Haberler

Doların yükselişi ihracatçıya nefes aldırdı

Published

on

Tarihin en yüksek seviyesini gören dolar, düşük kur nedeniyle rekabet sıkıntısı yaşayan ihracatçı firmalara nefes aldırdı.

ABD Merkez Bankası (FED)’in açıklamaları ile tırmanışa geçen, psikolojik sınır olan 2 TL seviyesine günden güne yaklaşan dolar, yurt dışına yüklü ihracat yapan ancak maliyet ve giderlerini fiyatlarına yansıtamayan şirketleri ekonomik olarak rahatlattı.

Dünya’da 5 kıtada 50’den fazla ülkede satışa sunulan BRN Yataklarının Genel Müdürü Berna İlter, 11 Haziran’dan bu yana doların TL karşısındaki yükselişini “kurlar dengelendi” şeklinde değerlendirdi. Berna İlter, uzun süredir ihracatçı olarak kurların düşük kaldığını, bunun kendileri gibi ihracatçıları zor durumda bıraktığını dile getirdiklerini anımsatarak, şunları söyledi:

“Yıllardır hem işçilik, hem girdi maliyetlerimiz sürekli artarken, düşük kurla bunu ihracat fiyatlarımıza yansıtamadığımızı, ihracatta fiyat değiştirmenin kolay olmadığını anlattık. Sektör itibariyle Balkanlar ve Orta Avrupa’da çok sayıda rakibimiz olduğunu ve son iki yıldır artık rekabette zorlandığımızı belirtmiştik. Dolayısı ile kurların dengesini bulmasından memnunuz.”

Cari açığa fayda sağlanabilir

İhracat performansı ile Türk ekonomisine en çok katkı sağlayan şirketlerden BRN Yatakları Genel Müdürü Berna İlter, “Bizler girişimci ve yatırımcılar olarak döviz geliri olmayanların hiçbir zaman dövizle borçlanmamaları gerektiğini savunuruz. Borcunu döviz ile ödeyenler bu süreçte zorlu günler geçirebilir ancak, yükselen kur ithalatı azaltarak cari açığa fayda sağlayabilir. Doların son dönemdeki yükselişi düşük seviyede olan kurları dengeliyor” diye konuştu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version