Diğer Enerjiler

OPET, madeni yağda FUCHS’la ortaklık yaptı

Published

on

Opet Madeni Yağlar ve Almanya merkezli dünyanın en büyük madeni yağ üreticisi Fuchs; endüstriyel yağlardaki işbirliklerini madeni yağların bütün ürünlerini kapsayacak şekilde genişletiyor. Opet Fuchs’un, İzmir Aliağa’da tek vardiyada 50 bin ton üretim kapasiteli tesisinde, otomotiv yağları da dahil olmak üzere bütün madeni yağların üretimi yapılacak.

Opet Madeni Yağ ile dünyanın en büyük bağımsız madeni yağ üreticisi Alman Fuchs Petrolub AG, 2005 yılında endüstriyel madeni yağ üretim ve dağıtım alanında eşit ortaklığa dayalı yaptıkları işbirliğini genişletme kararı aldı. Opet Fuchs Madeni Yağ, Opet Petrolcülük’ün madeni yağ iş biriminin tamamını devralarak, faaliyetini otomotiv yağları da dahil olmak üzere, madeni yağ sektörünün stratejik öneme sahip ve katma değeri yüksek ürünlerinin de yer aldığı tüm alanlarına taşıdı.

“Liderler arasında yer edindik”
Opet Fuchs Genel Müdürü Murat Seyhan, basın toplantısında yaptığı konuşmada, dünya devi Fuchs ile güç birliklerinin alanını genişletmekten büyük memnuniyet duyduklarını ve bu sinerjinin sektöre olumlu yansıyacağını belirtti. Opet Fuchs’un, 2005’deki birleşmeyle birlikte son 6 yılda Türkiye’nin lider yağ üreticileri arasında önemli bir yer edindiğini belirten Seyhan, 63 milyon Euro’luk cirosu ve 180 çalışanıyla Opet Madeni Yağlar ile endüstriyel kanatta yaptıkları işbirliğinden doğan yeni yapılanmayla 80 milyon Euro’luk cirosal güce ulaştıklarını ve pazarda daha da güçlü bir konuma kavuştuklarını söyledi. 2011 yılında yapımına başlanan İzmir Aliağa’daki fabrikanın da 2013 yılı sonuna kadar tamamlanacağını açıklayan Seyhan, iki şirket arasındaki yeni işbirliğinin sektöre yapacağı katkıları şöyle özetledi: “Sektördeki bağımsız şirketler arasında ilk sırada ve dünyanın en büyük 9’uncu madeni yağ şirketi olan  Fuchs’un otomotiv yağları da artık Türkiye’de Opet Fuchs tarafından üretilip satışa çıkarılacak. 10 binden fazla formülasyona sahip Fuchs’un otomotiv ve endüstriyel ürünlerdeki know-how ve teknolojik altyapısı ile Opet’in Türkiye’de sahip olduğu geniş dağıtım ağı ve satış gücünü bir araya getirerek kısa zamanda hem otomotiv hem de endüstriyel yağlarda pazar lideri olmayı hedefliyoruz.”

Tek vardiyada 50 bin ton üretim
Opet Fuchs Genel Müdürü Murat Seyhan, konuşmasında yapılan yatırımlara da değindi: “İzmir Aliağa’da yapımı sürmekte olan yağ üretim tesisimiz iki faz halinde inşa edilecek. Toplam 25 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçecek. 50 bin metrekare arazi üzerinde yaklaşık 20 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. İlk fazın üretim kapasitesi tek vardiyada 50 bin ton, ikinci fazın tamamlanması ile birlikte 75 bin ton olacak. İlk fazı 2013 yılı sonlarında tamamlamayı planlıyoruz. Yeni tesisimiz, mevcut tesisin yerini alacak ve bu yatırımla Türkiye’nin madeni yağ üretim kapasitesi yaklaşık yüzde 5 artacak.”

Multigrade Dişli  Yağlarında ve Metal İşleme Yağlarında pazar lideri
Opet Fuchs, PetDer verilerine göre 2010 Ekim – 2011 Ekim dönemi arasında Multigrade dişli yağlarında yüzde 31 ve metal işleme yağ ve sıvılarında ise yüzde 38 pazar payı ile lider oldu.
2012 yılında madeni yağ pazarının 350 bin ton olarak gerçekleşmesi ve Opet Fuchs’un 41 bin ton üretim hedefiyle, pazarın yaklaşık yüzde 12’sini karşılaması bekleniyor. Opet Fuchs’un 2012 yılı ciro hedefi ise 90 milyon Euro…

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version