Haberler

UPS, dördüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı

Published

on

 

  •      Global teslimatlar Aralık ayında %20 artış gösterdi
  •       Gönderilerdeki artış ve kötü hava şartları nedeniyle ABD’de maliyetler yükseldi
  •        E-ticaret, çeyrek hacmini dünya genelinde %6,0 arttırdı
  •        Avrupa’daki güçlü büyüme ile birlikte uluslararası ihracat hacmi günlük %9,5 arttı
  •        2013 yılında hissedarlara 6.1 milyar dolar dağıtıldı; Serbest nakit akışı 5.3 milyar dolar oldu
  •        Kapasite arttırmaya yönelik yatırımlar 500 milyon dolar arttırıldı
  •        2014 yılının tamamına yönelik düzeltilmiş hisse başına kazancının 5.05 dolar ile 5.30 dolar arasında olacağı öngörülmekte

UPS, bugün, 2013 yılının dördüncü çeyreğine ait sonuçlara ilişkin ayrıntıları yayınladı. Hisse başına seyreltilmiş kazanç, 2012 yılının dördüncü çeyreğindeki düzeltilmiş sonuçlara oranla 0.07 dolar azalarak toplamda 1.25 dolar olarak gerçekleşti. Aralık ayında teslimatlarda yaşanan %20 artış neticesinde, günlük ortalama paket adedi %6.0 oranında yükseldi. Öngörülen adedin çok üzerine çıkılması ve kötü hava koşulları, sonuçları olumsuz etkileyerek ABD’de ek operasyon giderine neden oldu.

UPS, 2012 yılının dördüncü çeyreğinde emeklilik fonunun gerçeğe uygun değerlemesiyle vergi sonrası, gayri nakdi 3.0 milyar dolarlık harcama nedeniyle 1.83 dolarlık seyreltilmiş hisse başına zarar bildirdi.

UPS Başkanı ve CEO’su Scott Davis, “Perakende pazarı, doğrudan tüketiciye modeline geçiş yaptığından, çok daha fazla sayıda şirket UPS’nin çözümlerini kullanmaya başladı. Bunun neticesinde, adette öngörülemeyen bir artış yaşadık ve en iyimser planlarımızın bile üzerine çıktık.” dedi.

Davis açıklamalarına devam etti, “Gönderi adedindeki artış, ulaştırma ağımızı zorladığı için gecikmelere neden oldu. UPS, maliyetten çok hizmete önem vererek bu durumu çözmek için ek personel ve ekipman kullandı. UPS, pazarın ihtiyaçlarını karşılayabilmemizi sağlamak için gerekli olan yatırımları ve operasyonel iyileştirmeleri gerçekleştirecektir.”

Şirket, 2013 yılının düzeltilmiş sonuçlarının %11 ile %16 üzerinde olmak üzere tüm yılın hisse başına seyreltilmiş kazancının 5.05 dolar ile 5.30 dolar aralığında olmasını bekliyor.

UPS, dördüncü çeyrek boyunca günde 20 milyon paket teslim etti. 2013 yılındaki toplam gönderi adedi, 2012 yılına oranla %3.9’luk bir artışla 4.3 milyar adede çıktı.

Tatil döneminde, günlük global teslimatlar 23 Aralık tarihinde 31 milyon adedi aşarak tepe noktasına ulaştı ve beş günlük süreçte günde 29 milyon paketin üzerinde gerçekleşerek beklentileri aştı. UPS’nin bu dönem içerisinde şirketin önceki en yüksek teslimat adedini aştığı gün sayısı 10 oldu.

Nakit Akışı

31 Aralık tarihinde sona eren yılda UPS, %120’nin üzerinde bir net geliri nakde dönüştürme oranı yakalayarak 5.3 milyar dolarlık bir serbest nakit akışı sağladı. Şirket, önceki yıla oranla yaklaşık %9’luk bir artışla 2.3 milyar dolar kar payı ödemesi yaptı ve yaklaşık 3.8 milyar dolar karşılığında 43 milyondan fazla hissesini geri satın aldı.

ABD Yurtiçi Paket Gönderimi

ABD Yurtiçi Paket Gönderimi dördüncü çeyrek geliri %4.2’lik bir artışla 9.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sırasıyla %8.0 ve %5.8 ile Ertelenmiş ve Karayolu Taşımacılık segmentinin katkısıyla günlük paket adedi %5.6 artış gösterdi.

Düşük yakıt ek ücretleri, ürün ve müşteri karmasındaki değişikliklerin yanı sıra yüksek hizmet geri ödemelerinin de düşüşe olan katkısıyla paket başına toplam gelir %1.3 oranında azaldı. UPS SurePost’ta yaşanan %30’un üzerindeki artışın da gösterdiği üzere, göndericiler hızlı teslimat yerine düşük maliyeti seçerek UPS portföyünü kullanmaya devam ettiler.

Beklenenin üzerindeki gönderi artışı ve olumsuz hava şartları ile ilişkili ek maliyetler nedeniyle faaliyet karı önceki yılın düzeltilmiş sonuçlarına oranla 178 milyon dolar düşüşle toplamda 1.2 milyar dolar oldu. Hizmet vaatlerinin karşılanması amacıyla ek kaynak kullanılması nedeniyle maaş ve personele sağlanan yan haklarda artış oldu. UPS, dördüncü çeyrek içerisinde toplamda 85.000 geçici personel çalıştırarak mevsimsel işe alım hedefini 30.000 kişi aştı. Şirket ayrıca, çok daha yüksek satın alınmış ulaştırma giderleriyle karşılaştı.

Rapor edilmiş verilere göre, 2012 yılının dördüncü çeyreğindeki faaliyet zararı, emeklilik fonunun gerçeğe uygun değerlemesi neticesinde 1.8 milyar dolar oldu.

Uluslararası Paket Gönderimi

Uluslararası paket gönderimi geliri, günlük paket adedinde yaşanan %8.8’lik artışla birlikte %5.3 artarak 3.4 milyar dolar oldu. UPS İhracat ürünleri, özellikle Avrupa’daki %13’lük büyüme ve Asya-Avrupa ticaret hattındaki çarpıcı büyüme ile günlük %9.5 oranında arttı. Polonya, İtalya ve Kanada’daki güçlü büyümeyle birlikte ABD dışı yurt içi ürünler ise %8.2 oranında arttı. Aralık ayı içerisinde segment, dört milyon adedin üzerine çıkarak en yüksek adet günü sayısına ulaştı ve geçtiğimiz yılın en yüksek adet günü sayısı 11 gün geçti.

İhracat getirisi, düşük yakıt ek ücretleri ve müşterilerin premium dışı ürünleri tercih etmesi neticesinde, kur farkları etkisinden arındırıldığında %3.4 azaldı. Pan-Avrupa gönderilerindeki çift haneli artışlar da adet başına geliri düşürdü.

Faaliyet karı %7.6 artarak 537 milyon dolara çıktı. Faaliyet marjı, geçtiğimiz yılın düzeltilmiş sonuçlarına oranla 30 baz puan yükselerek %15.9 oldu.

Rapor edilmiş verilere göre, 2012 yılının dördüncü çeyreğindeki faaliyet zararı, emeklilik fonunun gerçeğe uygun değerlemesi neticesinde 442 milyon dolar oldu.

Tedarik Zinciri ve Nakliye

Segmentin gelirleri, Nakliye birimindeki gerileme nedeniyle %5.8 azalarak 2.3 milyar dolara düştü. Dağıtımdaki iyileşmeler Nakliye ve UPS Freight’taki gerilemeler ile dengelendiğinden, faaliyet karı 2012 yılının düzeltilmiş sonuçları ile karşılaştırıldığında aynı kaldı.

Rapor edilmiş verilere göre, 2012 yılının dördüncü çeyreğindeki faaliyet zararı, emeklilik fonunun gerçeğe uygun değerlemesi neticesinde 541 milyon dolar oldu.

Nakliye birimi, Uluslararası Hava Gönderimi’nde azalan tonaj ve kilo başına gelir nedeniyle bir gelir azalması yaşadı. Gemi Yükü iş birimi, gönderilerde ve faaliyet marjında artış bildirdi.

Dağıtım gelirleri geçtiğimiz yıla oranla artış gösterdi. İyileşen sonuçlara, perakende ve sağlık hizmetleri sektörleri katkıda bulundu. Global ayak izi toplamda 2 milyon metrekareden fazla bir alanla yıl içerisinde 284 tesise çıktı.

UPS Freight LTL gelirleri, LTL tonajı ve fiyattaki iyileşmeler neticesinden önceki yıla oranla %2.3 artış gösterdi.

Genel Bakış

Şirket, 2014 yılında UPS hisselerine yönelik 2.7 milyar dolarlık bir geri alım gerçekleştirmeyi planladığını duyurdu. Sermaye harcamalarının 2.5 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Bu, operasyonel teknolojilerde hızlandırılan konuşlandırmaları ve kapasite genişletme ile aktarma merkezi modernizasyonuna yönelik 500 milyon dolar artan yatırımları içeriyor.

UPS CFO’su Kurt Kuehn, “Yıl karşılaştığımız zorluklarla sona ererken, kendimizi adapte etme yeteneğimize güveniyoruz ve 2014 yılında çok daha iyi sonuçlar bekliyoruz. UPS, tüm segmentlerde biraz daha iyi bir ekonomik ortamla birlikte ve 2013 yılının düzeltilmiş sonuçlarına oranla %11 ile %16’lık bir artışla 5.05 dolar ile 5.30 dolarlık yılın tamamına ilişkin hisse başına kazanç öngörüsü ile birlikte dengeli bir kar artışı bekliyor.” dedi.

 

UPS, paket ve kargo taşımacılığı, uluslararası ticaretin kolaylaştırılması ve iş dünyasının daha etkili bir şekilde yönetilmesi için ileri teknolojinin kullanılmasını sağlayarak lojistik alanında global liderdir. Merkezi Atlanta, ABD’de bulunan UPS, dünya genelinde 220’den fazla ülke ve bölgeye hizmet vermektedir. Şirket web sitesi adresi UPS.com ve kurumsal blog adresi de blog.ups.com’dur. pressroom.ups.com/ ‘den UPS haberlerine ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version