Haberler

Kimya ihracat yarışını ikincilikle bitirdi

Published

on

 

Türkiye ekonomisine en çok katkı sağlayan sektörlerin başında gelen kimya, 2013 yılını 17 milyar 507 milyon dolarlık ihracatla, ikinci sırada kapattı. Yıl genelinde ağırlığı hissedilen Mısır’daki iç karışıklık ve siyasi gelişmeler sektör ihracatını belirleyen en önemli etkenler olarak sıralandı. Sektörün 2014 yılı hedefi ise 18 milyar dolarlık ihracata ulaşmak.  

Kimya sektörü, geçtiğimiz yıl en fazla ihracatı Mısır, Irak ve Almanya’ya yaptı. Mısır’a gerçekleşen rekor ihracat, yaşanan olaylar sonrası düşüşe geçti ve yılı yüzde 18,14 oranında azalış ile bitirdi. Mısır, Irak ve Almanya’nın ardından sektör en çok ihracatı Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Rusya, İspanya, İtalya, Malta ve Azerbaycan’a yaptı. Diğer yandan Afrika’ya ihracatını artırmaya devam eden kimyanın geride bıraktığımız yılda Nijer, Kenya, Somali, Uganda gibi ülkelere olan ihracat artışı dikkat çekti. Plastik mamüller, kozmetik, ilaç ve eczacılık ürünleri, kauçuk, boya gibi alt sektörleri de ihracatta başarılı bir performans gösterdi.

Aralık ayı sonuçları ise, kimya ihracatındaki değişimi ortaya koyar nitelikte. Kimyada, Avrupa ülkelerinin payı artmaya devam ediyor. 2013’ün son ayında ilk üçte; Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Yunanistan yer aldı. Bu ülkeleri sırasıyla İtalya, İspanya, Almanya, İran, Mısır, Azerbaycan ve Rusya izledi. Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 244, Yunanistan yüzde 220 ve İspanya ise yüzde 210 rekor ihracat artışlarıyla dikkat çeken ülkeler olarak sıralandı.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, 2013’ün ihracatçı açısından kolay bir yıl olmadığını ifade ederek, şunları söyledi: “Tüm zorluklara rağmen yılı ülkemizin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olarak tamamladık. Komşu ülkeler ve Mısır’da ortaya çıkan kriz olmasaydı, ihracatımızın çok daha üzerine çıkabilirdik. Mısır sonrası ortaya çıkan durum nedeniyle Ortadoğu ülkelerine ihracatımız olumsuz etkilendi ve ihracatımız 2012 ile aynı seviyelerde kaldı. Politik süreçte yaşanacak iyileşme ile birlikte ihracatımızda artış bekliyoruz.”

2014 yılının da ihracatçı açısından zorlu geçeceğini vurgulayan Akyüz, yaşanan tüm zorluklara rağmen yeni pazar arayışının devam edeceğini belirtti ve “Moral bozmadan, tüm gücümüzle ihracatımızı artıracak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl AB’ye artışlar istikrarlı bir şekilde devam etse de beklediğimiz yükselmeler diğer bölgelerde olmadı. Hiç girmediğimiz pazarlarda ve ürünlerimizi satamadığımız noktalarda ihracatçımızın aktif olarak rol oynaması gerekiyor. Bu konuda ihracatçımıza destek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version