Connect with us

Madencilik

Maden sektörü ilk 10 ayda 4,85 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi

Published

on

Rezerv zenginliğiyle sanayinin gelişimine doğrudan katkı sunan maden sektörü ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyaslandığında 2021 yılının ilk 10 ayında yüzde 44,47 oranında artış gösterdi. Sektörün 10 aylık ihracat başarısı 4,85 milyar dolar oldu. Açıklanan verilere dair değerlendirmelerde bulunan TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, İMİB olarak, lider pazarlarla olan ilişkilerin daha yüksek seviyelere çıkarılacağını ve yürütülen faaliyetlerle  yeni pazarlar da hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye ekonomisine dolaylı yoldan 40 milyar dolarlık katkı sağlayan madencilik sektörü, 2021 Ekim ayında 466,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Rakamlar ve verilere dair yorumlarda bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, geçen yılın aynı ayına göre ihracatta yaşanan değer artışının yüzde 18,3 olduğunu vurguladı. Dinçer, 2021’in ilk 10 ayında 4,85 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sektörün, geçen yılın aynı dönemine göre yakaladığı artış oranının yüzde 44,47 olduğunu kaydetti.

Metalik cevherde 10 aylık ihracat 1,77 milyar dolar

Dinçer’in maden sektörünün alt kırılımlarındaki ihracata yönelik yorumları ise şu şekilde oldu: Yılın 10 ayında metalik cevherler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71’lik bir artış yakaladı ve 1,77 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek ilk sıraya yerleşti. İkinci sırada yüzde 21,1’lik artış ve 1,04 milyar dolar ile işlenmiş doğal taş, üçüncü sırada yüzde 32’lik artış ve 890,7 milyon dolar ile endüstriyel mineraller yer aldı. Dördüncü sırada ise yüzde 29,2’lik artış ve 680,7 milyon dolar ile blok doğal taş ihracatı yer aldı. Bu maden gruplarını yüzde 122,5’lik artış ve 253,7 milyon dolarlık ihracat ile ferro alyajlar takip etti.”  

Çin’e yapılan maden ihracatındaki 10 aylık artış yüzde 38,4

Maden sektöründe Çin’e yapılan ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan büyüme ise yüzde 38,4 olarak gerçekleşti. Bu durum ABD’de yüzde 51,8, İspanya’da yüzde 37,1 olarak kayda geçti. 10 aylık dönemde doğal taş ihracatının ilk sırasında 528,4 milyon dolarla Çin’in yer aldığını söyleyen Dinçer, ikinci sırada ABD’nin olduğunu ve ülkeye 381,6 milyon dolar değerinde doğal taş ihracatı yapıldığını ifade etti. Dinçer, ABD’den sonra 83,9 milyon dolarla Fransa’nın, 77,7 milyon dolarla Irak’ın ve 75,3 milyon dolarla İsrail’in yer aldığını aktardı.

İhracat rakamları ve sektörün güncel durumu hakkında açıklamalarda bulunan Dinçer şunları söyledi: “Dünyadaki maden rezervlerinin önemli bir bölümü ülkemizde yer alıyor. Bunun yanı sıra doğal taş özelindeki konumumuzu da her geçen gün artırıyoruz. Bu sonuca ihracat rakamlarından da kolayca ulaşılabiliyor. Ürün çeşitliliği kapsamında ülkemizden çıkarılan farklı desen ve renkteki doğal taşlar dünya pazarında büyük ilgiyle karşılanarak önemli projelerde değerlendiriliyor. İMİB olarak her zaman mevcut pazarlarımızdaki etkinliğimizi artırmak ve yeni pazarlarda var olmak için faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Sektörümüzün sürdürülebilir şekilde büyümesine katkı sağlamak için tüm üyelerimiz ve yetkili kurumlarla temas halindeyiz.”

“Doğal yapısıyla karbon ayak izi bırakmıyor”

Madencilikle ilgili kamuoyundaki tartışmalara dair görüşlerini paylaşan Dinçer, “Kullandığımız her ürünün ham maddesinin bir maden ürünü olduğunu, bunun yanında doğa dostu sürdürülebilir madenciliğin mümkün olduğunu kamuoyuyla paylaşmak ve gerekli çalışmaları yapmak çalışmalarımızın temelinde yer alıyor. Doğadan elde edilen ve koruyucular dışında içeriğinde sentetik malzemeler barındırmayan doğal taşlarımız çevre dostu olmasıyla biliniyor. Üretim ve kullanım aşamalarında yeşil enerji tüketimi, kullanım sonrasında ise dönüştürülebilir olması sebebiyle sürdürülebilirlik şartlarını rahatlıkla karşılıyor. Bugün dünyanın pek çok ülkesinde doğada milyonlarca yılda şekillenmiş benzersiz bir ürün olan doğal taşların güvenle tercih edildiğini görebiliyoruz. Ayrıca ülkemiz; güçlü lojistik altyapısı, Avrupa ve Asya’ya daha uygun maliyetli nakliye imkanları ve coğrafi konumuyla da önemli bir yer ediniyor. Bu avantajları da dikkate alarak ülke ekonomisine katma değerimizi her geçen gün artırmak, Türk doğal taşının dünya pazarından daha fazla pay almasını sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Madencilik

CVK Madencilik halka arz oluyor Talep toplama tarihleri 6-7 Nisan

Published

on

By

CVK Madencilik’in halka arz başvurusu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı. Halka arz için 6-7 Nisan tarihlerinde, Tera Yatırım liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından talep toplanacak.

Türkiye’nin en büyük krom ihracatçılarından CVK Madencilik halka açılıyor. Tera Yatırım liderliğinde toplam 38 aracı kuruluştan oluşan konsorsiyum aracılığıyla pay başına 105 TL sabit fiyatla talep toplama 6-7 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek.

7 milyon TL nominal değerli paylar sermaye artırımı, 1.4 milyon TL nominal değerli paylar ortak satışı olmak üzere toplam 8.4 milyon TL nominal değerli payların halka arzının büyüklüğü yaklaşık 882 milyon TL olacak. 8.4 milyon TL nominal değerli payların dağıtımının yapılacağı tahsisat grupları ve tahsisat oranları ise yurt içi bireysel %70, şirket çalışanları %5, yurt içi kurumsal %15 ve yurt dışı kurumsal %10 olarak belirlendi. Yurt içi bireysel talepleri tüm konsorsiyum üyeleri tarafından toplanacak olup, eşit dağılım yapılacak. Şirket çalışanlarının, yurt içi ve yurt dışı kurumsal yatırımcıların taleplerini ise yalnızca konsorsiyum lideri Tera Yatırım toplayacak.

Halka arza ilişkin konuşan CVK Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, “Bu topraklardan aldığı gücü yine bu topraklara kazandıran yüzde 100 yerli bir şirket olarak var gücümüzle çalışıyoruz. Ürettiğimiz yüksek kaliteli cevherleri dünya pazarıyla buluşturarak ülke ihracatımıza katkı sağlıyor, cari açığın kapatılmasına destek oluyoruz. Halka arzdan elde edeceğimiz gelir ve yatırımcılarımızdan alacağımız güçle altın madeni sahamıza üretim tesisimizi kurarak çalışmalara başlayacağız. Türkiye’nin  yüksek kaliteli krom, kurşun, çinko, bakır, manyezit cevherlerinin yanı sıra ülkemizin altın üretim kapasitesinin artmasına da katkı sağlayacağız. Böylece kurumsal, halka açık şeffaf bir marka olarak güçlü şekilde büyümeye devam edeceğiz” dedi.

2022 yılında net karı yüzde 692 arttı

2022 yılında ihraç ettikleri 150.000 ton krom madeni ile Türkiye’nin en büyük krom madeni ihracatçıları arasında yer aldıklarını belirten Çevik, “2022 beklentilerimizin üzerinde bir büyüme ile kapattık. Net satışlarımızı yüzde 234 oranında artırdık ve 967.043.250 TL ciro elde ettik. Net karımız ise yüzde 692 oranında artış göstererek 331.740.637 TL’ye ulaştı” diye konuştu.

“Siyanürsüz altın üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz”

Balıkesir Sarıalan mevkiinde 7 yıl boyunca gerçekleştirdikleri arama faaliyetleri doğrultusunda ciddi bir rezerv elde ettiklerini söyleyen Çevik, “Halka arzdan elde edeceğimiz gelirin yüzde 30’unu maden lisanslarının alımı ve işletme sermayesinde, yüzde 70’ini ise kuracağımız altın madeni üretim tesisi için kullanacağız. 2025 yılına kadar tesisimizi kurmayı ve 30 bin ons altın üretmeyi hedefliyoruz. Burada siyanürsüz altın üretimi gerçekleştireceğiz. Altını gümüş, bakır gibi diğer metallerle beraber alacağız ve bu diğer metallerin de değerlerini hesaplayarak doğrudan ihraç edeceğiz. Yani altın konsantresi satacağız. Bununla beraber tesisimizin enerjisinin de yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasını hedefliyoruz. Bu doğrultuda GES yatırımları da gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diye ifade etti.

Sermaye Piyasası Kurulu’nca onaylanan izahname ve ekleri ile tasarruf sahiplerine satış duyurusuna Kamu Aydınlatma Platformu (www.kap.org.tr), CVK Madencilik’in www.cvkmadencilik.com ve konsorsiyum lideri aracı kurum Tera Yatırım’ın www.terayatirim.com adresli internet sitelerinden ulaşabilirsiniz.

 

Continue Reading

Madencilik

Maden Türkiye 2021 ile sektör tek çatı altında toplanıyor

Published

on

By

Tüyap, madencilik sektörünün Avrasya’da düzenlenen en kapsamlı buluşması Maden Türkiye 2021’de sektörün tüm paydaşlarını 9. kez tek çatı altında buluşturacak. KOSGEB ve Ticaret Bakanlığı destekleriyle 9-12 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan fuar, yurt içinden ve yurt dışından nitelikli firmaların katılımı ile sektör profesyonellerini bir arada buluşturacak. Şimdiden 59 ülkeden aldığı ziyaretçi kaydı ile bu yıl da sektör profesyonellerinin tercihi olmaya hazırlanıyor.

Tüyap’ın geliştirdiği dijital çözümlerle katılımcı firmalar ve ziyaretçiler online iş ağı platformu Business Connect Programı üzerinden dijital ortamda fuar öncesi, sırası ve sonrasında bir araya gelerek uzun soluklu iş birlikleri kurabilecekler.

Madencilik sektörü 2021 yılı ihracatına hızlı başladı. İhracat %57,9 oranında arttı. Sektörün tüm paydaşları için verimli iş bağlantıları kurmasını sağlayan fuar, ihracat rakamlarını daha da yukarılara taşıyacak.

Ziyaretçi ve katılımcı sayılarında istikrarlı artış

Sektör paydaşları, üreticiler, sivil toplum kuruluşları, ilgili bakanlık ve bağlıları, üniversiteler, sektörel basın ve profesyonel ziyaretçileri bir araya getiren Maden Türkiye Fuarı her sene ziyaretçi ve katılımcı sayısını istikrarlı bir şekilde artırıyor.

Bir önceki fuarda Almanya, Amerika, Çin, Rusya, Japonya, Kanada, İsviçre, İspanya, İtalya, Fransa gibi 33 ülkeden 448 katılımcı firma, 69 ülkeden 762 yabancı olmak üzere toplam 11.082 ziyaretçi ve Azerbaycan, Bulgaristan, Kazakistan, Kuzey Makedonya, Gana, Nijerya, İran, Suudi Arabistan’dan gelen alım heyetleri ağırlandı. Yer üstü ve yer altı madenciliğin ihtiyaç duyduğu tüm makine ve ekipmanların, sarf malzemelerin, yardımcı malzemelerin ve hizmetlerin en yeni teknolojilerinin sergilendiği, tüm katılımcı ve ziyaretçilerinin memnun olduğu fuar, aynı yıl katılımcı sayısında %14, ziyaretçi sayısında %17 artış elde etti. Bu seneki fuarda da hem katılımcı hem de ziyaretçi sayılarında istikrarlı artışın sürmesi bekleniyor. Fuar, 12 Aralık Pazar günü saat 17.00’ye kadar ziyaret edilebilecek.

KOSGEB ve Alım Heyeti Programı desteği

Bu sene yine KOSGEB’in desteğiyle sektör temsilcilerini buluşturacak. KOSGEB, fuara katılan işletmelere destek sağlayacaktır. Katılımcılar KOSGEB’e başvurarak destekten faydalanabilecek. Bu sene de Ticaret Bakanlığı’nın Yurt Dışı Alım Heyeti Programı desteğini alan fuar, katılımcıları alım heyetleri ile bir araya getirerek sektörün gelişimi için elverişli bir ticaret platformu oluşturacak.

Görüşmeler fuar öncesinde başlayacak

Katılımcılar, Tüyap tarafından geliştirilen Business Connect Programı üzerinden fuar öncesinde 6-8 Aralık tarihleri arasında arama ve filtreleme yaparak uygun iş bağlantılarını bulabilecek, talep gönderebilecek, mesajlaşabilecek ve toplantı planı yapabilecekler. Fuar sırasında yapacakları verimli iş görüşmeleri için altyapı oluşturma şansı elde edecek. 9-12 Aralık tarihleri arasında eşleşen katılımcı ve ziyaretçiler, Business Connect Programı üzerinden online veya yüz yüze toplantı yapabilecekler.

Güvenli fuar ortamı

Düzenlediği fuarlar aracılığıyla savunmadan ambalaja, tarımdan inşaat sektörüne kadar çok sayıda sektörün gelişimine yön veren Tüyap, her fuarda uyguladığı COVID-19 tedbirlerini Maden Türkiye 2021’de de titizlikle uygulayacak. Türk Standartları Enstitüsü COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi’ni alan ilk fuar merkezi olarak aldığı tedbirlerle katılımcı ve ziyaretçilerine güvenli fuar ortamı yaratacak.

 

Continue Reading

Madencilik

Liberya, Türklere madencilik başta olmak üzere birçok alanda yatırım fırsatı sunuyor

Published

on

Madencilik, enerji ve liman başta olmak üzere birçok alanda yatırım fırsatı sağlayan Liberya, Türk yatırımcıları bekliyor. Liberya Fahri Başkonsolosu Selahattin Yılmaz, ülkelerin karşılıklı anlaşmasıyla buradaki madenlerin finansman olarak kullanılabileceğini belirtiyor

Afrika’nın bakir kalan son 4 ülkesinden biri olan Liberya Cumhuriyeti, Türk yatırımcıları davet ediyor. Liberya’nın A’dan Z’ye bütün yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirten Liberya Fahri Başkonsolosu Selahattin Yılmaz, Türkiye’nin Liberya konusunda adım atması gerektiğini vurguluyor. Liberya’da madencilik başta olmak üzere enerji, liman ve çeşitli alanlarda yatırım olanağı bulunduğunu, ülkenin özellikle altın ve lityum yatakları bakımından zengin olduğunu belirten Yılmaz, “Doğru yatırımlarla potansiyel değerlendirilmelidir. Diğer taraftan Liberya kimi yerüstü kaynakları bakımından da oldukça zengin. Bu kapsamda dünyanın en kaliteli kauçuğunun Liberya’da bulunduğunu söyleyebiliriz. Zira Amerikalı lastik üreticisi FIRESTONE ülkede bulunan tek fabrika” diyor.

Bölgeye enerjiden madenciliğe, limancılıktan ulaştırmaya kadar birçok alanda yatırım yapılabileceğini dile getiren Yılmaz, “Ülkelerin karşılıklı anlaşmasıyla buradaki madenlerin finansman olarak kullanılması yönünde bir anlaşma yapılabilir.  Ülkedeki yatırımların ilk etapta enerji, ulaştırma ve madencilik alanlarında yapılması gerekiyor.  Liberya Cumhurbaşkanı George Weah, ülkeye gelecek yatırımcılar konusunda oldukça istekli ve ülkenin A’dan Z’ye her türlü yatırıma ihtiyacı var.  Diğer taraftan enerji sıkıntısı olan ülkede, başta başkent olmak üzere günde 3 ila 4 saat arasında elektrik veriliyor” dedi. Elektrik tedarikinin de Türkiye’de faaliyet gösteren yerli bir firma tarafından yapıldığına işaret eden Yılmaz,  “Afrika’nın kendi içerisinde eko sistemleri var. Hem Liberya, hem de Türkiye’nin hükümetler düzeyinde katkılarıyla oluşacak yeni sistemlerle birçok yatırımcı bu ülkede önemli kazanımlar elde edebilir” diyor.

Selahattin Yılmaz, yatırım konu başlıklarını ise şu şekilde sıralıyor; Enerji, elektrik ve dağıtımı, güneş enerjisi,  limanların rehabilitasyonu, genişletilmesi ve yönetimi, karayolu yol yapımı, 3 ve 4 yıldızlı otele dayalı turizm işletmeleri.

Continue Reading

Yorumlar

  • {{{ review.rating_post_title }}}
    User Avatar
    {{{ review.rating_title }}}

    {{{review.rating_comment | sstr | nl2br}}}

    Show

Trendler