Etkinlikler & Fuarlar

“Sürdürülebilir büyüme için kurumsal yönetim”

Published

on

 

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından bu yıl 7.’si düzenlenen Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi’nin ikinci gününde finans sektöründe kurumsal yönetimin önemi masaya yatırıldı. Zirvenin ikinci gününün açılış konuşmalarını TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen, OECD Kurumsal Yönetim Komitesi Başkanı ve CONSOB İtalya Direktörü Marcello Bianchi ve Sermaye Piyasası Kurulu İkinci Başkanı Bekir Sıtkı Şafak yaptı. Zirvede konuk konuşmacı olarak ABD Sermaye Piyasası Kurulu Eski Başkanı Mary Schapiro yer aldı.   

Bekir Sıtkı Şafak

Konuşmasına ilk günkü panellerde yapılan değerlendirmeleri özetleyerek başlayan TKYD Başkanı Mehmet Göçmen, Türk bankacılık sektörünün kurumsal yönetimde çok başarılı uygulamaları olduğunu belirterek bu durumun diğer sektörler açısından cesaret verici olduğunu söyledi. Kurumsal yönetim ilkelerinin sürdürülebilir kalkınmanın temelini oluşturduğunu kaydeden Göçmen, “Şirketlerin tek amacı sadece çok kar etmek olmamalı. Tüm paydaşlara eşit ve adil davranmayı becerebilirsek iş modelimiz kalıcı ve uzun vadede kar edebilir hale gelir. İşte bu nedenle, yaptığımız işlerin bundan sonraki kuşaklara nasıl devredileceği kurumsal yönetimin konusudur. Yaşanan vahşi büyümelerin ardından bugün sürdürülebilir büyümenin arayışının olduğu bir döneme giriyoruz” dedi.

Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10’uncu ekonomisi olmayı hedeflediğini hatırlatan Göçmen, bunu gerçekleştirebilmek için iş yapma endeksindeki konumumuzu iyileştirmemiz gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’nin büyük bir potansiyeli olduğu söyleyen Göçmen, “Ancak zaman zaman potansiyel ile performans birbirine karıştırılıyor. Biz ülke olarak performansımızı artırmak için kurumsal yönetim alanında daha çok adım atmalıyız” diye konuştu.

Revizyon 2015’te tamamlanacak

Göçmen’in ardından söz alan OECD Kurumsal Yönetim Komitesi Başkanı ve CONSOB İtalya Direktörü Marcello Bianchi da OECD’nin kurumsal yönetime bakışı açısını değerlendirdi. Kurumsal yönetim ilkelerinin piyasalarda yaşanan krizlere karşı tüm paydaşları koruma hedefini taşıdığını kaydeden Bianchi, söz konusu ilkeleri yaşama geçirmenin piyasalara duyulan güven açısından hayati önemi olduğunu bildirdi. Kurumsal yönetimdeki başarısızlığın mali piyasalar  üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken Bianchi, bunun da büyüme ve kalkınmanın önünde engel olduğunu ifade etti. Gelişmekte olan piyasalarda yaşanan gelişmeler doğrultusunda OECD olarak kurumsal yönetim ilkelerinde bir takım yeni düzenlemelere gideceklerini belirten Bianchi, revizyon sürecin 2014 Mart ayında başlayacağını ve 2015’te tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Bir diğer açılış konuşmacısı olan SPK İkinci Başkanı Bekir Sıktı Şafak da gelişmekte olan ülkelerin sermaye ihtiyaçlarına bağlı olarak gelişmiş ülkelere oranla daha çok halka arz gerçekleştirdiğini belirterek “Ancak yine de bu ülkelerdeki şirketlerin yaklaşık yüzde 90’ı sermaye ihtiyaçlarını bankalar aracılığı ile karşılıyor. Çünkü halka arzın gerektirdiği bir takım şartları yerine getiremiyor. Kurumsal yönetim ilkelerinde yapılacak revizyonda bu durum göz önünde bulundurulacak” diye konuştu.

Güven yoksa yatırım da olmaz

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü OECD Şirket İşleri Bölümü Başkanı Mats Isaksson’un yaptığı “Yatırımların Finansmanı ve Kurumsal Yönetim” başlıklı panele geçildi. Panelin konuk konuşmacısı olan Promontory Finansal Grubu, Direktörü, Yönetim ve Piyasa Uygulamaları Başkanı ve ABD Sermaye Piyasası Kurulu Eski Başkanı Mary Schapiro, sözlerine piyasalara ilişkin değerlendirmeler yaparak başladı. Bankaların finansal sistemde çok önemli rol oynadığını kaydeden Schapiro, bankaların görevlerini yerine getirmemesi durumda ekonomide sorunlar yaşanacağını bildirdi. Sermaye piyasalarının da ekonomilerin bir diğer sürükleyicisi olduğunu ifade eden Schapiro, “Gelişmekte olan 40 ülkede yapılan bir araştırma borsaların ekonomiye olumlu etkisi olduğunu ortaya koydu” dedi. Şeffaflığın önemine de değinen Mary Schapiro, “Muhasebe disiplinli ve şeffaf olmalıdır ve kesinlikle belli bir kesimin kontörlü altında bulunmamalıdır. Yatırım bir risk almaktır ve bu yüzden yatırımcılar karar verebilmek için bazı bilgilere ulaşabilmelidir. Yatırımcıların tüm önemli bilgileri alması sağlanmalıdır. Şeffaflık güven yaratır. Güvenin olmadığı yerde yatırımcı da olmaz” dedi.

Gelişmiş ülke kotasyonlarını kıskanıyoruz

Panelin bir diğer konuşmacısı olan Jardim Botanico Varlık Yönetim Şirketi Kurucu Ortağı ve Brezilya Sermaye Piyasası Kurulu Eski Başkanı José Luiz Osorio ise Brezilya’da 2005-2013 yılları arasında 150 halka arz gerçekleştiğini belirterek bunlarla beraber borsaya kote şirket sayısının 357’ye ulaştığını bildirdi. “Gelişmiş piyasalardaki kotasyonları kıskanıyoruz” diyen Osorio, “Bizim gibi ülkelerin de o seviyelere ulaşması için kurumsal yönetim ilkelerinin kararlılıkla uygulamaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

Para tehlikeli yere gitmeyi sevmiyor

Financial Times Köşe Yazarı John Plender da konuşmasında ABD piyasalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD’de son zamanlarda gerçekleşen hakla arzların büyük bir bölümünün teknoloji şirketleri olduğunu belirten Plender, genel olarak bakıldığında ise halka arz sayısında bir düşüş olduğuna dikkat çekti. Gelişmekte olan piyasalarda çok önemli bir halka arz potansiyeli bulunduğunu ifade  John Plender,  . “Bu bağlamda ülke ve şirket düzeyinde kurumsal yönetim önemli. Para tehlikeli yerlere gitmeyi sevmiyor, kurumsal yönetimin olmadığı noktaları da tehlikeli olarak algılıyor” diye konuştu.

Kriz teşvikleri azalttı

WHU-Otto Beisheim School of Management Kurumsal Finansman Başkanı Prof. Dr. Burçin Yurtoğlu, da gelişmiş ülkelerde halka arzlarda yaşanan düşüşün uyum maliyetine bağlanabileceğini bildirdi. Assonime Genel Müdür Yardımcısı Prof. Carmine Di Noia ise büyüme ve istihdamın önemine değinerek, bunun da uzun vadeli yatırımlarla mümkün olacağını kaydetti. “Bu yatırımların gerçekleşmesi için uzun vadeli mali araçlara ve teşviklere ihtiyaç var. Teşvikler krizden dolayı biraz azaldı” diyen Noia bu yüzden kurumsal yönetimi sindirmiş sermaye piyasalarının önemi arttığını vurguladı.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version