Haberler

Tüm çalışanların yeni yılda ortak beklentisi: Maaş zammı

Published

on

Randstad, 32 ülkeyi kapsayan 2013 yılının dördüncü “Global İş Dünyası Eğilimleri Raporu”nu yayınladı. 18-65 yaş aralığında binlerce çalışan ile gerçekleştirilen Workmonitor araştırmasına göre, dünyadaki çalışanların yarısı 2014 yılında ülkelerindeki ekonomik durumun iyileşeceğini umut ediyor. Türkiye’nin de dahil olduğu rapora göre yeni yılda çalışanların yüzde 58’i ücret artışı, % 48’i ise yıl genelinde bir seferlik ikramiye almayı bekliyor.

 

Lider insan kaynakları danışmanlık şirketi Randstad, iş dünyasının nabzını ölçmeye devam ediyor. 10 yıldır ‘Workmonitor’ adıyla yılda 4 kez iş dünyasının eğilimlerini araştıran Randstad, Avrupa, Asya Pasifik ve Amerika kıtalarını içeren, Türkiye’nin de dahil olduğu 32 ülkeyi kapsayan bu yılın sonuncu ‘Global iş dünyası eğilimleri’ raporunu yayınladı.

 

Yeni yıla sayılı günler kala çalışanların beklentileri, ülkelerindeki 2014 yılı ekonomik değerlendirmeleri ve çalışan yaklaşımlarının yer aldığı yılın dördüncü araştırmasında tüm dünyadaki çalışanların yarısı, 2014 yılında kendi ülkelerindeki ekonomik durumun iyileşeceğini vurguladı.

 

“Erkekler ekonomik manzarayı daha iyimser değerlendiriyor”

Araştırmada % 84 ile 2014 yılına son derece olumlu bakanlar Hindistanlı çalışanlar olurken, Güney Avrupa ülkelerindeki çalışanlar ise o kadar belirgin bir ekonomik iyileşme öngörmüyor. Doğu Avrupa ülkelerinin çalışanları, 2012 yılına nazaran yeni yıldan çok daha olumlu beklentiler içerisinde. Bölgedeki çalışanların % 41’i yeni yılda iyileşme beklerken, Latin Amerika’da Şilililer, Meksikalılar (% 43) ve Arjantinliler (% 41) de yeni yıla çok daha olumlu bakıyor. Raporda Türkiye’deki çalışanların % 68’i ekonomik gelişmelerde iyileşme öngörüyor.

 

Randstad Türkiye Genel Müdürü Altuğ Yaka, çalışan duyarlılığının her zaman hakiki rakamlarla uyumlu olmadığını belirterek, “Yılın son araştırmasında ekonomik toparlanmaların yarattığı değişikliklerden az da olsa piyasaların çoğunda büyüme eğilimine geri dönüldüğünü gördük. Son bir yıl içerisinde gidişatın çalışanlar tarafından değerlendirildiği raporda dönemsel gelişmeler bir tarafa, olumlu yorumlar aldık. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde gerçekleştirdiğimiz araştırmada, çalışanların % 60’tan fazlası kendi ülkelerindeki ekonomik durumu ‘kötü’ olarak nitelendiriyordu. Bu yılki öngörüler çok daha iyimser. 2013 yılının son Workmonitor araştırmasında ulaştığımız diğer önemli bir bulgu ise erkek çalışanların ekonomik manzarayı kadın çalışanlara nazaran daha iyimser değerlendirmesiydi” açıklamasını yaptı.

 

Randstad Türkiye Genel Müdürü Altuğ Yaka

Workmonitor’ün 4’üncü dalga sonuçlarına göre ülkelerindeki ekonomik durumu dikkate almaksızın, küresel olarak çalışanların % 58’i maaş zammı bekliyor. Araştırmada Latin Amerika’lı çalışanlar % 84 ile en çok zam bekleyenler arasında liste başında yer aldı. İkinci sırada ise % 75 ile Asya’daki çalışanların zam beklentisinde olduğu ortaya çıktı. Türkiye’de ise bu rakam geçtiğimiz yıl % 77 iken, bu yıl % 68’e geriledi. Öte yandan küresel olarak çalışanların % 48’i, maaş artışının yanı sıra iş yükleri ve ulaştıkları başarıların da değerlendirilerek, 2014 yılında finansal bir ödül ya da bir seferlik ikramiye almayı umut ediyor. Yüzde 85 ile ikramiye beklentisinin en yüksek olduğu ülke Hong Kong olarak tespit edildi. Meksika ise % 84 ile ikinci sırada yer alırken, Türkiye’deki çalışanların bu yöndeki beklentisi % 55 olarak ölçümlendi. Araştırmada, ikramiye beklentisinin en düşük olduğu ülke % 11 ile İsveç olarak belirlendi.

Türkiye’deki çalışanlar ne söyledi?

İş dünyasında ve beraberinde iş yapış biçimlerindeki yaşanan değişimle birlikte, beceri ve yetkinliklerin artırılması yönünde işverenlerin 2013 yılında kişisel gelişim için önemli bir katkı sağladığını belirten Türkiye’deki çalışanlar, aralarına katılan yabancı çalışanların işlerine daha fazla değer kattığını belirtiyor. Türkiye’de gerçekleşen araştırmadaki diğer bulgular ise şöyle;

 

SORULAR

KATILIYORUM

KATILMIYORUM

Ülkemin ekonomik durumunun 2014’te gelişeceğini umuyorum

68%

32%

Bu yıl 2012’ye göre zam almayı umuyorum

78%

22%

Bu yılın sonunda bir kereliğine finansal bir ödül almayı umuyorum

55%

45%

2013’te kendi beceri ve yatkınlıklarımı geliştirdim

88%

12%

2013’te işverenim kendimi geliştirme fırsatı verdi

63%

37%

2013’te eğitim ve öğrenim yoluyla bilgimi genişlettim

78%

22%

Göçmen çalışanlar nedeniyle iş güvenliğim azaldı

33%

67%

Yabancı çalışanlar nedeniyle çalışma ortamım olumlu yönde değişti

46%

54%

Yabancı çalışanlar nedeniyle çalışma ortamım olumsuz yönde değişti

32%

68%

Yabancı çalışanlarla birlikte çalışmak işime değer kattı

56%

44%

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version