Haberler

Hangi otomobil üreticisi Çin’deki büyümeden aslan payını alacak?

Published

on

Küresel otomotiv piyasası kötü geçen birkaç yıldan sonra, Çin’den gelen talebin etkisiyle büyüyor ve bu pazardan aslan payını alanlar Alman otomobil üreticileri. Çin’in otomobil talebinin öngörülebilir gelecekte artmaya devam edecek olması da, Alman araba üreticilerini avantajlı bir konuma sokuyor.

Dünya Bankası verilerine göre Çin’de 1000 kişiye 58 araba düşüyor. Bu oran ABD’de 797, Japonya’da 591 ve Almanya’da 572. Araba satışlarında büyüme potansiyeli en az 10x. Otomotiv üreticilerinin yaptığı tahminlere göre Çin’de, 2020 yılında araba satışları 40 milyona ulaşacak ve Çin’i dünyanın en büyük otomobil pazarı yapacak. (Karşılaştırma için; ABD’de yıllık araba satışları şu anda 15.9 milyon düzeyinde.)

Her ne kadar 40 milyon çok büyük bir rakam gibi görünse de yıllık sadece % 7’lik büyümeye denk geliyor ve Çin’in büyüme hızı düşünülürse bu gerçekçi bir rakam.

Hangi araba üreticisi Çin’deki büyümeden aslan payını alacak?

Eğer üreticileri coğrafi ve sektörel büyüme hızı bazında gruplandırırsak, BMW ve Volkswagen en iyi konumdalar. Bu iki üretici aynı zamanda Çin piyasasına en çok nüfuz etmiş üreticiler. Özellikle BMW gelirinin % 18.8’ini Çin’den sağlayarak öne çıkıyor. Bu oran sektördeki en yüksek oranGeçen hafta başlarında Daimler’in CEO’su büyük ihtimalle BMW’nin ABD’de 2013 yılında satışlarda Mercedes’i geçeceğini söyledi. Bu BMW’nin tasarımlarının yalnızca Çin’de değil rekabetin yüksek olduğu ABD piyasasında da tuttuğunun göstergesi.

 

Saxo Capital markets otomotiv sektör analizinin detayları:

 

ABD’den ikinci çeyrek bilanço döneminde gelen veriler Ford’un ABD piyasasında General Motors’tan daha iyi performans sergilediğini gösteriyor, fakat bu iki üretici de önemli bir pazarı atlamış olabilirler. Küresel araba piyasası kötü geçen birkaç yıldan sonra, Çin’den gelen talebin etkisiyle büyüyor ve bu pazardan aslan payını alanlar Alman araba üreticileri. Çin’in araba talebinin öngörülebilir gelecekte artmaya devam edecek olması da, alman araba üreticilerini avantajlı bir konuma sokuyor.

 

Otomobil Rönesansı

 

Küresel araba endüstrisinin boyutu dudak uçuklatıcı ve krizden sonra kârlılığın artması da sektörü yatırımcılar için çekici kılıyor. Bu çekiciliğin bir nedeni de, sektörün Şubat 2009’dan beri yıllık bazda %19.7 toplam getiri getirmesi. Bu her ne kadar hisse senedi piyasaları ortalamasında olsa da, düşük kâr marjlarıyla ve işgücü sorunlarıyla cebelleşen bir endüstri için büyük başarı.

 

Son gelen veriler de bir zamanlar kötü durumda olan endüstrinin bir Rönesans yaşamakta olduğunu gösteriyor. Sermaye getirisi %8’in biraz altında ve bu da endüstrinin sermaye için harcadığından daha fazla getiri sağladığını gösteriyor. Bu yatırımcılar ve kredi verenler için bir değer yaratılması demek. Sektörün faaliyet kârı son 10 yıldır görülmeyen seviyelere ulaştı, bu da görünümün gerçekten iyi olduğunu gösteriyor. Bütün göstergeler araba endüstrisinin daha hızlı büyümenin ve daha iyi maliyet kontrolünün olduğu bir döneme girdiğini gösteriyor. Tesla’nın otomotiv endüstrisine girmesi de, araba üreticilerinin arasındaki rekabeti arttırdı, bunların arasında arabalarda daha fazla yazılım ve teknoloji önermek var. Sektör kesinlikle değişiyor ve yatırımcılar ve tüketiciler için daha çekici bir hal alıyor.

 

 

Ford GM’in üç boy önünde

 

İkinci çeyrek bilançoları Ford’un yeni pazara çok iyi uyum sağladığını ve GM’i geride bıraktığını gösteriyor. İkinci çeyrek rakamları Ford yıllık bazda karlılığını %14.7 arttırırken, GM’in sadece %3.9 arttırdığını gösteriyor.

 

 

 

Daha iyi büyüme ve karlılığa ek olarak Ford’un GM’e nazaran önemli bir avantajı da Asya Pasifik bölgesindeki daha büyük varlığı. Bu bölgede fazla varlığının olmaması GM’in en zayıf noktasıyken, Ford için ise kazanan bir formül. ABD piyasalarının hızlanmakta olduğu gerçeği de eklenirse, Ford sektörde yatırım yapıp hem ABD’deki hızlanmadan hem de Asya bölgesinden faydalanmak isteyen yatırımcı için ilginç bir performans. Fakat potansiyel ne kadar büyük?

 

Asya’daki ve özellikle de Çin’deki potansiyel oldukça büyük. ABD otomotiv piyasası finansal kriz sırasında nerdeyse %50 daraldı. Ford batmaktan son anda kurtuldu, GM ise devlet tarafından kurtarıldı. ABD’de araba satışları yıllık bazda 6 milyon yada dip noktasından %80 arttı, fakat bu durum daha ne kadar sürebilir?

 

 

 

Araba satışlarındaki değişim ekonominin durumuyla bağlantılı, ve ABD ekonomisi büyümekte. Fakat satışları etkileyen bir diğer faktörde nüfus artış hızı, nüfus artış hızı arabaya olan talebi tek başına ekonomik büyümenin yapamayacağı kadar yukarıya taşıyabilir. Aşağıdaki grafik ABD’de nüfusa oranla araba satışlarını gösteriyor, krizden önceki oran %5.7’yken oran şu anda %5.1’de. Eğer araba satışlarının bundan sonraki finansal krizden önce eski ortalamalarına döneceği farz edilirse yılda 2,9 milyonluk yada %18’lik bir büyüme beklenebilir.

 

 

 

Çin, otomotiv endüstrisinin geleceği

 

ABD’deki büyüme potansiyeli Çin’dekinin yanında bir hiç. Çin piyasasını ele geçirmeye başaran şirket, her şeyi değiştirecek yeni teknolojiler ortaya çıkmadığı sürece 21.yy’ın ilk yarısının en dominant otomotiv üreticisi olma yarışını kazanmış demektir.

 

Dünya Bankası verilerine göre Çin’de 1000 kişiye 58 araba düşüyor, bu oran ABD’de 797, Japonya’da 591 ve Almanya’da 572. Araba satışlarında büyüme potansiyeli en az 10x. Çin’de Otomotiv Üreticilerinin yaptığı tahminlere göre 2020 yılında araba satışları 40 milyona ulaşıp, Çin’i dünyanın en büyük araba pazarı yapacak. Karşılaştırma için ABD’de yıllık araba satışları şu anda 15.9 milyon düzeyinde. Her ne kadar 40 milyon çok büyük bir rakam gibi görünse de yıllık sadece %7’lik büyüme gerektiriyor ve Çin’in büyüme hızı düşünülürse bu gerçekçi bir rakam.

 

Hangi araba üreticisi Çin’deki büyümeden aslan payını alacak? Eğer üreticileri coğrafi ve sektörel büyüme hızı bazında gruplandırırsak, BMW ve Volkswagen en iyi konumdalar. Bu iki üretici aynı zamanda Çin piyasasına en çok nüfuz etmiş üreticiler. Özellikle BMW gelirinin %18.8’ini Çin’den sağlayarak öne çıkıyor, bu oran sektördeki en yüksek oran. Bu haftanın başlarında Daimler’in CEO’su büyük ihtimalle BMW’nun ABD’de 2013 yılında satışlarda Mercedes’i geçeceğini söyledi. Bu BMW’nun tasarımlarının yalnızca Çin’de değil rekabetin yüksek olduğu ABD piyasasında da tuttuğunun göstergesi.

 

Düşük seyreden Yen’e rağmen yatırımcılar Japon araba üreticilerinin Çin piyasasını domine etmelerine oynamamalı, iki ülke arasındaki tarihsel sorunlar Japon üreticilerin Çin’deki başarılarını etkiliyor.

 

Peter Garnry – Saxo Bank Hisse Senetleri Analisti

 

 

 

*Saxo Capital Markets Hakkında

Saxo Capital Markets Menkul Değerler A.Ş. Foreks, CFD, Futures, Borsa Opsiyonları gibi uluslararası yatırım araçlarını tüm dünyada tek bir platform üzerinden sunan Danimarka kökenli Saxo Bank’ın bir iştirakidir.

Türkiye’de SPK’dan lisansını alarak Eylül 2012’de faaliyete başlayan Saxo Capital Markets Menkul Değerler A.Ş.  foreks, futures, CFD’ler ve borsa opsiyonlarını tek platformdan sunarak yatırımcıların portföylerini zenginleştirilebilmelerini ve risk yönetimlerini kolaylıkla yapabilmelerini sağlamaktadır.

 

Saxo Bank Hakkında

Saxo Bank, ekonominin belirsizlik dönemlerinde büyümeye odaklı stratejisi ile Avrupa’nın seçkin bankaları arasında yer alıyor. Saxo Bank, Ağustos 2011’de, dünyanın önde gelen yatırım firmalarından TPG Capital’in Saxo Bank’ın ana hissedarlarından biri olduğunu duyurdu. Bu girişim sonucunda, TPG Capital, Saxo Bank’ın yüzde 30 payını satın almış oldu.

Saxo Bank, yasal ve lisanslı bir Avrupa bankası olarak, forex, hisse senetleri, ETF’ler (borsa yatırım fonları), vadeli işlem ve opsiyon kontratları, CFD’ler (fark kontratları) ve diğer türev ürünlerde işlem yapma imkanı sunuyor. Alım satım yapmak isteyen bireysel ve kurumsal müşterilerine, birbiriyle entegre, web tarayıcı tabanlı SaxoWebTrader; indirilebilir SaxoTrader yazılımı ve mobil cihazlar için SaxoMobileTrader uygulaması olarak üç ayrı platformu 20 dilde sunmaktadır.

Saxo Bank ayrıca Saxo Asset Management vasıtasıyla profesyonel portföy ve fon yönetimi hizmetleri, Saxo Privatebank üzerinden ise perakende bankacılık hizmetleri vermektedir.  Saxo Bank’ın Avrupa, Asya, Ortadoğu, Latin Amerika ve Avustralya’da ofisleri bulunmaktadır. Bilgi için: www.saxobank.com

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version