Elektronik

Türk kablo sektörü, dünyanın en büyük pazarı ABD’yi hedefliyor

Published

on

Kabloda dünyanın en büyük ithalatçısı 8 milyar dolarla ABD… Oysa dünya kablo üretiminin ilk üç oyuncusundan biri olan Türkiye’nin ABD pazarından aldığı pay ise sadece binde 5 düzeyinde. 

 

Türk kablo sektörü, dünyanın en büyük kablo ithalatçısı Amerika ile olan ticari ilişkilerini güçlendirmek için atağa geçti. Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi ) Tebliği kapsamında 17 sektör firmasıyla “Kablo İletken Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı”’nı kuran İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET), Amerika’ya ilk çıkarmayı Mart ayında New York ve Chicago ile yapmıştı. Sektörün ABD’deki ikinci durağı ise Houston ve Dallas olacak. Kasım ayında yapılması planlanan ticaret heyeti öncesi harekete geçen TET, pazarı yerinde görmek ve ön görüşmelerde bulunmak üzere 20 – 25 Mayıs 2013 tarihleri arasında Houston ve Dallas’a gidiyor.

 

TİM Elektrik-Elektronik Sektör Konseyi Başkanı ve TET Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Güven Uçkan, TET Yönetim Kurulu Üyesi ve Kablo İletken Derneği Başkanı Mehmet Kavaklıoğlu ile TET Denetim Kurulu Üyesi Melih Reçber’in aralarında olduğu heyet, ABD’de yapacakları temaslarla Türk kablo sektörünün ABD’ye yaptığı ihracatın artırılmasına yönelik olarak firmalar için potansiyel işbirliklerinin altyapısını hazırlayacak.

 

“Kablo İletken Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı” ile yeni ihracat pazarlarına ulaşmayı hedefleyen sektör, 8 milyar dolarlık kablo ithalatı yapan Amerika’yı yakın takibe aldı. Geçtiğimiz yıl 2,4 milyar dolar ihracat yapan Türk kablo sektörünün, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’ye yaptığı ihracat ise sadece 40 milyon dolar seviyesinde kaldı. ABD ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve gerek üretim kapasitesi gerekse yüksek teknolojisi ile dünyanın en büyükleri arasında yer alan Türk kablo üreticilerinin bu ülkeye yaptıkları ihracatın artırılması hedefleniyor. Saat farkı, uzaklık, standartların farklılıkları gibi nedenlerden dolayı oldukça düşük rakamlarda kalan kablo ihracatının ticaret heyetlerindeki ikili görüşmeler sayesinde yükselmesi bekleniyor.

 

Bulunduğu bölgenin en büyüğü olan Türk kablo sektörü, son 10 yılda ciddi bir gelişim sürecinden geçiyor. Sektör iç ve dış pazarda toplam 5 milyar dolarlık bir ihracat potansiyeline sahip.  2012’de 2,4 milyar dolarlık kablo ihracatı gerçekleştiren sektör, 2023 yılında 8 milyar dolar ihracat hedefliyor. Aynı şekilde toplam 56 bin megawatt (MW) olan üretim kapasitesinin 2023 yılında 110 bin megawatt (MW) olması hedefleniyor. Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Rusya ve Türki Cumhuriyetler sektörün önemli pazarları arasında yer alıyor.

 

Türk elektrik-elektronik sektörünün ihracat atağına öncülük eden İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET), Ekonomi Bakanlığı’nın da desteğiyle potansiyel pazar araştırmalarına önümüzdeki dönemde de devam edecek.  UR-GE çalışmaları kapsamında “Kablo İletken Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı” Kasım ayında ikinci ABD çıkarmasını Houston ve Dallas ile yapacak. Sektörün bir sonraki adımı ise Kanada ile Kuzey Amerika pazarı olacak.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version