Haberler

Türk Telekom’da toplu iş sözleşmesi imzalandı

Published

on

Türk Telekom ve Türkiye Haber-İş Sendikası arasında devam eden 10. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi müzakere süreci anlaşmayla sonuçlandı. 2011 yılına göre daha yüksek zam oranlarının sağlandığı anlaşmayla, 13.170 işçiye ilk 6 ay için % 4, ikinci 6 ay için % 3.5, üçüncü 6 ay için % 2.75 ve dördüncü 6 ay için de % 2.75 zam yapılacak. Üçüncü ve dördüncü 6 aylık dönemlerde maaş zammına enflasyon farkı da eklenecek. Maaş farkları çalışanlara bayramdan önce ödenecek.

 

Türkiye’nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketi Türk Telekom ile Türkiye Haber-İş Sendikası arasında 8 Mayıs 2013 tarihinden itibaren yürütülmekte olan 10. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Toplu iş sözleşmesi T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz, Türk Telekom İnsan Kaynakları, Destek ve Regülasyon Başkanı Şükrü Kutlu,  Türk-İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak ve diğer sendika temsilcilerinin katılımıyla, 24 Temmuz’da Türk Telekom Ankara Genel Müdürlük binasında imzalandı.

Düzenlenen imza töreninde konuşan T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, tarafları uzlaşmaya varmalarından dolayı kutladığını belirterek, şunları söyledi:

‘’Türk Telekom ile Haber-İş Sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesinin kavgasız, gürültüsüz, karşılıklı anlayış ve uzlaşma içinde sonuçlandırılmış olmasından dolayı çok mutlu oldum. Kuşkusuz gerek Türk Telekom için, gerekse sendika ve işçiler için son derece önemli bir toplu iş sözleşmesi. Tarafların 2 yıl boyunca birbirlerine nasıl davranacaklarını, ne istenileceğini, ne verileceğini belirleyen bir imza. Bilişim sektörünün bugünkü büyüklüğü 45 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Bu büyümenin sürmesi için sektörün en büyüğü olarak başta Türk Telekom olmak üzere sektörde faaliyet gösteren herkesin daha çok çalışması gerekiyor.’’

 

Türk Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz ise, 10. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi’nin uzlaşmayla sonuçlanmasından duyduğu memnuniyeti ifade ettiği konuşmasında şunları söyledi:

“Bu dönemde çalışanlarımıza 2011 dönemine göre daha iyi avantajlar sunduk. Yine bu dönemde çalışanlarımıza ücretler dışında yan haklar konusunda da bazı önemli ek avantajlar sağladık. Çalışanlarımızın belli bir çerçevede şirketimizin ürün ve hizmetlerinden yararlandırılması için de bir düzenleme yaptık ve bunu toplu iş sözleşmesine dahil ettik. 10. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin şirketimiz, çalışanlarımız ve Türkiye ekonomisi için hayırlı olmasını diliyorum”.

Türk Telekom İnsan Kaynakları, Destek ve Regülasyon Başkanı Şükrü Kutlu da konuşmasında 10. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi’nin geçerli olduğu 2 yıllık süre boyunca uygulanacak zam oranları ve sözleşmenin maddeleri hakkında bilgiler verdi. Bu sözleşme döneminde özellikle düşük ücretli personelin korunmasına yönelik düzenlemeler öngören maddelere vurgu yapan Kutlu, şunları söyledi:

“Toplu iş sözleşmemiz, çalışma düzeni, ücret, sosyal haklar, izinler, iş sağlığı güvenliği ve etik hükümlerine ilişkin maddelerden oluşuyor. Müzakere sürecinde varılan uzlaşma kapsamında ücret zammı ilk 6 ay için % 4, ikinci 6 ay için % 3.5 olacak. Üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de zam oranları % 2.75 olarak belirlendi. Üçüncü ve dördüncü 6 aylarda enflasyon bu oranları aşarsa, oluşan farkları da karşılayacağız”.

Şükrü Kutlu, 2008-2013 yılları arasında işbaşı yapan tekniker unvanlı çalışanlara ilk 6 ay için 190 TL tutarında seyyanen zam yapılacağını, bu çalışanlara sözleşmenin ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylık dönemlerinde diğer işçilere verilen oransal ücret zamlarının uygulanacağını belirtti.

Kutlu, “Çalışanlarımıza buradan güzel bir haber de vermek istiyorum. Açıklamış olduğumuz zam oranında maaş farklarını çalışanlarımızın hesabına bayram öncesinde aktarmış olacağız. Yeni dönem toplu iş sözleşmemizin şirketimiz ve çalışanlarımız için hayırlı olmasını diliyor, süreçte emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak ise konuşmasında, “Sözleşme görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlanmasında hiç şüphe yok ki, karşılıklı güvenin, hoşgörü ve diyaloğun güçlü bir etkisi olmuştur. Türk Telekom çalışanlarının haklarını koruyup geliştiren bir sözleşmeyi imzalayarak, üyelerimizin sıcak yuvalarına ve ailelerine güven içinde ekmek götürebilmelerini başarmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. 10. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi’nin ülkemize, şirketimize çalışanlarımıza ve teşkilatımıza hayırlar getirmesini diliyor, başta işverenimiz olmak üzere sürece emeği geçen ve katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

Tüm Türkiye genelindeki Türk Telekom işyerlerinde çalışan 13.170 sendika üyesi işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi 1 Mart 2013-28 Şubat 2015 tarihleri arasında geçerli olacak.

Bir önceki toplu iş sözleşmesine göre 47 maddesi değiştirilerek toplam 116 maddeden oluşan 10. Dönem Toplu İş Sözleşmesi; ücret, sosyal haklar, izinler, çalışma süreleri, iş sağlığı ve güvenliği ile disiplin hükümlerine ilişkin maddelerden oluşuyor.

Çalışanlara daha yüksek zam yapıldı, sosyal haklarda artışlar yapıldı

Toplu iş sözleşmesi kapsamında ücret zammı ilk 6 ay için % 4, ikinci 6 ay için % 3.5, üçüncü 6 ay için % 2.75 ve dördüncü 6 ay için de % 2.75 olarak düzenlendi. Üçüncü ve dördüncü 6 aylık dönemlerde maaş zamlarına enflasyon farkı da eklenecek. Toplu iş sözleşmesi kapsamında, 2008-2013 arasında işe giren tekniker unvanlı personele ise ilk altı ay için 190 TL’lik seyyanen zam yapıldı. Bu personele sözleşmenin ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylık dönemlerinde diğer işçilere verilen oransal ücret zamları da uygulanacak.

 

Sosyal haklarda da aynı çerçevede artışlar yapıldı. Türk Telekom, sözleşmenin geçerli olduğu 2 yıllık dönem göz önüne alındığında önceki dönemlere göre çalışanlarına daha yüksek zam oranları ve yeni olanaklar sunuyor.

Nisan 2011 tarihinde imzalanan toplu iş sözleşmesiyle ücretlerde birinci yıl ilk 6 ay için yüzde 3.75, ikinci 6 aylık dönem için yüzde 3.5, üçüncü ve dördüncü 6 aylık dönemler için ise yüzde 2.5 oranında zam yapılmıştı.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version