Haberler

Paris’den gelen bir Türk kadınının başarı öyküsü

Published

on

Başarı hikâyeleri, her zaman bizi cesaretlendiren ve imkânsızın aslında; sadece kendimize koyduğumuz sınırlardan ibaret olduğunu hatırlatır. Dünya Kadın Girişimciler Platformu NEWWW’de ilk Türk Kadın Başkan Emel Efe Göksel’in yakın geleceğimize ait ilham verici başarı öyküsü de bunlardan biri diyebiliriz… 

Paris’te Türk Kültürüyle Yetiştirildiler

Her şey 1967 yılında, Denizli’den ayrılan babasının hayallerinin ve umutlarının peşinden Paris’e gitmesiyle başladı. 1970’li yıllarda artan göç sonucunda Türkler, Avrupa ülkelerinde pekiyi şartlar altında değillerdi. Sosyolojik ve ekonomik zorluklar, o dönem daha iyi bir yaşam kurmaya çalışan Emel Efe Göksel’in ailesini de etkilemişti. Türk oldukları için ayrı tutuluyor, azımsanıyor, hor görülüyor ve ayakta kalabilmek için aşırı çaba sarf etmek zorunda kalıyorlardı. Fransa’da geçimlerini, karı-koca önce terzilik yaparak sonra da tekstil sektöründe kendi iş yerlerini açmayı başararak kazanmaya başladı. Emel Efe Göksel, üç çocuğunu da Paris’te dünyaya getiren çiftin; ortanca kızlarıydı. Ailesi, Türk kültürüne ait ilke ve edep kurallarını, saygıyı, sevgiyi ve dürüst olmayı çocuklarına öğretmişti.

Paris XI Hukuk Fakültesi’nden Mezun Oldu

Türk kültürel değerleri ve Fransız yaşam şeklinin gerekliliklerini sentezleyerek yetişen Emel Efe Göksel, onu başarıya taşıyan hayat yarışına, henüz okul yıllarında başladı. Emel Efe Göksel; okul yaşamı boyunca başarılı bir öğrenciydi ve sınıfını birincilikle bitirdi. Yaşama hakkı olan her bireyin, adil şartlara sahip olması gerektiğine inanan Emel Efe Göksel’i, adalet ve doğruluk kavramları için mücadele etme güdüsü onu hukuka yöneltti ve Paris XI Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

Vatan Özlemiyle Türkiye’ye Dönüş

İçindeki vatan özlemiyle, Türkiye’ye dönme kararı alan Emel Efe Göksel, üniversiteyi bitirdikten sonra İzmir’de uluslararası bir hukuk bürosunda staj yaptı. İzmir’de geçen staj dönemi sonunda, çalıştığı hukuk firmasının Paris ofisine geçerek, tekrar Fransa’ya döndü. Fransa’da bir yıl çalıştıktan sonra görev yaptığı hukuk firmasından ayrılarak İstanbul’a yerleşme kararı aldı. Emel Efe Göksel, İstanbul’a yerleşme sürecini ise şöyle anlatıyor: “İstanbul’a yerleşmek, Avrupa’da yetişmiş Türk bir bayan olarak kolay olmadı doğrusu. Aynı sosyo-ekonomik altyapıdan gelen ve karşı cinsten olan birine göre en az iki kat daha fazla çaba sarf etmeniz gerekiyor. Sebebi ise: ‘Bir kadın ve Avrupa’da yetişmiş olmanız’… Dış görünüşünüze ek olarak, güçlü ve sağlam bir akla sahip olduğunuzu, muhatabınıza kanıtlamanız gerekiyor. Kolay bir yem olarak görünüyorsunuz herhalde. Kıvrak zekâlarına karşın, Avrupa’da yetişen Türklerin masum ve naif olduğunu düşünüyorum. Karakteriniz güçlü değilse, kolay yem olabiliyorsunuz. Çok şükür, ailemden aldığımız eğitim ve güçlü karakter yapımız sayesinde, kendimizden hiç taviz vermeden dimdik durabildik. Aile temelinin sağlam olması, insanın hayatı boyunca alabileceği en önemli lütuftur.”

Dünya Kadın Girişimciler Platformu NEWWW’de İlk Türk Başkan

Emel Efe Göksel; ilerleyen zamanda, daha önce Avrupa’da yaşamış olan bir Türk ile evlendi ve 2 kız çocukları oldu. Anne olduktan sonra çalışma hayatına daha da hız veren Emel Efe Göksel, aynı zamanda çocuklarını sevgi dolu ve disiplinli bir şekilde yetiştirdi. Avrupalı bir Türk olarak İstanbul’a yerleşmesinin ve tüm çalışmalarının amacında; Türkiye’ye ve Türkiye’deki girişimci kadınlara yararlı olmak olduğunu belirten Emel Efe Göksel, Türkiye’de Kadın Girişimci derneklerinde ve yüzlerce iş kadınını ağırlayan uluslararası iş kadınları zirvesi organizasyonlarında aktif rol aldı. Ardından buradaki başarılı çalışmaları uluslar arası arenada da ses getirdiğinden Dünya Kadın Girişimciler Platformu NEWWW’in genel sekreterliğine atandı. Aktif ve başarılı çalışmalarının devamında, NEWWW Dünya Kadın Girişimciler Platformu’nda ilk kez bir Türk başkan oldu. Dünya’daki bütün KOBİ ve girişimci kadınları bir araya getirerek, uluslararası iş imkânları sunmaya devam eden Emel Efe Göksel, Türkiye’deki girişimci iş kadınlarıyla NEWWW’in Türkiye’deki temsilciliğini kurmaya hazırlanıyor.

NEWWW Hakkında:

Uluslararası arenada kadın girişimcileri desteklemek amacıyla 2006 yılında Amsterdam’da açılış lansmanı yapılan ve Paris’de merkezi bulunan NEWWW Dünya Kadın Girişimciler Platformu; 5 kıtaya yayılarak; Fransa, İtalya, Kanada, ABD, Kongo, Türkiye, Tunus, Moritanya, Avustralya, Lübnan ve İsviçre gibi ülkelerde üyeleri bulunuyor. Uluslararası arenada iş yapmak isteyen dünyadaki her KOBİ iş kadını, referansla NEWWW üyesi olabiliyor.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version