Haberler

Ocak ayında kimya ihracatı 1.4 milyar dolar oldu

Published

on

 

Türk ekonomisinin lokomotifi kimya, 2014 yılının ilk ihracat hamlesini yaptı. Ocak ayını 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 6,65 artışla 1 milyar 408 milyon dolarlık ihracatla kapatan kimya sektörü, hazır giyim ve otomotivin ardından en çok ihracat yapan üçüncü sektör oldu.

 

Kimya sektörü, 2014 yılının ilk ayında en fazla ihracatı Mısır, Malta ve Irak’a yaptı. Mısır’da yaşanan olayların etkisi halen hissedilirken, ülkeye olan ihracatta yüzde 25 oranında azalış yaşandı. Sektörün en çok ihracat yaptığı diğer ülkeler ise; Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, İtalya, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Rusya olarak sıralandı. Bu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 182’lik rekor artış yaşanırken; İtalya’ya yüzde 40, Almanya’ya yüzde 16 ve ABD’ye olan ihracatta da yüzde 45 oranlarındaki artış dikkat çekti.

 

Alt sektörler bazında başarılı performansını sürdüren kimyada, plastikler ve mamülleri 438 milyon dolarlık ihracatla ilk sıraya yerleşti. Mineral yakıtlar, yağlar ve ürünleri 388 milyon dolarla ikinci, kauçuk ve kauçuk eşyalar 122 milyon dolarla üçüncü oldu. Diğer yandan kozmetik, boya, ilaç ve eczacılık ürünleri gibi alt sektörlerde de ihracat artışı devam etti.

 

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, sektörün ihracat performansıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Sektörümüz yılın ilk ihracat adımını her ne kadar başarılı bir şekilde atsa da kimya ihracatçısında gerek döviz kuru, gerekse siyasi gelişmeler kaynaklı tedirginlik sürüyor. Ortadoğu’daki gelişmeler kısa sürede sonuçlanacak gibi görünmüyor. Kimya sektörünün Ortadoğu ve Güney Afrika’ya olan ihracatında yüzde 61’lik bir düşüş söz konusu. Diğer yandan Avrupa ülkelerine olan ihracatımızda bir artış var. Siyasi belirsizliğin giderilmesi ve özellikle yakın bölgemizdeki ülkelerle ilişkilerin düzelmesiyle ihracatımızın daha iyi bir noktaya geleceğine inanıyoruz.”

 

Sektör olarak, 2014 yılı ihracat hedefini 18 milyar dolar belirlediklerini belirten Akyüz, “Düşük kâr marjları ve düşük katma değerle ihracatımızı sürdürebilir hale getirmemiz çok zor. Döviz kur seviyeleri de ihracatçımızı zorlayan etkenler arasında. İstikrarlı kur üzerinden uzun vadeli satış yapmaya ihtiyacımız var. Tüm zorluklara rağmen hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version