Etkinlikler & Fuarlar

Sezon Pirinç lisanslı depoculuk yatırımı için kolları sıvadı

Published

on

Sezon Pirinç, Trakya Bölgesi’nin ilk ve tek lisanslı deposunu 3 milyon dolarlık bir yatırımla Edirne’nin İpsala ilçesinde açmaya hazırlanıyor. Katıldıkları 21. Uluslararası Worldfood İstanbul Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı’nda Pascal Nouma ve Kadir Çöpdemir ile birlikte konuya ilişkin açıklama yapan Sezon Pirinç Yönetim  Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, lisanslı depoculuk sisteminin üreticiye önemli avantajlar getireceğine dikkat çekerek, bu sistemin vadeli işlemler piyasasına geçişin ilk adımını oluşturduğunu vurguladı.

 

Saatte 12 ton çeltik işleyerek 7-7.5 ton pirinç elde edilen Türkiye’nin ilk ve tek entegre pirinç işleme tesisine sahip olan Sezon Pirinç, şimdi de Trakya Bölgesi’nin ilk lisanslı deposunu açmak üzere yatırıma başladı.

Katıldıkları 21. Uluslararası Worldfood İstanbul Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı’nda konuya ilşkin açıklamalarda bulunan Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, 3 milyon dolara malolacak lisanslı deponun inşaatına Mart ayında başladıklarını hatırlatarak 22 bin 500 ton kapasiteye sahip olacak lisanslı deponun 14 dönüm arazi üzerine kurulacağını ifade etti.  Mehmet Erdoğan yeni yatırıma ilişkin açıklamalarda bulunurken kendisine sempatik kişiliğiyle sadece Beşiktaş taraftarının değil tüm Türk halkının sevgisini kazanan Pascal Nouma ve başarılı komedyen, sunucu ve oyuncu Kadir Çöpdemir eşlik etti. Daha sonra Nouma ve Çöpdemir Sezon Pirinç standında pilav pişirme yarışına girerek mutfaktaki tüm hünerlerini sergilediler.

Amacımız üreticiye destek olmak

Mehmet Erdoğan, lisanslı depoculuk sisteminin üreticiye önemli avantajlar getirmesinin yanı sıra vadeli işlemler piyasasına geçişin de ilk adımını oluşturduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi:

 “Lisanslı depolucuk devletten otorize, onun kontrolünde olan bir depolama sistemi. Üretici ürününü getirip devletin kontrolünde lisanslı depomuza teslim edecek.  Biz teslim aldığımız ürüne karşılık üreteciye bir ürün senedi tanzim edip vereceğiz. Üretici  isterse ürün senedine karşılık bankadan kredi alabilecek.  Ürün bizde durmaya devam edecek.  Bu sistemde üretici ürünü satarken senedini de satıyor. Senedini ciro ediyor,  bize gelip senedini veriyor ve malını alıyor. Aslında bu vadeli  işlemler piyasasına geçişin ilk adımı ve doğru bir uygulama.

Açacağımız lisanslı depo bölgede bir ilk olacak.  Genel olarak Trakya bölgesi, özel olarak  fabrikamızın da bulunduğu İpsala önemli pirinç üretim havzası. Üretici zaten malını her yıl bize getiriyor ve satmak  zorunda kalıyordu. Şimdi  isterse satacak, isterse depolarımızda emanete bırakacak. Bu yatırıma girerken asli amacımız bir anlamda üreticiye destek vermekti. Artık bizim bölgemizdeki çiftçi acil para ihtiyacından dolayı ürününü hasatın başında düşük fiyattan satmak zorunda kalıp bir  süre sonra fiyatlar yükseldiğinde zarar etmeyecek.”

TMO tüccar gibi piyasaya girmeyecek

Lisanslı depoculuk sisteminin yaygınlaşması ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin her ürün ve  hasat döneminde tüccar gibi piyasaya girmesinin gerekmeyeceğine işaret eden Mehmet Erdoğan, şöyle konuştu:

 “TMO’nun  ya da devletin her ürün döneminde piyasaya girmesinin temel nedeni;  hasat dönemlerinde, üreticinin para ihtiyacından dolayı malı bir anda arz etmesi ancak bunu karşılayacak bir talebin oluşmaması sonucu, fiyatların kırılmasıydı. TMO bu durumun önüne geçmek,  piyasayı düzenlemek ve dengelemek  için piyasaya giriyordu. TMO genelde tüm Türkiye’de hububatta dengeleyici kurum. Bunu geçmişte zamam zaman direkt mal alarak, zaman zaman  da  emanete bağlayarak yaptı. Lisanslı depoların sayısı arttıkça TMO’nun böyle müdahalelere girmesine gerek kalmayacak diye düşünüyorum.”

KUTU

Lisanslı Depoculuk Nedir?

Lisanslı depolar, “İç ve dış ticarete konu olan uzun süreli depolanmaya uygun niteliğe sahip tarım ürünlerinin depolanmasına yönelik hizmet veren kuruluşlar” olarak tanımlanmaktadır.

Lisanslı depoculuk tarım ürünleri ticaretini kolaylaştırmak, ürünlerin depolanması için yaygın bir sistem oluşturmak, ürün sahiplerinin mallarının emniyetini sağlamak ve kalitesini korumak amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı izni ile yürürtülen bir faaliyettir. Özellikle finansman sıkıntısı çeken küçük çiftçiler, lisanslı depolara verdikleri ürünler karşılığında aldıkları ürün senetleri aracılığı ile bankalardan kredi ve finansman sağlayabiliyorlar. Tarım ürünleri ticaretinin belli standartlar üzerinden yapılması, kaliteli üretimin teşvik edilmesi ve güvenli bir piyasanın oluşturulması açısından önem taşıyan lisanslı depoculuk sayesinde, Türkiye de halen uygulanmakta olan tarım reformunun başarıya ulaşması ve tarım ürünleri ticaretinde özel sektör katılımının artması da hedefleniyor. Lisanslı depoculuk vadeli işlem için vazgeçilmez bir aşama. Böylece lisanslı depolarla, gıda emtialarında vadeli işlemler yapılabilecek

www.sezon.com.tr

 

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version