Alkolsüz İçecek

Muhtar Kent Yılın Uluslararası Yöneticisi Ödülü’nü aldı

Published

on

Sabancı Üniversitesi, uluslararası yönetim alanında faaliyet gösteren dünyadaki en önemli kuruluş olan Academy of International Business (AIB) derneğinin bu yıl 55’incisi yapılan kongresine evsahipliği yaptı. 3-6 Temmuz 2013 tarihleri arasında Türkiye’de gerçekleştirilecek etkinlik, İstanbul Hilton Oteli’nde yapıldı.

Sabancı Üniversitesi’nin yanı sıra, Koç Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi’nin ana sponsorlar olarak ev sahipliği yaptığı etkinliğin açılış konuşmasını Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent yaptı. İstanbul Hilton Oteli’nde düzenlenen açılış töreninde ayrıca bu seneki kongrenin Türkiye açısından bir başka önemli unsuru olan, kuruluşun geleneksel Yılın Uluslararası Yöneticisi ödülü 2013 yılı için Muhtar Kent’e verildi.

“Risk olmadan ödül de olmaz”

Muhtar Kent konuşmasına ödülü bütün Coca-Cola çalışanları adına aldığını belirterek başladı. Markanın tüketiciye verilmiş bir söz, iyi bir markanın ise tutulan söz olduğunun altını çizdi ve şirketlerin karakterlerinin, tüketici davranışlarına göre şekillendiğini söyledi.

Dünyada yaşanan genel problemlerin çözümü için, iş dünyası, hükümetler ve sivil toplumdan (üniversiteler de dahil) oluşan altın üçgenin harekete geçmesi gerektiğinin söyleyen Muhtar Kent, konuşmasına sürdürülebilirliğin Coca-Cola için önemine değinerek devam etti. Coca-Cola’nın sürdürülebilirlik anlamında su, kadınlar ve sağlık olmak üzere üç temel girişiminin bulunduğunu ifade eden Kent, temiz suyun tüm dünyada büyük bir sorun olduğunu, hastanelerde bulunan insanların yüzde 50’sinin temiz içme suyuna ulaşamadıkları için sağlık sorunları yaşadığını belirtti. Muhtar Kent, az gelişmiş ülkelerde, kadınların iş hayatına katılmalarını sağlamak için yaptıkları projelerden bahsetti. “Gelecek nesiller için sürdürülebilir bir dünya bırakmalıyız. Bu mücadeleyi sürdürmek ve tüketicilerimize verdiğimiz sözü tutmak zorundayız” dedi. Muhtar Kent risk olmadan ödülün olmayacağını vurguladı.

Bu yılki ana teması “Taraflar Arasında Köprüler Kurmak: Uluslararası Yönetim Biliminin Tamamlayıcı Disiplin ve Uygulamalarla İlişkilendirilmesi” olarak belirlenen toplantıda; uluslararası yönetim kuramını iş dünyasındaki uygulamalarla bütünleştirmeyi, bugünün çok boyutlu dünyasında ortaya çıkan karmaşık yönetim sorunlarına disiplinlerarası diyalog ve entegrasyon yoluyla çözüm getirmeyi amaçlayan bilimsel çalışmalara yer veriliyor.

Konferansın yerel komite başkanı ve Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi dekanı Prof. Dr. Nakiye Avdan Boyacıgiller kongre ile ilgili olarak şunları söyledi:

“AIB kongresi Türk iş ve akademik dünyası için fevkalade önemli bir toplantıdır. Uluslarasılaşmanın Türk şirketleri için önümüzdeki dönemde en önemli zorlayıcı hedeflerden biri olduğunu düşünmekteyim. AIB’de de özellikle bu konu yoğunlukla ele alınacak ve hem stratejik yönetim hem insan kaynakları açısından derinlemesine incelenecek. Ayrıca 62 ülkeden gelecek katılımcılar farklı örnekler ve bakış açıları sunacaklar. Öte yandan bu kongrenin Türkiye’de akademik olarak henüz fazla yol katetmediğimiz uluslararası yönetim konularının daha çok araştırılmasına ve yeni uluslararası iş birliklerinin kurulmasına da vesile olacağını umuyorum. Ülkemizde gerçekleştirilmesi için uzun senelerdir çaba gösterdiğim AIB kongresinin tüm katılımcılar açısından verimli bir etkinlik olmasını diliyorum.”

Türkiye ile ilgili paneller düzenlenecek

Kongrede gerçekleştirilecek 195 oturumda ele alınacak 700’ü aşan makale içerisinde Türkiye’nin küresel yönetim dünyasındaki yerini incelemek amacıyla dört özel oturum da yer aldı. Ahmet Kırca başkanlığında yapılan oturum “Ticari Girişimlere Evsahipliği Açısından Türkiye: Karşılaştırmalı Yaklaşımlar” konusuna eğildi. Nakiye Boyacıgiller başkanlığındaki oturumda “Bugünün Türkiye’si: Türkiye’nin Politik ve Ekonomik Bağlamı Hakkında Üç Güncel Bakış Açısı” ele alındı. “Türk İş Dünyasında Kadınlar” isimli bir panel Gabriele Suder ve Janet Murray başkanlığında gerçekleştirildi. Son olarak Danica Purg başkanlığında “Gizli Şampiyonlar: Orta ve Doğu Avrupa ve Türkiye’den Dünyaya Ulaşan İnovatif Şirketler” isimli bir oturum yapıldı.

AIB hakkında:

AIB, uluslararası yönetim alanında öğretim üyelerini ve uzmanları bir araya getiren, kâr amacı gütmeyen lider bir kuruluştur. 1959’da kurulmuş olan dernek bugün 81 ülkeden 3000’in üzerinde akademisyen üyesiyle uluslararası yönetim alanında daha fazla bilginin yaratılmasını ve daha etkin biçimde paylaşılmasını hedeflemektedir. AIB’nin bu seneki toplantısı kapsamında ülkemize, ağırlıklı olarak Kuzey Amerika’dan olmak üzere, dünyanın dört bir yanından 62 farklı ülkeden 1200’e yakın akademisyenin gelmesi beklenmektedir.

Kongre’ye ilişkin bilgilere https://aib.msu.edu/events/2013 adresinden ulaşılabilir.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version