Makina & Ekipman

GAMAK, dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor

Published

on

Türk sanayisinin devlerinden GAMAK, 2020 yılında organizasyonel anlamda pek çok yeniliğe imza attı. Sektörde edindiği başarılı tecrübelerin ardından Ercan Şenyurt, geçtiğimiz Haziran ayı itibariyle GAMAK’ın Satış Müdürlüğü görevini üstlendi. Firmanın modern tesislerine bir ziyaret gerçekleştirdik ve Ercan Bey’den hem yeni görevi hem de GAMAK’taki yeni dönem hakkında bilgiler aldık.

GAMAK, Türkiye’nin en köklü ve tanınan markalarından biri. Kısaca GAMAK’ı anlatır mısınız bize?

GAMAK, 1961 yılında Türk sanayisinin üretim yapması için ihtiyaç duyduğu en önemli ürünlerin başında gelen “elektrik motoru” konusundaki yerli ürün eksikliğini gidermek amacıyla kuruldu. Kısa sürede Türkiye menşeli ilk elektrik motorunun üretimine başladık ve ithal motor kullanımının
yarattığı maliyet, yedek parça temini ve fiyatlarıyla ilgili sıkıntıları giderecek bir alternatif yarattık. Kalitemizle takdir topladık ve her geçen gün büyümeyi ve gelişmeyi sürdürdük.

Geçen 60 yıllık süre içerisinde sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önemli elektrik motoru üreticilerinden birisi haline geldik ve bugün 0,06 kW’dan 3000 kW güce kadar ürettiğimiz elektrik motorlarımızla, sanayi alanındaki neredeyse tüm motor ihtiyacını karşılıyoruz. Elektrik motoru üretimi için gerekli olan hemen hemen her parçayı kendi tesisimizde üreterek, tüm üretimi tek çatı altında toplamış durumdayız.

Türkiye’de hep ilklere imza atan ve sektöründe lider firma olmanın bilinci ile motor üretimindeki tecrübemizi rüzgâr türbinlerine de aktardık ve bugün Türkiye’de kullanılmakta olan rüzgâr türbinlerinin 4MW güç seviyesindeki jeneratörlerini de üretmeye başladık.

GAMAK’ın Ar-Ge’ye verdiği öneme bağlı olarak sürekli yeni ürünleri piyasaya sunduğunu biliyoruz. Bu anlamda ürün gruplarında ne tür yenilikler mevcut?

Türkiye’nin en geniş elektrik motoru ürün gamına sahibiz. 2020 yılında 3 MW kapasiteli orta gerilim motorlar, ex proof motorlar ve yeni seri tek fazlı motorlarının üretimine başladık.

2021 yılında üretimimizi daha da genişleteceğiz, HES ve RES’ler için rüzgâr ve su türbin jeneratörlerinin 5 MW’a kadar üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yılda 1 milyon motor üretim kapasitesine sahip olan firmamız, gelecek 3 yıl içinde yapılması planlanan 50 milyon dolarlık yatırımla da motor ve jeneratör üretim kapasitesinin de bir buçuk kat artırılmasını planlıyor.

Elektrik motoru seçiminde nelere dikkat edilmelidir size göre?

İhtiyaca uygun doğru elektriksel ve mekanik özelliklere sahip bir AC motoru seçebilmek için izlenmesi gereken belli adımlar vardır. Müşterinin ihtiyacının en başından doğru tespit edilmesi ve buna uygun elektrik motorunun seçilip imal edilmesi ve hizmete sunulması ile mümkün olmaktadır. Endüstride elektrik motorlarının kullanılmadığı sektör yok. Başlıca sektörlere örnek vermek gerekirse; kompresör uygulamaları, fan ve pompa uygulamaları, kâğıt sektörü, çimento sektörü, marin sektörü, redüktör uygulamaları, yenilenebilir enerji kaynağı uygulamaları, arıtma teknolojileri, paketleme ve ambalaj sektörü, sayılabilir. İşte tüm bu sektörlerdeki uygulamaların ana tahrik ürünü olan elektrik motorlarını doğru biçimde seçip dizayn edebilmek; sistemin genel işleyiş performansı açısından çok önemli. Göz önünde tutmamız gereken teknik noktaları şöyle özetleyebiliriz:

  • Motorun çalışacağı şebeke değerleri: Besleme gerilimi, faz sayısı ve şebeke frekansı
  • Motorun çalışacağı düzen: Motor enerjilendiği vakit sürekli mi yoksa kesikli mi çalışacaktır. (Farklı çalışma rejimleri, S1…S9)
  • Motorun sahip olması istenilen koruma sınıfı: Dış etkilere karşı IP koruma sınıfı
  • Motor kutup sayısı: Motor kaç kutuplu/ devir (rpm.) değerinde olacaktır sorusunun saptanması
  • Motor anma gücü: Motorun mil çıkışında kaç kW gücü vereceği. (Bu durum mekanik olarak iş makinesinin ne kadar kW’lık güce ihtiyaç duyduğu ana fikrinden yola çıkılarak bulunur.)
  • Motor anma momenti: Motorun iş makinesine ileteceği mil döndürme momenti (Nm)
  • Motor yapı şekli: Motorun ortama kurulacağı yapı inşa şekli
  • Ortam fiziki şartları: Motorun çalışacağı ortam sıcaklık değeri (Derece C.), ortam yüksekliği (m.), olası mil çıkış gücü düşüş hesaplaması
  • Motorun en uygun soğutma sınıfının seçilmesi, varsa istenilen özel motor boya isteğine göre dizayn edilmesi
  • Motorun şebeke üzerinden veya inverter üzerinden çalışacağı bilgisi

Peki, elektrik motorlarında uzun ve sağlıklı bir çalışma ömrü için hangi kriterler göz önünde tutulmalıdır?

Asenkron motorlar, özellikle ağır çalışma koşullarında sorunsuz çalışabilmeleri ve değişken motor yüklerine çabucak adapte olabilmeleri açısından endüstri için çok önemlidir. Son yıllarda çeşitli motor
tipleri geliştirilmesine rağmen maliyet ve üretimdeki kolaylıklar asenkron motorları vazgeçilmez kılıyor. Asenkron motorlarda arızaların erken tespiti ve analizi iş gücü, üretim kayıpları, enerji maliyetleri ve verimlik açısından da önem arz etmektedir.

Dolayısıyla arızaların önceden tahmini ve tespiti özellikle büyük güçlü ve kritik motorlarda ani arızaların önlenmesi, bakım maliyetlerinin düşürülmesi ve ürün kalitesinin yükseltilmesi için önemli ve motorların
uzun ve sağlıklı bir çalışma ömrüne sahip olmasını bu sağlıyor. Arızaların önceden tahmini ve tespiti için de motor bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. En çok karşılaşılan arızalar stator, rotor, rulman arızaları ve mekaniksel problemlerdir.

Pandemi sonrası “yeni normal” döneminde üretim ve satış anlamında nasıl değişimlerin yaşanmasını öngörüyorsunuz?

Çalışan uzmanlığı gerektiren elektrik motoru sektöründe, yetişmiş kalifiye çalışan özellikle üretimde daha ağır basıyor. Bu nedenle Covid-19 sebebiyle istihdamda daralmak, süreç normale döndüğünde maliyet açısından daha büyük sorunlara yol açabilir. Üreticiye, taleplere ilişkin doğru bilgiyi ve öngörüyü zamanında aktaran pazarlar, talepleri karşılamada sıkıntı yaşamadı. Elektrik motoru sektörü de hem müşteriler hem üreticiler nezdinde, pandemiyi iyi yönetmiş bir sektör. GAMAK da bu dönemde hız kesmedi ve üretim kapasitesini daha da arttırdı.

Firma, süreç içinde ne yapılacağı ve süreç sonrasında da neler yapılması gerektiği konularında programlar oluşturdu ve müşteri süreçlerinin online’a taşınması için gerekli çalışmalar başlatıldı ve bunlar da 2021 yılında devreye alınacaktır. Müşterilerimize dijital ortamlardan da ulaşılmaya başlandı. Sağlıklı yaşam ve çalışma koşullarına uyum sağlandı. Tüm tesislerimiz ve operasyonlarımız hijyen kurallarına göre düzenlendi. Ofislerde çalışma koşulları Covid-19 özelinde iyileştirilerek çalışanların motivasyonu ve sağlığı korundu.

GAMAK olarak Türkiye’nin pandemi sürecinde ve sonrasındaki iş potansiyeline güveniyoruz ve hem iş ortaklarımıza hem de pazara, üretime kesintisiz devam ederek güven veriyoruz.

Türkiye piyasasındaki rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Motor piyasasında yoğun bir rekabet ortamı mevcut. Türkiye pazar ihtiyacının / talebinin üzerinde bir kapasite ya da arz mevcut. Bundan dolayı üreticiler arasında bir rekabet yaşanmakta. Olumlu ve sektörü geliştiren rekabetin yaşanması tüm üretici ve kullanıcıların lehine bir durum yaratmakta ancak zaman zaman bu rekabet terse yani negatife işleyebiliyor.

Bu durumda da maalesef kaybeden sadece biz üreticiler değil Türkiye sanayisi oluyor. Piyasaya sunulan düşük verime sahip ya da verimsiz ürünler ya da kısa ömürlü ürünler ile sanayimizin verimi, rekabet gücü uzun vadede düşmekte. Bu konudaki izlenecek stratejiler, zararı hepimizin yaşayacağını bir noktaya gidilmemesi için önemli.

Türkiye’yle birlikte dünyanın pek çok ülkesinde de GAMAK markalı ürünler kullanılıyor. İhracat hedefleriniz nelerdir?

Elektrik motoru üretiminde yerli marka GAMAK, ihracat hedeflerini 2020’de de büyüttü. Yüzde yüz yerli sermayeyle kurulan GAMAK, pandemi döneminde ihracat gerçekleştirdiği ülke sayısını artırarak yüzde 50’nin üzerinde büyüme gerçekleştirdi. Firma, özellikle son yıllarda yaptığı atılımlarla gelirinin bir bölümünü ihracattan elde eden bir yapıya gelmiş bulunmakta ancak bunu yeterli görmüyor, ihracatın payının ilerleyen yıllarda Türkiye ciromuza ulaşmasını hatta geçmesini hedeflemekte.

Ben de bu noktada sektördeki bilgi birikimim, tecrübelerim ve iş bağlantılarım ile destek vermekten memnuniyet duyacağım. Şu anda, Avrupa’nın önde gelen ülkeleri başta olmak üzere 40’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde güçlü partnerlere sahibiz ve ihracat ağımızı daha da genişleteceğiz.

Özel motorlar alanında da pazarda önemli bir oyuncusunuz. Bu noktada üretebildiğiniz özel motor tipleri nelerdir?

Genel maksat motor olarak bilinen standart 3 fazlı ve 1 fazlı asenkron motorların, özel uygulamalar için geliştirilmiş versiyonları ile uygulamalarda maliyet, performans, kalite ve enerji verimliliği avantajı sağlamaktayız. Özel motor uygulamalarımız arasında duman tahliye, ex proof, taş kırma, süt sağma ve orta gerilim motorlar sayılabilir.

OG motorlarımız, 3MW’a kadar imal edilmektedir. Türkiye’nin ilk sertifikalı duman tahliye motoru imalatını GAMAK yapmıştır, çeşitli tesislerde ürünlerimiz güvenle kullanılmaktadır. Ex proof motorlarımız, yanıcı ve patlayıcı gaz, toz ortamlarına göre tasarlanmış, d sınıfı koruma yapısına sahiptir. ATEX ve IECEX sertifika gerekliliklerini karşılamakta ve can ve mal güvenliğinizi yine özenle korumaktadır.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Yayın grubunuza, bana bu imkânı verdiği için teşekkür ediyorum. Türkiye sanayinin çok önemli bir ürün grubu olan elektrik motorlarının, en önemli üreticisi GAMAK firmasında göreve başlamam konusunu gündeminize taşımış olmanızdan dolayı memnuniyetimi de tekrar sizlere iletmek istiyorum. 2020 yılının bu zorlu günlerini atlatarak, ileriye daha umut ve sağlıkla bakacağımız günlere bir an evvel kavuşmak dileğiyle.

Ercan Şenyurt kimdir?
1992 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümündeki lisans eğitimini bitirmemin akabinde, Koç Grubu’nda çalışma hayatıma başlayarak 28 yıl boyunca bu grupta emek verme fırsatını buldum. Yatırım Mühendisi olarak Türk Elektrik Endüstrisi’nde başladığım iş hayatına, sonraki yıllarda ihracat bölümüne geçiş yaparak devam ettim. Şirketin ihracata, özellikle de Almanya bölgesine verdiği önem sebebiyle 4 yıl süre ile de Almanya’nın Frankfurt şehrinde tecrübe ve yetkinlik kazanmam için görevlendirildim. Elektrik motoru satışında bu dönem, benim açımdan çok önemli bir kilometre taşı oldu. Yabancı bir ülkede çalışmanın yanında, oradaki pazarı, dinamiklerini, Avrupalı müşteri beklenti ve ihtiyaçlarını, iş yapış tarzlarını yakından tanıyarak, sonraki yıllarda bunları kullanarak şirketin ihracat başarısında pay sahibi oldum. Bu dönemde uzun vadeli iş birlikleri geliştirme fırsatlarını yakalayarak, yüksek cirolu sözleşmelere imza attık. Türkiye’ye dönüşüm sonrası şirket birleşmeleri sebebi ile Arçelik bünyesinde görev aldım. Önce ihracat, sonrasında da yurtiçi satış da eklenerek elektrik motoru satışında yönetici pozisyonunu 10 yıla yakın bir süre yürüttüm.
İki sene öncesinde de yine Arçelik bünyesindeki İklimlendirme ve Enerji Çözümleri bölümünde önce LED Aydınlatma sonrasında da İklimlendirme alanlarında Satış Yöneticiliği pozisyonlarında görev aldım.
Bu yıl, 1 Haziran tarihinden itibaren de yıllardır içinde iş yapma fırsatı bulduğum elektrik motoru sektörünün Türkiye’deki 1 numaralı firması GAMAK’ta Satış bölümünün başında bulunmaktayım.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version