Bu yıl Ikinci kez düzenlenen Eurasia Rail Turkey, 2. Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı‘na 20 ülkeden 200’e yakın firma katıldı.

Türkel Fuarcılık tarafından İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) gerçekleştirilen fuarda, toplam 11 bin metre kare alan ve 2 holde 20 ülkeden yaklaşık 200 firma demiryolu ve altyapısıyla ilgili her türlü ürün ve teknoloji tanıtıldı..

10 Mart’a kadar sürecek olan fuarda Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Güney Afrika, İran, İspanya, Romanya, Yunanistan, Türkmenistan, İngiltere, Avusturya, Almanya, Sırbistan, İtalya, Belçika, Fransa, Azerbaycan, Gürcistan ve Güney Kore katılımcı olarak bulunuyor.

Fuarın açılışını Ulaştırma – Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yaptı.

Ulaştırma – Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım 2. Demiryolu Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada, ”Gelecek 10 yıl için (demiryollarında) hedefimiz, mevcut yatırımlara 30 milyar dolarlık yeni demiryolu yatırımı ilave etmek suretiyle, yüksek hızlı demiryolu ağımızı 10 bin kilometreye, konvansiyonel demiryolu ağımızı da 4 bin kilometre artırarak toplam ağı 26 bin kilometreye yükseltmek olacaktır” dedi.

Yıldırım, Türkiye’de demiryolu taşımacılığında gelinen noktaya işaret ederek, ”10 yıl önce demiryollarıyla ilgili düşüncelerimizi dostlarımızla paylaşırken, insanlar anlattıklarımızı tebessümle dinler, kibarlık olsun diye de ses çıkarmazlardı. Ama bakışlarından, söylediklerimizin kuru bir hayal olduğunu düşündüklerini anlamak zor değildi” dedi.

Türkiye’nin 10 yıl sonra demiryollarında sadece ülke içinde değil, Avrasya coğrafyasında da önemli bir hareketlenmeyi gerçekleştirdiğini, bugünkü fuarın bunu en iyi şekilde ispat ettiğini vurgulayan Yıldırım, Avrupa’yı Asya’ya bağlayan, Balkanlar ve Anadolu topraklarında tarihi İpek Yolu’nda, bunu modern demiryollarıyla yeniden donatmak suretiyle ihya etmenin adımlarını attıklarını söyledi.

”Pekin ile Londra’yı bağlayan ulaşım demiryolu koridoru”

Yıldırım, ”Bulgaristan’da 2014’e kadar tamamlanacak, Filibe üzerinden Sofya ve Kuzey Batı’ya gidecek, Türkiye üzerinden Edirne’den Kars’a, Tiflis’e, oradan Bakü’ye ve Orta Asya’ya uzanacak ulaşım koridoru, raylı sistem, İstanbul’un Boğazın altından iki kıtayı birleştiren Marmaray Projesi ile birlikte Pekin ile Londra’yı birbirine bağlayacak en önemli ulaşım demiryolu koridoru olacaktır. 1,5 milyar nüfus, 25 trilyon ekonomik büyüklüğe sahip bu coğrafya, demiryollarıyla, hava taşımacılığıyla, bölünmüş yollarıyla, otoyollarıyla, iletişim yollarıyla doğu-batı medeniyetlerini birbiriyle buluşturan önemli bir kavşak noktası olmaya devam ediyor” dedi.

Önümüzdeki 10 yıl içinde bu bölgede demiryolu sektörüne yapılacak yatırım miktarının 150 milyar dolar olarak hesaplandığına dikkati çeken Yıldırım, bunun, demiryolu altyapısı, demiryolu üstyapısı, demiryoluyla ilgili yeni teknolojiler, demiryolu araçları, hızlı tren setleri, makaslar ve demiryolu sanayisine yönelik daha fazla yatırım, daha fazla işbirliği, ülkeler için daha fazla refah ve kalkınma anlamına geldiğini söyledi.

”Demiryolu projeleri 40 milyar lirayı aştı”

Binali Yıldırım, son 9 yılda demiryollarında başlattıkları projelerin toplam tutarının 40 milyar lirayı aştığının altını çizerek, ”Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz, 25 milyar lirayı bulmuştur. Gelecek 10 yıl için hedefimiz, mevcut yatırımlara 30 milyar dolarlık yeni demiryolu yatırımı ilave etmek suretiyle, yüksek hızlı demiryolu ağımızı 10 bin kilometreye, konvansiyonel demiryolu ağımızı da 4 bin kilometre artırarak toplam ağı 26 bin kilometreye yükseltmek olacaktır” şeklinde konuştu.

Avrupa’da 6., dünyada 8. yüksek hızlı tren işletmeciliğine sahip Türkiye’nin, Ankara, Eskişehir ve Konya olmak üzere 3 ilini yüksek hızlı tren ile birbirine bağladığını hatırlatan Yıldırım, 2017’ye kadar bu sayıyı 13’e çıkaracaklarını, bunun 10 yeni şehri yüksek hızda trenle buluşturmak anlamına geldiğini vurguladı.
Konuşmasının ardından açılışı gerçekleştirilen fuarda standları gezen Bakan Yıldırım, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla da kadınlara kırmızı karanfil dağıttı.
Bu arada, Bulgaristan Ulaştırma Bakanı Ivaylo Moskovski, fuar açılışında yaptığı konuşmada, Pan-Avrupa Ulaştırma Koridoru’nun Bulgaristan’ın içinden geçtiğini, bu önemli ulaşım koridorunun Avrupa için de büyük önem taşıdığını söyledi.

Türkiye ile ilişkilerinde bu koridorlardan özellikle 4, 9 ve 10 numaralı 3 koridorun önemli olduğunu ifade eden Moskovski, projenin 2014 yılında Bulgaristan’da tamamlanacağını hatırlattı.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da günümüzde üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve kamu gibi birçok platformda artık raylı sistemlerin çok konuşulduğunu, son yıllarda demiryolların büyük bir değişim ve dönüşüm sürecine girdiğini, özel sektörün demiryolu endüstrisi ve işletmeciliğine katkı yolunda önemli projeleri hayata geçirdiğini kaydetti.

Türkel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Yazgan da ilki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen fuarın bu sene 20 ülkeden 200 civarında katılımcı ile 2 kattan fazla büyüyerek sektörün önemli buluşma noktası haline geldiğini vurgulayarak, ”Fuarı 2 yıl içinde dünyanın iki numaralı fuarı haline getirmeyi taahhüt ediyoruz” dedi.

Fuara, Ulaştırma – Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, T.C.D.D., TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ firmaları fuarın resmi katılımcısı ve destekleyicilerinin yanında Siemens Mobility, Bombardier, CAF, Talgo, General Electric, Alstom, Hyundai Rotem, Dimetronic, Ansaldo Breda, ABB, Vossloh, Plasser Theurer, Voith Turbo, Arcelor Mittal, Schnieder, ZF, Knorr Bremse gibi sektörün önde gelen devleri de katıldı.

3 gün boyunca süren fuarda sergilenen ürünlerin yanı sıra organizasyon dünyanın çeşitli ülkelerinden davet edilen, konusundaki uzman satın alıcılar ve ülkemizdeki sektörde çalışan birçok uzmanı da ağırladı.

1 yorum
  1. ziyaretcilerin sısnırlandırılması hatalı olmuştur
    Raylı sitemler teknolojilerinın her konusunda üretim tanıtım ve satışların yapıldığı fuarlarda,demiryolu ile ilgili kurum ve kuruluşlara ilaveten,bu teknişğe metaklı kişi ve öğrencilerle ,tübitak,tse,vb kuruluşlar vede ARGE leri fuarı izlemelidir..tüm imalat konusu ürünler açıklamalı olarak bir CD ye doldurulup meraklı ve ilgililere dağıtılmalıdır.Teknolojiye önce demiryolcular tanımalı ve görüşlerini bildirmelidirler.Bu bilgiler in önemini fuar açıcılar tam bilemez

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

Riskli yapı tespiti yapan kuruluşlara çeki düzen getirildi

  Kentsel dönüşümde uygulamadan kaynaklanan duraksamaların önlenmesi için Uygulama Yönetmeliğinin bazı maddeleri…

Nisan ayından sonra gelen faizlerdeki indirim, emlak piyasasını canlandırdı

  Merkez Bankası’nın faiz indirimi ve bankaların hizmete sunduğu alternatifli konut kredisi…

Dünya plastik endüstrisi 30. kez TÜYAP’ta buluşuyor

Plastik endüstrisinin bölgedeki en önemli fuarı olan Plast Eurasia İstanbul, 30’uncu yılında…

3M, Energy Star Ödülü’ne 10. kez layık görüldü

    3M, EPA Energy Star Sürdürülebilir Mükemmellik Ödülü’ne art arda 10.…