Haberler

SOLIDWORKS Yazılımı, ABD Kızak Takımını Soçi’de rekor hızlara taşıyor

Published

on

Bo-Dyn Bobsled Project (Bobsled), eski NASCAR sürücüsü Geoff Bodine’in madalya kazanan Amerikan yapımı bir kızak yapma arayışının sonucunda ortaya çıkmıştı. 1992 Kış Olimpiyatları’nda elden çıkarılan Avrupalı kızakları ile ABD takımlarının giriştiği mücadeleyi izleyen Bodine, yeni nesil yarış kızakları üretmek için yüksek hızlı yarış konusundaki bilgisini Cuneo’nun tasarım mühendisliği becerileri ile bir araya getirdi. Yapılan bu işbirliği, 2010 yılında Amerikan takımına 62 yıldan sonra ilk kez Olimpiyatlarda altın madalya kazandıran yeni bir yarış kızağı tasarımını, “Night Train”i ortaya çıkardı.

Tasarım ekibi, Soçi Oyunları’nın mücadeleci koşullarına uygun daha hızlı bir kızak yapabilmek için, Dassault Systèmes’in 3DEXPERIENCE platformunda bulunan SOLIDWORKS uygulamasına başvurdu. Bobsled hızları genellikle saatte 90 mili (yaklaşık 145 km’yi) aşıyor ve yarış sonuçları saniyenin yüzde biri fark ile değişebiliyor. Spor yetkilileri tarafından uygulanan bu katı kuralların ve daha iyi yarış sürelerine ulaşmanın zorluklarının farkında olan Bodine, birinci nesil Night Train için kullandıkları 2D tasarım aracının dünyanın en hızlı yarış kızağını inşa etmek için yeterli olmayacağını biliyordu.

Birden fazla 3D prototip ile yarış kızağı tasarımı

Orijinal bobsledin aerodinamiği, 2010 yılında gerçekleşen yarışlarda Kanada Vancouver’ın hızlı iniş pisti için optimize edildi. Soçi Oyunlarındaki pist ise pistteki eğimlerden en fazla hızı elde etmek için keskin yol tutuşu gerektiren üç zorlu yokuş yukarı bölüm içermekte.

“Night Train 2® prototiplerini test etmek ve gerekli ayarlamaları yapmak için gerçekçi ve uygun maliyetli bir yöntem sunabilecek doğru ve hassas bir 3D tasarımına ihtiyacımız olduğunu biliyorduk. Çözüm SOLIDWORKS oldu.”‘ diyen Bo-Dyn Bobsled Projesi’nden Geoff Bodine. “SOLIDWORKS, bize daha hafif malzeme kullanarak ve birden fazla 3D prototip oluşturarak bilgisayarda yarış kızağı tasarlamamız konusunda yardımcı oldu; böylece kızağın inşasına ve üretimine başlamadan önce onu tam istediğimiz şekilde tasarlama imkanı bulduk” şeklinde konuştu.

Bodine şöyle devam etti: “SOLIDWORKS bize kızağın ağırlığını ve bunun kızağı kontrol etmede nasıl etkili olduğunu inanılmaz bir şekilde deneyimleme imkanı verdi. Bu yarışı kazanmak çok kısa sürelere bağlıdır ve kazanmanın anahtarı tasarımda yapılan çok küçük değişikliklerdir. SOLIDWORKS, hayati olan bu değişiklikleri hızlı bir şekilde yapmamızı sağlıyor.”

SOLIDWORKS uygulaması, Night Train 2® takımı için oldukça yararlı ve kullanışlı, bu nedenle takımla birlikte seyahat eden baş mühendis gerektiğinde hızlı bir şekilde onarım yapmak ve kızak bileşenlerinde ayarlamalar gerçekleştirmek için bu yazılımla ilgili eğitim almış durumda.

Dassault Systèmes SOLIDWORKS CEO’su Bertrand Sicot ise şu yorumu yaptı: “Bo-Dyn ve Soçi’de yarışacak olan yarış kızakları, yeni tasarımlar oluşturmak ve hayata bir vizyon katmak konusunda insanlara ilham veren SOLIDWORKS 3D tasarım yazılımı uygulamasının gücünü göstermektedir.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version