Bosch Rexroth toplumda deprem bilincini artırmaya yönelik projelere desteğini devam ettiriyor. Türkiye Deprem Vakfı’nın “Depreme Duyarlı Olmak” projesinin yanı sıra, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü “Gezici Deprem Simülatörü Uygulaması”nı hayata geçirmişti. Son olarak 2012 yılında Bosch Rexroth Ana Bayisi ROTA TEKNİK A.Ş. işbirliği ile faaliyete geçirilen 6 Serbestlik Dereceli ve 3 Eksenli ilk yerli Servo Hidrolik Deprem Simülatörü (Sarsma Platformu), İ.T.Ü. İnşaat Fakültesi – Su Yapıları Laboratuvarı’nda faaliyet gösteriyor. ?cümle çok uzun olmuş. Geliştirilen bu deprem simülatörü, inşaat teknikleri ve malzemelerinin geliştirilmesi için yapılacak bilimsel araştırmalar, yeni inşaat tasarımlarının doğrulanması ve eski yapıların iyileştirilmesi çalışmalarında kullanılıyor.

Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de, bina ve altyapıların depreme dayanıklı olarak tasarlanıp inşa edilmesi, hasarların en aza indirilmesi acısından büyük önem taşıyor. Deprem sonrasında altyapı ve ulaşım ağlarının ayakta kalabilmesi ve işlevlerini sürdürebilmeleri için bu yapıların tasarımında dikkat edilecek kriterlerin de belirlenmesi gerekiyor.

 

 

6 serbestlikdereceli ve 3 eksenli ile yerli servo hidrolik deprem simülatörü

Bu amaç doğrultusunda ROTA TEKNİK A.Ş. ve İ.T.Ü.’nün ortaklaşaçalışmalar yürütüp Nisan 2012’de faaliyete geçirdiği simulatör, Türkiye’de buözellik ve boyuttaki 6 serbestlik dereceli, 3 eksenli hareket kabiliyetinesahip ve servo hidrolik tahrikli ilk yerli uygulama bir sarsma platformudur.Bilimsel araştırma projelerinde kullanılacak olup, büyük boyutlu yapısalbirimlerin ölçekli maketleri teste tabi tutulacaktır. Platformun numune taşımakapasitesi 3000 kg olup, aynı zamanda geçmişte vuku ulan tüm depremkayıtlarının yüklenip simüle edilebildiği bir elektronik kumanda ve kontrolsistemine sahiptir. Dolayısıyla bu simülatöre gerçekleşmiş bir depreminverilerini girerek sonuçlarını görebilmek mümkün olmaktadır. Ya da belli birbölgede gerçekleşmesi ihtimali bulunan bir depremin verileri girilerek, odepremin sonuçlarının ne olabileceği karşılaştırmalı olarak gözlenebilmektedir.

Rexroth marka hidrolik tahrik ve kontrol teknolojileri kullanıldı

Deprem sonrasında altyapı ve ulaşım ağlarının ayaktakalabilmesi için yol, köprü, baraj, bina, sualtı tüneli, su tankları, liman,iskele vb. su yapılarının değişik şiddetlerdeki sarsıntılara karşı statik,dinamik, mekanik dayanımlarının test edilmesi hayati önem taşıyor. Bu ihtiyacacevap vermek için ROTA TEKNİK A.Ş. ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ortakçalışması sonucunda hayata geçirilen ilk yerli servo hidrolik deprem simülatörüde ağırlıklı olarak Bosch Rexroth ürünleri kullanılarak geliştirildi.

Mekanik, hidrolik, elektrik – elektronik tüm tasarım veimalatı Rota Teknik A.Ş. tarafından gerçekleştirilen paltform 4 adet düşey, 4adet yatay toplam 8 adet servo hidrolik silindirin koordineli hareketleri ileX,Y,Z eksenlerinde dönme ve öteleme hareketi yapıyor. Bu hareketlerinkombinasyonu ile deprem kayıtları birebir simule ediliyor. Başlangıçta, depremsimülasyonu öncesinde yazılım ara yüzünden önceki depremlere ait kayıtlargiriliyor. Servo kontrolör kapalı cevrim kontrol yaparak, servo silindirlerekumanda etmek suretiyle deprem kayıtlarını simule edecek şekilde tablanın X,Y,Zeksenlerinde koordineli öteleme ve dönme hareketleri yapmasını sağlayarak amacaulaşıyor. Bu sarsma tablasında yüksek performans, kalite ve güvenirliliksağlayan en önemli unsurlardan biri olan Rexroth marka hidrolik tahrik vekontrol teknolojileri kullanıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

Riskli yapı tespiti yapan kuruluşlara çeki düzen getirildi

  Kentsel dönüşümde uygulamadan kaynaklanan duraksamaların önlenmesi için Uygulama Yönetmeliğinin bazı maddeleri…

Nisan ayından sonra gelen faizlerdeki indirim, emlak piyasasını canlandırdı

  Merkez Bankası’nın faiz indirimi ve bankaların hizmete sunduğu alternatifli konut kredisi…

3M, Energy Star Ödülü’ne 10. kez layık görüldü

    3M, EPA Energy Star Sürdürülebilir Mükemmellik Ödülü’ne art arda 10.…

Figen Ayan, MedCruise Birliği’nin ilk Türk başkanı oldu

Galataport İstanbul Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan, MedCruise Birliği’nin 59.…