Etkinlikler & Fuarlar

MAKTEK’te ilk günde bin 200 ton makine satıldı

Published

on

MAKTEK Avrasya 2012 Fuarı’nda ilk günden 300 milyon TL değerinde 150 takım tezgahının satıldı. Her biri 7-8’er ton ağırlığında olan “Makinaların imalatını sağlayan ana makinaların” kurulu halde sergilendiği MAKTEK Fuarı ilk günden bin 200 ton hafifledi.

Bu yıl 2-7 Ekim 2012 tarihleri arasında TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TİAD) desteğiyle İstanbul Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen MAKTEK Avrasya 2012 Fuarı, yoğun ilgi görüyor. TÜYAP’ın Beylikdüzü’ndeki fuar alanında kurulan ve fuarı izleyenlerin başka hiçbir yerde göremeyecekleri her biri yaklaşık 7-8 ton ağırlığındaki bu dev makinalara ilk günden büyük siparişler gelmeye başladı. 300 milyon TL değerindeki 150 takım tezgahının siparişi daha ilk günden alındı ve Türkiye’nin en “ağır” fuarı bu siparişlerle bin 200 ton hafifledi.

Son bir yılda yüzde 49 artan kullanım ile sektör atağa kalktı

 

Yıllardır sessiz sedasız büyüyen takım tezgahlarının kullanımı 2011’de yüzde 49’luk rekor bir oranda büyüdü ve 670 milyon dolarlık dev bir sektör haline geldi. 50 ülkeye 390 milyon dolarlık ihracat yapan sektörde bu yıl yüzde 20 büyüme bekleniyor. Sanayinin bel kemiği olan takım tezgahları, başta otomotiv olmak üzere makine, makine yan sanayii, savunma sanayii, kalıpçılık, cam, tarım, inşaat gibi sanayinin her alanında kullanılıyor. Kullanılan her üründeki ince işçilik ise 80’lerden bu yana CNC makinelerinde çizilip çıkıyor ve sektörün yazılım teknolojisine giriyor. Yazılımlar verimliliği yüzde 30 arttırırken maliyetleri de yüzde 40 oranında düşürüyor.

Rekabette güçlü olmak isteyen tek bir CD’ye 15 bin dolar ödüyor

MAKTEK Avrasya 2012 Fuarı’nda, üretime yönelik bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli imalat yazılımları da yoğun ilgi gördü. Üretimde farklılaşmaya; katma değeri yüksek, tasarım ürünler üretmeye olanak sağlayan ve rekabet gücünü artıran özel yazılımlar için firmalar, tek bir CD’ye ortalama olarak 15 bin dolar ödüyorlar.

MAKTEK Avrasya satışları bir yılda yüzde 25 arttıracak

Katma değeri yüksek ürünler üreterek Türkiye’nin rekabet gücüne önemli katkıları olacak olan dev makinalar kurulu halde 7 Ekim’e kadar MAKTEK Avrasya 2012 Fuarı’nda görülebilecek. 60 ülkeden 5 bini yatırımcı olmak üzere 40 bini aşkın kişinin ziyaret etmesi beklenen Fuar, Türk sanayine büyük destek sağlayacak. Fuarı takip eden bir yıl içinde takım tezgahları satışlarının yüzde 25 oranında artması bekleniyor.

“Avrupa’da ilk üçteyiz hedef ikincilik”

MAKTEK Avrasya Fuarı’nı değerlendiren TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Gamsız, Türkiye’de üretime katma değer sağlayacak, verimliliği ve dünyadaki rekabet gücünü arttıracak modern teknolojilerinin ve imalat sistemlerinin daha fazla ve yaygın kullanımını sağlamak gerektiğini belirtti. Gamsız “Takım tezgah kullanımını dünya çapında incelendiğimizde; Türkiye, 1.4 milyar dolar ile dünyada 10. sıradadır. Özellikle son 10 yılda Türkiye’de takım tezgahları sektörü büyük gelişme gösterdi. Geçen yılki % 49’luk büyüme oranı ile takım tezgahları kullanımında dünyada 10. sıraya ve Avrupa’da da bir çok gelişmiş ülkeyi geride bırakarak, Almanya ve İtalya’dan sonra 3. sıraya yükselmiştir. 2-3 yıl gibi kısa bir süre sonra da Avrupa’da 2. sıraya yerleşeceğimizi öngörüyoruz.” dedi.

60 ülkeden 40 bin ziyaretçi

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım Anonim Şirketi Proje Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısıİlhan Ersözlüise sektördeki en büyük buluşmanın TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi. “MAKTEK Avrasya 2012 Fuarı’nın yüzde 90’ı bir yıl öncesinden doldu. 60 ülkeden 40 bin ziyaretçi bekliyoruz. 60 ülkeden yatırımcı 5 bin firma tespit ettik ve yöneticilerini özel olarak davet ettik. Sektörde bir süredir satışlar durdu, herkes MAKTEK fuarını bekliyordu. Sonunda fuarımızı açtık, fuar satışları yüzde 25 arttıracak.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version