Haberler

Çağrı merkezi sektörünün teşvik talebine ilk olumlu yanıt geldi

Published

on

Çağrı merkezi yatırımlarının ve yarattıkları yüksek istihdamın sürdürülebilir olması için devlet tarafından özellikle insan kaynağı tarafındaki teşvik unsurlarıyla desteklenmesi son derece önem taşıyor. ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, 5084 sayılı kanun kapsamındaki istihdam teşviğinin 31 Aralık 2012’de sona ermesinden sektörün oldukça olumsuz etkilendiğini, bu noktadaki ihtiyaçlarını devletin ilgili kurumlarına aktararak söz konusu istihdam teşviğinin devamını talep ettiklerini söyledi. ÇMD’nin bu talebi olumlu bir sonuç aldı ve 14 Temmuz 2013 tarihinde yayınlanan 28707 Sayılı Resmi Gazete’de, 5084 sayılı kanun kapsamındaki sigorta primi desteğinin devamı niteliğindeki teşvik, 5510 sayılı kanun ve 2013/4966 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile uzatıldı. Tarakçı; “Teşvikler için temasta olduğumuz ve destek veren tüm kamu kurumu yetkililerine sektörümüz adına teşekkür ederiz” dedi.

İşsizlik oranının yüksek olduğu ülkemizde 40’tan fazla ilde gençlerin istihdamı için iyi bir çözüm alternatifi sunan çağrı merkezleri pek çok alanda katma değer üreten, Türkiye’nin en stratejik sektörlerinden biri haline geldi. 2012 sonu itibariyle 67 bin kişinin istihdam edildiği çağrı merkezi sektöründe önümüzdeki 5 yıl içinde toplam 100 bin kişiye iş olanağı sağlanacağı öngörülmektedir.

Önceki teşvik sisteminde desteklenen sektörler arasında çağrı merkezlerinin bulunmaması ve teşviklerin sadece 6. Bölge’de yer alan 15 il ile sınırlı tutulması çağrı merkezi sektörü açısından oldukça dezavantajlı bir durum yaratıyordu. Çağrı merkezleri büyük ölçüde insan kaynağına ihtiyaç duyan kuruluşlar olduğundan, yatırımcılar için en yüksek maliyet unsuru da insan kaynağı olarak öne çıkıyor. Yatırımların ve sağlanan yüksek istihdamın sürdürülebilir olması için bu konudaki teşviklere sektörün büyük ihtiyacı bulunuyordu. 5084 sayılı kanun kapsamındaki istihdam teşviğinin geçtiğimiz yıl 31 Aralık 2012 tarihinde sona ermesi nedeniyle sektörün oldukça olumsuz etkilendiğini söyleyen ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, bu noktadaki ihtiyaçlarını devletin ilgili kurumlarına aktardıklarını, söz konusu teşviklerin devamını talep ettiklerini ve geçtiğimiz günlerde de olumlu bir sonuç aldıklarını belirtti. Sektör olarak, bu gelişmeden dolayı duydukları memnuniyeti ifade eden Tarakçı, yeni teşvik uygulamasının istihdam edilen kişi üzerinden faydalanılması nedeniyle çağrı merkezleri açısından daha anlamlı bulduklarını ifade ederek bu teşviğin hayata geçmesine destek olan tüm kamu kurumu yetkililerine sektör adına teşekkür ettiklerini vurguladı.

14 Temmuz 2013 tarihinde yayınlanan 28707 Sayılı Resmi Gazete’de, 31 Aralık 2012 tarihinde sona eren 5084 sayılı kanun kapsamındaki sigorta primi desteğinin devamı niteliğindeki teşvik, 5510 sayılı kanun ve 2013/4966 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile uzatılmış oldu. ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, 01.01.2013 tarihi itibariyle geçerli olacak teşvikten asgari ücret üzerinden yapılan hesaplamaya göre; işverenlerin çalışan başına aylık 60 TL civarında bir avantaj elde edebileceğini de sözlerine ekleyerek çağrı merkezi sektörünün ihtiyaç duyduğu diğer teşvik konuları için de ilgili kurumlarla temaslarını sürdüreceklerini belirtti.

Karara göre teşvik; Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize, Sivas, Trabzon ve Uşak’ta faaliyet gösteren iş yerleri için 31 Aralık 2016’ya kadar; Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat’ta faaliyet gösteren iş yerleri için 31 Aralık 2017’ye kadar; Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Bozcaada ve Gökçeada’da faaliyet gösteren iş yerleri için ise 31 Aralık 2018’e kadar uygulanacak. Kararın amacı, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi dikkate alınarak belirlenen yukarıdaki bölgelerde sigorta primi işveren hissesi teşviği uygulanmak suretiyle üretim ve istihdam imkanlarını artırmak olarak belirtiliyor.

Söz konusu teşvikten yararlanabilmek için 10 ve üzerinde sigortalı çalıştırmak ve yukarıdaki bölgelerde faaliyet gösteren işyeri olmak, özel işyeri olmak, prim borcu bulunmamak veya borçlarını yapılandırmış olmak, aylık prim ve hizmet belgelerini süresinde vermek ve kayıt dışı işçi çalıştırmamak gibi koşullar gerekmektedir.

Çağrı Merkezleri Derneği hakkında:

Çağrı Merkezleri Derneği (ÇMD), Türkiye’de çağrı merkezleri sektörünün gelişimini sağlamaya, faaliyet ve etki alanını genişletmeye yönelik iş/güç birliğini hedefleyen referans kuruluş olmak üzere, Kasım 2008 tarihinde 9 kuruluşun ortak girişimiyle kurulmuştur. ÇMD, kısa sürede toplam 38 kurumun üyeliğiyle, sektörün yaklaşık yüzde 85’ini temsil eder konuma gelmiştir. ÇMD, çağrı merkezlerinin faaliyet alanlarını kamuoyuna daha iyi tanıtmayı, sunulabilecek katma değerleri iş dünyasına anlatmayı, mesleki sorunları paylaşmayı, değişik paydaşlar arasında bir iletişim ve uzlaşı platformu olmayı ve sektör problemlerine çözüm getirmeyi amaçlamaktadır.

ÇMD hakkında daha ayrıntılı bilgiyi www.cagrimerkezleridernegi.org adresinden edinebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version