Haberler

Internet kullanan her 5 kişiden biri online alışveriş yapıyor

Published

on

Üye ağıyla Türkiye e-ticaret sektörünün yüzde 90’ını temsil eden Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), ülkemizde online alışveriş sektörünün gösterdiği gelişmeyle ilgili bir infografik hazırladı. Elde edilen verilere göre, Türkiye’de e-ticaret her geçen yıl daha da yükselen bir trend olarak seyrediyor.

 

Türkiye’nin 2012’de e-ticarette yüzde 35’lik büyümeyi yakaladığı infografiğin dikkat çeken sonuçları arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra kadınların çoğunlukla giyim ve aksesuar, erkeklerin ise elektronik ve bilgisayar ürünlerini internetten sipariş verdikleri gözleniyor.

Üye ağıyla Türkiye e-ticaret sektörünün yüzde 90’ını temsil eden Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), Türkiye’de e-ticaretin durumunu gözler önüne seren bir infografik yayınladı. BKM’den alınan verilerle hazırlanan infografik, her geçen yıl e-ticarete olan yatırımların daha da arttığını ortaya koyuyor.

İnfografiğe göre, işlem adedi ve işlem hacminde en yüksek artış, ocak 2012 ile 2013 arasında görülüyor. Ocak 2012’de işlem adedi 11.293.693 olarak belirtilirken ocak 2013’te bu rakamın 15.737.905’e yükseldiği gözleniyor. İşlem hacminde ise aynı zaman aralığında geçen bir yıllık sürede ortaya çıkan 1.125,06 milyar TL’lik artış dikkatlerden kaçmıyor.

“Online Alışveriş” arayanların sayısı hızla artıyor

İnfografikte internet üzerinden online alışveriş sitelerini aratanların da 2007 yılından bu yana hızlı bir şekilde artış gösterdiği görülüyor. İnternet üzerinden kredi kartıyla yapılan ödemelerin hacminde de büyük bir sıçrama olduğu dikkat çekiyor. E-ticaretin ülkemizde kendini yeni göstermeye başladığı yıl olan 2008’de 8 milyar 276 milyon TL olan hacmin, 2013’ün sadece ilk dört ayında 7 milyar 997 milyon TL’lik rekor bir rakama ulaştığı çarpıcı bir sonuç olarak gözler önüne seriliyor.

2012’de 18 milyon kredi kartı kullanıldı

Ülkemizde 2012 yılında yüzde 35’lik bir büyüme oranının yakalandığının da belirtildiği infografikte, 2012 yılında kullanılan kredi kartı sayısı 18 milyon olarak açıklandı. Ayrıca Mastercard’dan alınan verilere göre, alışverişlerin yüzde 50’ye yakınının üç büyük ilde gerçekleştiği de infografiğin konuları arasında kendine yer buldu. Online alışverişin yüzde 28,39’unun İstanbul, yüzde 13,62’sinin Ankara, yüzde 7,45’inin İzmir’den yapıldığı belirtildi. Diğer illerin oranıysa yüzde 50,54.

Internet kullanan 5 kişiden biri online alışveriş yapıyor

İnfografikte Türkiye’de internet erişimi olan hanehalkı 32.438.200 olarak ifade edilirken, Facebook’un Türkiye nüfusu da aynı rakama denk geldi. Bunların yanı sıra bireylerin yüzde 37.8’inin düzenli internet kullandığı açıklandı. İnterneti kullanan en yüksek yaş, 16 – 24 aralığı oldu.

Alışverişlerde cinsiyet dağılımı da infografikte yer aldı. Elde edilen verilere göre, alışveriş yapan kadın sayısında artış var ancak erkekler hala hakimiyetini koruyor. Alışverişi sonlandırma aşamasında erkekler kadınlardan önde olsa da karar verici konumunda kadınlar bulunuyor.

Yapılan alışverişlerde sepet ortalaması artıyor

Ayrıca infografikte sigorta işlemleri çıkartılarak sepet ortalamaları da hesaplandı. 2008 yılında ortalama 140 TL olduğu görülen ortalamaların 2013’ün ilk çeyreğinde 200 TL’ye ulaştığı gözlendi.

Yine Mastercard’dan alınan verilere göre, internetten alışveriş alışkanlıkları da hesaplandı. Kullanıcıların ağırlıklı olarak 0,69 ayda bir e-ticarete başvurdukları anlaşıldı.

Internetten en çok satın alınan ürünler de cinsiyete göre farklılık gösterdi. Elde edilen bilgilere göre, erkeklerin yüzde 39’u elektronik ve bilgisayar ürünlerini tercih ediyor. Kadınların yüzde 41’i ise giyim ve aksesuar kategorisinden alışveriş yapıyor.

Sosyal medyada Türkiye ilk sıralarda

İnfografikte, dünya kullanıcı sıralaması baz alınarak hazırlanan rakamlara göre sosyal mecralarda Türkiye’deki internet kullanıcıları ilk sıralarda yer aldı. İnfografiğin en dikkat çekici noktalarından birini oluşturan listede, kullanıcı sayısı açısından Türkiye, Facebook’ta 6. sırada, Twitter’da 11. sırada, Youtube’da ise 14. sırada yer aldı.

 

 

ETİD hakkında:

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), 2007 yılında e-ticaret sektöründeki öncü firmalar tarafından, sektörün büyümesini sağlamak için gerekli hukuki düzenlemelerin sağlanması, firmaların ve hedef kitlenin sektör ile ilgili eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi amacı ile kurulmuştur. 2007 yılında ilk Yönetim Kurulu’nun Kaan Dönmez başkanlığında oluşturulması ile ETİD özellikle ‘Mesafeli Satış Sözleşmesi’ne yönelik önemli çalışmalarda bulunmuştur. Hakan Orhun başkanlığında oluşturulan ikinci yönetim kurulu 2010 yılından bu yana e-ticaret sektörü ve kullanıcıları için değer yaratan çalışmalarına devam etmektedir. Mayıs 2012 itibariyle tamamı Türkiye’nin önde gelen e-ticaret sitelerinden oluşan 32 üyeye sahip bulunan ETİD, Türkiye’de e-ticarete ilişkin hukuki altyapının oluşturulmasında, mevzuattaki eksikliklerin veya ihtiyaçların tespitinde ve çözümlenmesinde sektöre büyük katkı sağlayacak ve yol gösterici olacak çalışmalarda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

ETİD üyeleri şöyle sıralanmaktadır: 1V1Y.COM, adepo.com, akakce.com, Altıncı Cadde, butikbebe.com, ebebek, ekopasaj.com, elmasepeti.com, Ereyon, Evmanya, Genpa, Gittigidiyor, hepsiburada.com, hirdavatmarketim.com, hizlial.com, limango, Markafoni, MedyaNet, Metrics34, MikroÖdeme, Morhipo, mudo.com.tr, n11.com, outletim.com, PaylasAL.com, PayPal, PayU, sahibinden.com, Sanalpazar, Teknosa, Tekzen, Trendyol, TTNET, ykmden.com, Ucuzu, UPT, VipDükkan, yakala.co, yenicarsim.com.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version