümü başlatan ilk üretim şirketi oldunuz. Çevik yaklaşımın müşteriye etki eden sonuçları oldu mu?

Çevik yaklaşım son yıllarda birçok firmanın gündeminde yer alan önemli yönetimsel bakış açılarından biri. WAT olarak, Türkiye’de çevik dönüşümü başlatan ilk üretim şirketi olduk. Yolculuğumuzun başındaki odak alanlarımızdan biri olan müşteri memnuniyeti konusunda güçlü gelişmeler gözlemledik. Örneğin yetkilendirilmiş takımlarımızın müşteriyle direkt temasta çalışması müşteri mutluluğunu ve sorumluluk bilincini artırdı. Bu sayede, yeni ürün devreye alma süresinde üç kat hızlanma, müşteri sevkiyat süresinde iki kat iyileşme gibi değerli çıktılarımız var.

Pandemi sürecinde ne tür tedbirler aldınız?

2020 yılı yurtiçinde birçok başarıya imza attığımız bir yıl. Bununla birlikte Covid-19, önceliğimizin sağlık olduğunu tekrar hatırlattı ve sağlığımızı korumak için hep birlikte sağlam bir mücadeleden geçiyoruz. WAT Motor olarak pandeminin ilk döneminde aldığımız ciddi koruma tedbirlerini eksiksiz ve esnetmeden uygulamaya devam ediyoruz. Pandemi ortamında çalışma ortamımızın sağlık ve güvenliği konusunda uygunluğunu gösteren TSE Covid-19 Güvenli Üretim Belgesini Haziran ayında aldık ve bu anlamda sektörümüzün öncülerinden biri olduğumuzu düşünüyorum.

Yeni normal diye adlandırılan bu dönemi firmanız ve sektörünüz açısından değerlendirebilir misiniz? Üretim ve satış ayaklarında nelerin değişmesini bekliyorsunuz?

Pandemi ile birlikte yakın coğrafyada alternatif tedarikçi oluşturmanın ne kadar kritik olduğu anlaşıldı. Makine imalat sektör büyüklüğünde 3.sırada Almanya’yı, ilk 10 ülke içerisinde de 5 Avrupa ülkesini görüyoruz. Bu anlamda ülke olarak elektrik motoru konusundaki tasarım ve üretim yetkinliğimiz ile bulunduğumuz coğrafi konumu avantaja çevireceğimize inanıyorum.

Piyasadaki rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye elektrik motoru sektörü son sekiz yılda iki yeni firmanın sıfırdan yatırım yapıp sektöre girmesi, 2 firmanın da el değiştirip yatırım yapması ile birlikte rekabet yoğun bir sektör halini aldı. 2020 yılında Wat olarak Türkiye’de pazar payımızı %50 oranında arttırmış bulunmaktayız.

Ayrıca ihracat alanında Türkiye’de açık ara sektör lideriyiz. Sektörümüzde ihracatın artması arz talep dengesinin tekrar kurulmasını sağlayacaktır. Bunun yerli üreticilerin Avrupa’nın üretim üssü olabilmesi ile gerçekleşebileceğini düşünmekteyim. Ama WAT dışında sektörün ihracat oranı halen çok düşük seyretmektedir.

Onur Taneri kimdir?
Evli ve iki çocuk babasıyım. 1995 yılında Galatasaray Lisesi, 2000 yılında Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Lisans, 2002 yılında Paris School of Business M.B.A. Yüksek Lisans mezunuyum. 20 yıla yakın B2B alanında Satış ve Pazarlama deneyimim var. İngilizce, Fransızca ve İtalyanca konuşmaktayım. 2015 yılından bu sene Şubat ayına kadar Gamak firmasının Satış ve Pazarlama müdürü olarak görev aldım. Şubat ayından beri Türkiye’nin lider yatırım holdingi olan Koç Holding bünyesinde faaliyet gösteren WAT firmasının Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’dan Sorumlu Satış ve Pazarlama Direktörü olarak çalışmaktayım.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version