Elektronik

Elektra Elektronik 2021’de yeni pazarlara odaklanarak büyümeyi sürdürecek

Published

on

Türkiye’den 6 kıtada 60ülkeye trafo ve enerji kalitesine yönelik elektronik ürünler ihraç eden Elektra Elektronik, sektörde 41. yılını doldurduğu 2021’de yeni ihracat pazarlarına açılmayı planlıyor. Pandemiye rağmen üretim ve ihracatın devamı için yoğun çaba sarf ettikleri 2020’de Danimarka ve Hollanda’ya ihracat yapmaya başladıklarını belirten Elektra Elektronik Genel Müdürü Emin Armağan Şakar, 2021’de Güney Amerika’ya odaklanacaklarını söyledi. Bu yıl cirosunu döviz bazlı yüzde 8 büyüme ile kapatırken 2021’de yüzde 15 büyüme hedeflediklerini ifade eden Şakar, yenilenen ve büyüyen fabrikalarında daha güçlü Ar-Ge çalışmaları ile yeni nesil elektronik ürünler üretmeyi ve son yıllarda artırdıkları dijitalleşme yatırımlarının sonucu olarak üretim, depo takibi ve diğer bütün iş süreçlerini buluttan takip etmeyi planladıklarını anlattı.

Üretim kapasitesi, çalışan sayısı veihracat oranı açısından Türkiye’de alçak gerilim trafo ile reaktör sektörünün lider firması konumunda olan Elektra Elektronik, 2020 yılında pandemiye rağmen üretim ve ihracatın devamı için yoğun bir şekilde çalışarak cirosunda dövizbazlı yüzde 8 büyüme gösterdi. Şirket, son yıllarda ağırlık verdiği dijitalleşme ve Ar-Ge yatırımlarının da etkisiyle 2021 yılı büyüme hedefini ise yüzde 15 olarakbelirledi. 6 farklı kıtada 60’a yakın ülkeye trafo ve elektronik ürün ihracatı gerçekleştiren Elektra Elektronik, 2021 yılında yeni ihracat pazarlarını daradarına aldı.

2021’de hedef yeni pazarlar

Şirketolarak toplam cirolarının yüzde 50’sini ihracatın oluşturduğunu belirten ElektraElektronik Genel Müdürü Emin Armağan Şakar, “İstanbul’dakifabrikamızdan başta Çin, İspanya, Almanya, Fransa, Yeni Zelanda ülkeleri olmaküzere Afrika, Ortadoğu ve Güney Amerika bölgeleri ile birlikte toplamda 6farklı kıtada 60 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bir süredir hedefpazarlarımız arasında yer alan Danimarka ve Hollanda enerji kalitesi ile ilgilielektronik ürün tedariğini İtalya’dan sağlıyordu. Pandemi nedeniyle İtalya’dayaşanan üretim gecikmelerinin etkisiyleDanimarka ve Hollanda’ya biz destek olduk ve bu da yeniilişkiler geliştirmemizi sağladı. Yine 2020’de ihracata başladığımız GüneyAmerika’yı 2021 için odağımıza aldık, bu bölgede yeni ülkelere ulaşaraketkinliğimizi artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Pandemiyle birlikte sağlık sektörüneyönelik ürünlerinin üretimini hızlandırdı

Sağlıksektörüne katma değer sunan medikal transformatörleriniİngiltere, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Ürdün ve Kolombiya’ya ihraç ettiklerinibelirten Şakar, sözlerine şöyle devam etti; “Pandemi döneminde hemülkemizde hem de dünyada sağlık sektörünün önemi daha da arttı. Koronavirüsönlemleri kapsamında İstanbul Yeşilköy’de inşa edilen Prof. Dr. Murat DilmenerAcil Durum Hastanesi’nin yanı sıra Türkiye genelinde yaklaşık 130 farklıhastane ve klinikte, tıbbı izolasyon güç paneli ve ameliyathane kontrol panelisistemlerine yönelik özel çözümler sunuyoruz. Bununla birlikte tüm dünyada yenihastaneler inşa edildi. Bu noktada sağlık sektörüne yönelik ihracatımıza yeniülkeleri eklemek için çalşıyoruz.”

“2021 tüm iş süreçlerimizi buluttantakip edeceğimiz bir yıl olacak”

Elektra Elektronik olarakgerçekleştirdikleri dijital dönüşüm yatırımları ile ilgili açıklamada bulunan Şakar,“Dijital dönüşüm aslında pandemiden önce de birçok şirketin gündeminde olan birkonuydu. Ancak Covid-19 salgını sürecinde önemi bir kez daha kavranmış oldu. Üretiminmekandan, zamandan ve hatta insan faktöründen etkilenmeden, planlanan işleyişteilerlemesi açısından dijital dönüşüm birçok sektörde gerekli hale gelmişdurumda. Biz de şirket olarak yaklaşık bir yıldır malzeme stoğu, sipariş, tedarik,satış ve lojistik süreçlerimizi dijital olarak yönetiyorduk. Böyleliklepandeminin ülkemizdeki ilk dönemlerinde çalışanlarımız ofise bağlı kalmadanbulut üzerinden yazılım süreciyle işlerinin takibini sağladılar. Bu nedenle çalışmalarımızdaherhangi bir aksama ile karşılaşmadık. Son yıllarda artırdığımız dijitalleşmeyatırımlarının sonucu olarak 2021 yılında da üretim, depo takibi ve diğer bütüniş süreçlerimizi buluttan takip etmeyi planlıyoruz” dedi.

“İstihdam sağlayarak büyümek her zamanöncelikli hedefimiz olmaya devam edecek”

2019’da ciddi oranda Ar-Ge yatırımlarıyaptıklarını ve 2020’de bunun neticelerini aldıklarını vurgulayan Şakar,TÜBİTAK’a sundukları projelerden onay aldıklarını belirterek şu açıklamalardabulundu; “Önümüzdeki yıl da ciromuzun yüzde 5’ini Ar-Ge yatırımlarımızaayıracağız. Yenilenen ve büyüyen fabrikamızda daha güçlü Ar-Ge çalışmaları ileyeni nesil elektronik ürünler üretmeyi, test ve ölçüm faaliyetlerini kendi bünyemizealmayı planlıyoruz. Tüm bu yatırımlarımızın ve iş planlarımızın odağında herzaman önce insan yer alıyor. Pandemi sürecinde insan sağlını korumanın ve işgüvenliğini sağlamanın önemini tüm dünya bir kez daha öğrenmiş oldu. Bu noktadaşirketimiz için bir yandan her şeyin otomatize edildiği yeni dünya düzenindedijital dönüşüme adaptasyonumuzu artırırken bir yandan da istihdam sağlayarakbüyümek her zaman öncelikli hedefimiz olmaya devam edecek.”

“Yüksek teknolojili yeni ürünümüzü dünyaçapına taşımayı hedefliyoruz”

Türkiye’de ilk ve tek üreticisi oldukları,sanayicilerin enerji kalitesi sorunlarına son veren yüksek teknoloji ürünü DynamiX Aktif Harmonik Filtre’yi 2021 yılında daha dageliştirerek dünya çapında bir ürün haline getirmeyi planladıklarını belirten Şakar,“Sürekli gelişim anlayışımız ışığında önümüzdeki yıl da tüm ürünlerimizdegeliştirmeler devam edecek. Özellikle DynamiXAktif Harmonik Filtre ürünümüze haberleşme sistemini entegre ederek ürünümüzü buluttantakip etmek ve yazılımsal özelliklerini geliştirmek istiyoruz. Yüksekteknolojili bu ürünümüz, endüstride ve ticari tesislerde elektriksel kirlilikanlamına gelen harmoniklerin ve yüksek nötr toprak gerilimi kaynaklı enerji kalitesiproblemlerinin önüne geçiyor. İş kayıplarını ve üretim verimsizlikleriniortadan kaldırmayı hedefleyen DynamiX iledünya çapında sektördeki en yüksek performansa sahip aktif harmonik filtreleriüreten şirketlerden biri olarak konumlanıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version