Haberler

Ford Otosan’dan ihracat başarısı

Published

on

 

ESKİŞEHİR (AA) – YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ – Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 2013 yılının ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artış ile 162 bin 270 adet ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Yenigün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ford Otosan olarak 2012 yılı itibariyle 76 ülkeye araç ve parça ihracatı yaptıklarını ve aynı yıl gerçekleştirilen 205 bin adet ihracat, 3.2 milyar dolar ihracat geliri ile otomotiv sektöründe ihracat şampiyonluğunu devam ettirdiklerini söyledi.

Ford Otosan olarak 2013 yılının ilk 9 ayında 216 bin 89 adet üretim gerçekleştirdiklerini açıklayan Yenigün, “2013 yılının ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artış ile 162 bin 270 adet ihracat gerçekleştirdik. İç pazarda ise 2013 Ocak-Eylül döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarında toplam 75 bin 717 adetlik satış ile yüzde 12,5 pay elde ettik. 2014 yılı hedefimiz, her zaman olduğu gibi bir önceki yılın başarısını bir adım öteye taşımaktır” dedi.

Dünya markası Ford Trucks

Ford Otosan olarak dünya pazarlarında önemli bir marka olma yolunda son dönemde oldukça önemli adımlar attıklarına dikkati çeken Yenigün, “Ford ile yapılan global anlaşma çerçevesinde Ford Cargo’ların 59 ülkedeki yayılımını, Ford Otosan olarak “Ford Trucks” markası ile gerçekleştiriyoruz.  Ayrıca fikri mülkiyet haklarına sahip olduğumuz Ecotorq motorun, JMC markalı araçlarda kullanılmak üzere Çin’de üretilmesine yönelik olarak lisans anlaşması yaptık. Anlaşma, ilk üretimin gerçekleşeceği 2016 yılından itibaren 12 yıl süreyle geçerli olacak” diye konuştu.

Dünyadaki ihracat pazarları hakkında bilgi veren Yenigün,  şunları kaydetti:

“Fort Otosan olarak, 2012 yılında Kuzey Amerika yüzde 24 ve İngiltere yüzde 22 başta olmak üzere Almanya yüzde 13, Batı Avrupa ve Rusya yüzde 7, Fransa yüzde 6, Doğu Avrupa yüzde 4, İspanya ile yüzde 3 oranıyla, önde gelen ihracat pazarlarımız arasında yer aldı. Mevcut pazarların yanı sıra 2012 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Türkmenistan ve Kazakistan’ı da ihracat pazarları arasına eklerken, 2013 yılında Meksika, Körfez, Ortadoğu ve Afrika ülkelerini de ihracat pazarları arasına katma başarısı gösterdik.”

  Ford, Transitte Avrupa’nın tek üretim merkezi

İhracat pazarlarını çeşitlendirme stratejileri kapsamında yeni pazar çalışmalarını sürdürdüklerine değinen Yenigün, “Bu kapsamda bu sene Meksika’ya araç ihracatı başlattık. Ford’un yeni ticari araç gamına baktığımızda Transit’in dünyadaki en büyük ihracat merkezi, Custom ve Courier’in dünyadaki tek üretim merkezi, Cargo’nun ise Brezilya ile birlikte iki üretim merkezinden biriyiz. Ayrıca Transit’in Avrupa’daki tek üretim merkeziyiz. Ford Otosan olarak Ford Cargo ile global arenada 59 pazarda kendi markamızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yenigün, her yeni pazarın kendi demografik yapısı itibariyle bir takım zorluklar barındırdığını dile getirerek,  şöyle devam etti:

“Ford Otosan olarak var olduğumuz her pazarda satışlarımızı artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Pazar koşullarına uygun araçlarımızı özelleştiriyoruz. Örneğin Ortadoğu ülkelerine gönderilen Ford Cargo’larda iklim koşulları gözetilerek hazırlanan ‘Sıcak İklim Paketi’ ile kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Bu sebeple diyebiliriz ki, pazar koşullarına uygun ürünler hazırlayıp müşteri beklentileri karşılandığı sürece hiçbir pazar aslında zor değildir.”

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version