Türkiye’nin dört bir yanına açılan çağrı merkezleri, istihdamı olumlu yönde etkiliyor. Eleman.net üzerinden verilen çağrı merkezi ilanları, 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 170 oranında artış gösterdi.

Sayıları artan çağrı merkezleri, istihdama katkısıyla dikkat çekiyor. Sektörde 2013 yılında yaklaşık 70 bin kişinin istihdam edildiği, 2014 yılında ise bu rakamın 74 bine yaklaşacağı tahmin ediliyor. Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, sektör ve dış kaynak kullanımı dışında artık birçok firmanın kendi bünyesinde çağrı merkezi oluşturarak, bu alanda istihdam yarattığını söylüyor. Duyarlar sektörün istihdama katkısını şöyle anlatıyor: “Özellikle bankacılık, finans, sağlık, iletişim ve teknoloji alanlarında çağrı merkezlerinde çalışan kişi sayısının oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Her geçen gün gelişen teknolojik altyapılar, müşteri ilişkileri ve memnuniyetine verilen önem ve bu alanda yetişmiş nitelikli personelin artması sektörün büyüyüp gelişmesine büyük ölçüde katkı sağlıyor. Çağrı merkezlerinin hizmet alanları ise müşteri hizmetleri, teknik destek, tele-satış ve veri güncelleme gibi bölümlerle her geçen gün daha da genişlemekte.”

Çalışanların yüzde 75’i kadın

Mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net’e halihazırda çağrı merkezi sektöründe hizmet veren yaklaşık 445 üye firma bulunuyor. Bu sayı çağrı merkezlerine ürün, hizmet ve eğitim sağlayan yan kuruluşlarla birlikte 1.250 gibi bir rakama ulaşıyor. 2013 yılı geneline bakıldığında Eleman.net’te yayınlanan ilanların yüzde 3,5’inin çağrı merkezi sektörüne yönelik olduğunu belirten Özlem Demirci Duyarlar, “Bu rakam 2012 yılına göre yüzde 170 oranında artış göstermiş. Özgeçmişinde çağrı merkezi tecrübesi bulunan aday sayımız ise 19 bin 258” diyor. Adayların cinsiyet ve yaş dağılımları hakkında da bilgi veren Duyarlar, sektörün yüzde 75 oranıyla ağırlıklı kadın adaylardan ve yüzde 41 oranında 25-29 yaş aralığından oluşturduğunu ekliyor.

Mesleğin tehlikeli meslek kategorisine alınması sektörü olumsuz etkiliyor

Çağrı merkezi sektörünün dinamiğinin oldukça yüksek olduğun belirten Özlem Demirci Duyarlar, bu sektörde çalışmak isteyen adayların sabırlı, hızlı, çözüm odaklı, iletişim yeteneği güçlü, takım çalışmasına yatkın ve problem çözme becerisine sahip olmaları gerekli olduğuna dikkat çekiyor. Duyarlar şöyle devam ediyor: “Çalışma sürelerinin uzunluğu, stresli bir çalışma ortamının olması ve yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’yla birlikte çağrı merkezlerinin “tehlikeli meslek” kategorisine alınması ise sektörü olumsuz yönde etkileyen unsurlar olarak karşımıza çıkmakta.”

Adayların Cinsiyet Dağılımı

Yüzde

Kadın

75

Erkek

25

Adayların Yaş Dağılımı

Yüzde

25-29

41

20-24

34

30-34

16

35-39

5

40 yaş ve üstü

2,3

15-19

1,7

Adayların Eğitim Durumu

Yüzde

Lise

33

Önlisans

32

Lisans

31,6

ilköğretim

2,4

Yüksek Lisans

1

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

Riskli yapı tespiti yapan kuruluşlara çeki düzen getirildi

  Kentsel dönüşümde uygulamadan kaynaklanan duraksamaların önlenmesi için Uygulama Yönetmeliğinin bazı maddeleri…

Nisan ayından sonra gelen faizlerdeki indirim, emlak piyasasını canlandırdı

  Merkez Bankası’nın faiz indirimi ve bankaların hizmete sunduğu alternatifli konut kredisi…

3M, Energy Star Ödülü’ne 10. kez layık görüldü

    3M, EPA Energy Star Sürdürülebilir Mükemmellik Ödülü’ne art arda 10.…

Figen Ayan, MedCruise Birliği’nin ilk Türk başkanı oldu

Galataport İstanbul Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan, MedCruise Birliği’nin 59.…