Haberler

Otobüs seyahati şimdi çok daha sessiz

Published

on

 

·         Türkiye’nin önde gelen otobüs üreticilerinden Otokar, motor bölgesinde ses emici olarak BASF’nin ürettiği Basotect® köpüğünü kullanmaya başladı.

·         Orta ve yüksek frekans aralıklarında yüksek ses emme oranı sağlayan Basotect®’in mükemmel akustik özellikleri, otomobillerde, tramvaylarda, trenlerde ve uçaklarda daha sessiz seyahat koşulları yaratıyor.

Türkiye’nin önde gelen otobüs üreticilerinden Otokar, araçlarının motor bölmesinde ses emici olarak Basotect® kullanıyor. Şirket, çeşitli akustik parçaları tasarlamak ve üretmek üzere, Recticel’in İstanbul’daki dönüştürme tesisi Teknofoam ile işbirliği yapıyor.

Teknofoam, motor bölgesinde ses emici olarak kullanmak üzere BASF’nin ürettiği hafif melamin reçinesi köpüğü Basotect G’yi seçti. Alev geciktirici özellikli bu açık hücreli köpük, orta ve yüksek frekans aralıklarında yüksek ses emme oranı sağlıyor.

Teknofoam, tüm frekans aralıklarında iyi bir ses yalıtımı elde edebilmek için, Basotect®’i özel olarak tasarlanmış olan bir poliüretan filmle kaplıyor. Bu film ve ek olarak kullanılan nonwoven (dokumasız) kumaş katman köpüğü, suya ve yağa karşı koruma da sağlıyor.

Teknofoam’ın otobüs motorlarında Basotect® kullanmaya karar vermesiyle BASF’nin ürettiği köpük artık tüm önemli ulaşım araçlarında kullanılmaya başlandı. Basotect®’in mükemmel akustik özellikleri otomobillerde, tramvaylarda, trenlerde ve uçaklarda daha sessiz seyahat koşulları yaratıyor.

Basotect®, gürültü yalıtımı ve yangın güvenliği standartlarını karşılıyor

Otokar Satın Alma Müdürü Zafer Doğruyol, BASF köpüğünün avantajlarını şöyle anlattı: “Teknofoam’ın kullanmakta olduğu Basotect® bazlı çözüm, geçtiğimiz yıllarda yaygın bir şekilde kullanılan yalıtım malzemesi olan camyününden veya taşyününden daha hafif bir malzeme. Bu, hafiflik, yakıt tüketiminde ve CO2 emisyonlarında azalma sağlıyor. Ek olarak Basotect®, gürültü yalıtımı ve yangın güvenliği konusunda tüm Avrupa standartlarını karşılıyor. Otobüslerimizi ihraç etmemiz nedeniyle bu özellik Otokar için son derece önem taşıyor.”

Otokar, şehir içi ve şehirlerarası ulaşıma yönelik otobüsler ürettiği gibi, yolcu bölmesindeki sessizliğin son derece önemli olduğu turizme ve uzun mesafeli seyahate yönelik konforlu otobüsler de üretiyor.

Motor sıcaklığına dayanan ve ihtiyaca özel üretilebilen bir köpük

Otobüslerin motor bölmelerinde kullanılan köpükler açısından ısı direnci hayati bir öneme sahip bulunuyor. Dizel motorlar 213 kilovata kadar güç kullandığından, düzenli olarak yaklaşık 120°C civarında sıcaklıklar meydana gelir. Basotect®, bu yüksek sıcaklıklara karşı uzun süreli bir direnç sunuyor. Akustik ve ısı direncine yönelik spesifik gereksinimlere ek olarak, çeşitli parçaların motorun, soğutma sisteminin ve egzoz sisteminin konumuna göre tasarlanması ve şekillendirilmesi gerekiyor.

Teknofoam Genel Müdür Yardımcısı Murat Hapçı da ürüne ilişkin şunları söyledi: “Bilgisayar kontrollü kesme, biçme ve frezeleme tekniklerimizi kullanarak, Basotect®’i tam boyutla ve 2D veya 3D olarak yapılandırabiliyoruz. CAD çizimlerine göre doğru ön kesme parçaları sağlayarak Otokar’ın kurulum süresini azaltmaya da yardımcı olduk.”

Basotect® Hakkında

Basotect köpük benzersiz özelliklere sahiptir. Temel malzemesi sayesinde alev geciktirici ve aşındırıcı özellikler taşır. 240°C’lik sıcaklıklara kadar kullanılabilir ve pek çok sıcaklıkta özelliklerini korur. Açık hücreli köpük yapısı sayesinde hafiftir, sesi emer, düşük sıcaklıklarda bile esnektir ve ısı yalıtımı sağlar. Daha fazla bilgi için http://www.basotect.com

Otokar Hakkında

Otokar, Türkiye’nin önde gelen otobüs üreticisidir. Otokar araçları, şirketin son teknoloji tasarım yazılımlarından ve ayrıca Ar-Ge ve test etme tesislerinden faydalanan son derece nitelikli mühendislerden oluşan, yüksek motivasyona sahip bir ekip tarafından tasarlanmakta ve geliştirilmektedir. Otokar, 2012 yılında Ar-Ge’ye 12 milyon Euro’luk bir yatırım yapmıştır. Şirketin 2.600’ün üzerinde personeli bulunmaktadır ve Otokar otobüsleri, dört kıtada 40’tan fazla ülkede hizmettedir.

Daha fazla bilgi için www.otokar.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Recticel Hakkında

Recticel, Avrupa’da güçlü bir mevcudiyete sahip olan ve operasyonlarını dünyanın diğer kısımlarına da yayan Belçikalı bir grup şirketidir. ABD, Çin, Hindistan ve Türkiye (Teknofoam) başta olmak üzere, 28 ülkede 103 tesise sahiptir. Recticel, en iyi markaların koltukları, şilteleri ve sunta bazalar için köpük dolgu; inşaat, ulaşım ve endüstriyel pazar için akustik, sızdırmazlık ve ısı yalıtımı malzemeleri ve pek çok diğer endüstriyel ve yerli ürün ile günlük yaşamın konforuna katkıda bulunmaktadır. Esnek Köpükler İş Birimi ile Recticel, spesifik akustik, sızdırmazlık, filtreleme, koruma, temizlik ve konfor ihtiyaçlarını karşılayan katma değerli çözümler sunmaktadır. Recticel (NYSE Euronext: REC – Reuters: RECT.BR – Bloomberg: REC:BB), 2012 yılında 1,3 milyar Euro’luk (UFRS yeniden beyan edilen: 1 milyar Euro) bir satış gerçekleştirmiştir.

Daha fazla bilgi için www.recticel.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

BASF Hakkında

Dünyanın lider kimya şirketi BASF olarak portföyümüzde; kimyasallardan plastiklere, bitki koruma ürünlerinden petrol ve doğalgaza kadar birçok ürün yer alıyor. Ekonomik başarıyı, sosyal sorumluluk ve çevresel korumayla birleştiriyoruz. Toplumun bugüne ve geleceğe dair ihtiyaçlarını karşılamak adına, hemen hemen bütün endüstriyel alanlarda bilim ve inovasyon aracılığıyla müşterilerimize hizmet sunuyoruz. Ürünlerimiz ve çözümlerimizle kaynakların korunmasına, sağlıklı gıda teminine ve hayat kalitesinin artırılmasına katkı sağlıyoruz. Kurumsal hedefimiz doğrultusunda; sürdürülebilir bir gelecek için kimya yaratıyoruz. 2012 yılı sonu itibarıyla dünya çapında 110 binin üzerinde çalışanı bulunan ve bu dönemde satışları 72,1 milyar Avro olarak gerçekleşen BASF’nin hisseleri Frankfurt (BAS), Londra (BFA) ve Zürih (AN) borsalarında işlem görüyor. BASF hakkında daha ayrıntılı bilgiye www.basf.com.tr adresindeki internet sitesinden ulaşılabiliyor.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version