ENERJI

Türk Madencileri Finans Dünyası’nın devleri ile zirvede buluştu

Published

on

Türkiye madencilik sektörünün gelişimine katkı sağlamak ve sektörün dünya finans çevrelerince bilinirliğini artırmak için bu yıl ilk kez düzenlenen  ‘Türkiye Madencilik Finans Yatırım Zirvesi’nde Türk madencilik sektörü temsilcileri dünyanın en önemli finans kuruluşlarının yetkilileri ile bir araya geldi.  40 ila 80 milyar dolarlık fon yöneticileri ve çok sayıda yabancı yatırımcı zirveye yoğun ilgi gösterdi. Londra’da Lancaster Otel’de gerçekleşen zirvede Türk madenciliğinin gelişimine katkı sağlayacak tüm konular masaya yatırıldı. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin (İMİB) gümüş sponsor olduğu zirveden bir gün önce Türk Madencilik Heyeti Londra Borsası’nın açılış gongunu çaldı.

Türkiye madencilik sektörünün gelişimine katkı sağlamak ve sektörün dünya finans çevrelerince bilinirliğini artırmak amacıyla her yıl dünyanın önemli finans şehirlerinden birinde gerçekleşecek olan ‘Türkiye Madencilik Finans Yatırım Zirvesi’nin ilki finans sektörünün kalbi olarak bilinen Londra’da gerçekleşti. Dünyanın en önemli finans kuruluşlarının yetkilileri ile Türkiye madencilik sektörü temsilcilerinin bir araya geldiği zirvede; madencilik sektörünün temel sorunları, finansal ihtiyaçların nasıl giderileceği, risk sermayesi temini, yeni iş imkânlarının yaratılması, borsaya açılma bağlantılarının nasıl sağlanacağı, Türk madencilik sektörünün nasıl daha fazla GSMH artışı sağlayacağı ve daha birçok konu tartışıldı.

Türkiye Madenciler Derneği öncülüğünde EBY Summits International organizasyonu ile gerçekleşen Türkiye Madencilik Finans – Yatırım Zirvesi’ni destekleyen kuruluşlar arasında; T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Londra Borsası (London Stock Exchange) yer aldı.  İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin (İMİB) gümüş sponsor olduğu zirveye Birlik adına, İMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Can Çoker ile İMMİB Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Özer ve İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Güldal Şeyda Çağlayan katıldı. Aralarında İMİB temsilcilerinin de olduğu Türk Madencilik Heyeti zirveden bir gün önce sabah saat 08:00’de Londra Borsası’nın açılış gongunu çaldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan’ın açılış konuşması ile başlayan zirve, sektör için son derece verimli geçti. Zirveye katılan uluslararası şirketlerin yöneticilerinin aktardığı bilgiler, sektörün sermaye eksikliği sorununa dair alternatif çözümler için önemli ipuçları verdi. Katılımcı sektör firmalarının yatırımlarını uluslararası arenada tanıtmaları için çok önemli bir fırsat sunan zirvenin ilk gününde paneller ve yuvarlak masa toplantıları düzenlendi. Türk maden sektöründen 68’i yabancı, 27’si yerli olmak üzere toplam 95 şirketin katıldığı zirvenin kapanış gününde etkinliğe katılan şirketler ile yatırımcılar arasında Londra Borsası’nda birebir görüşmeler yapıldı. Görüşmeler sonucunda zirveye katılan ve önümüzdeki dönemde Londra Borsası’na kote olmayı planlayan 3 şirket de gerek London Stock Exchange gerekse uluslararası finans kuruluşları ile görüşmeler yaptı.

Zirveyi değerlendiren İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Can Çoker; “Türk madencilik sektörünün gelişimine katkı sağlayacağına inandığımız ve birlik olarak gümüş sponsor olduğumuz zirve, sektör açısından son derece verimli geçti. Uluslararası şirketlerin yöneticilerinin konuşmacı olarak katıldığı panellerin ve burada paylaşılan bilgilerin sektör temsilcilerimizin vizyonlarının gelişmesine katkı sağlayacağına ve sektöre daha geniş çerçeveden bakmalarına yol açacağına inanıyoruz. Dünya finans ve yatırım çevrelerinin Türk madencilik sektörünü yakından tanıması ve sektöre yatırım yapması için fırsatlar sunan zirve, sektör temsilcilerinin de finansal yatırım çeşitliliğini görmeleri açısından son derece önemliydi. İMİB olarak, sektörümüze değer katacağına inandığımız zirveye önümüzdeki yıllarda da destek olmaya devam edeceğiz” dedi. 

Zirvenin sektörün önündeki sorunları görmek için de büyük önem taşıdığını belirten Hasan Can Çoker; “Türk firma temsilcileri ile yatırımcıların birebir görüşmeler yapmasına olanak sağlayan zirve, aynı zamanda sektörün önündeki engellerin neler olduğunun ortaya çıkmasında da önemli rol oynadı. Üzülerek gördük ki madencilik izinlerinin geç verilmesi ya da verilmemesi gibi kamusal düzenlemeler yatırımcılarda ciddi endişe yaratmış durumda. Sektörün önündeki bu engeli kaldırmanın yolu da sektörel bir bütünlük sağlayacak ve koordinasyonu kolaylaştıracak Türkiye madencilik politikasının oluşturulmasından geçiyor. Eğer sektörümüzün beklediği yasal düzenlemeler hayata geçirilirse Türkiye yatırımcılar için bir cazibe merkezi olacak” dedi.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version