Diğer İmalatlar

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da, lastik değiştirebilme şampiyonu Türkiye!

Published

on

 

Goodyear ve Avrupa Sürüş Okulları Federasyonu’nun(EFA) yeni araştırması güvenli araç bakımının Avrupalı genç sürücüler tarafındanbilinmediğini ortaya koydu. Eğitmenlere göre Avrupa ülkelerinde Belçikalı gençacemi sürücüler yol güvenliğinde araç bakımının önemi konusunda en düşük oranasahip.  Avrupalı sürüş eğitmenlerinegöre, acemi sürücülerin üçte birinden daha azı testi geçtikten sonra lastik değiştirebilmektedir.Türkiye ise yüzde 54 oranıyla lastik değiştirmeyi bilme konusunda Avrupa, OrtaDoğu ve Afrika bölgesinin lastik değiştirebilme şampiyonu !

Goodyear ve Avrupa Sürüş OkullarıFederasyonu (EFA) sürüş testini geçen genç sürücülerin araç bakımı hakkındakifarkındalıklarını 2,300’ün üzerinde sürüş eğitmenine sorduğu ankette ölçümledi.Anketten çıkan sonuçlar sürüş eğitmenlerinin gençlerin güvenli ve trafiğe-hazıraraç kontrolü ve muayenesine dair çok az bir bilgiyle sürüş testini geçtiğinigösteriyor.

Sürüş eğitmenlerine göre gençsürücülerin sadece dörtte biri (yüzde 24) testi geçtiğinde araç ışıkları ve rüzgârekranı sileceklerini kontrol etmeyi ve değiştirmeyi biliyor. Eğitmenlere göreacemi sürücülerin sadece üçte ikisi düzgün şekilde bir lastik basıncı izlemesistemi (TPMS) kullanabiliyor. Bilindiği gibi lastik hava basıncı, ve çalışmagöstergeleri ve ışıkların standart düzeyleri yol güvenliği için kritik önemesahiptir.

2012’de yapılanaraştırmada[1]acemi sürücülerin yüzde 45’i sürücü eğitiminin bir parçası olan lastikbasıncını kontrol etmeyi ve lastik değiştirebilmeyi bildiğini söylerken;2013’te sürüş eğitmenlerinin sadece yüzde 16’sı acemi sürücülerin lastikdeğiştirebileceğini düşünüyor. Sürüş eğitmenlerine göre, Çek Cumhuriyeti,Fransa ve Polonya’da acemi sürücülerin trafiğe hazır araç kontrolü vebakımından en yüksek yeterliliğe sahipken; Belçika, Hollanda ve İsviçreligençler, uygun araç bakımı konusunda minimum bilgi ile sürüş testlerini geçiyorlar.

Goodyear TüketiciLastiklerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michel Rzonzef

Goodyear TüketiciLastiklerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michel Rzonzef Avrupa, Orta Doğu veAfrika’yı kapsayan araştırma bulgularını şöyle yorumladı: “Lastik durumunadaha yakından göz atmak güvenli sürüş için önemli. Enflasyonun, özellikle,yakıt tüketimi, lastiklerin potansiyel kilometresi ve aracın kullanımı ve frenperformansı üzerinde bir etkisi vardır. Bu bulgular sektör olarak, gençsürücülere neden lastik bakım konularında eğitim sağlamak için daha fazla çabagerektiğini ve lastiklerin güvenli olduğundan emin olmak için ne yapılmasıgerektiğini ortaya koymaktadır”  dedi.

Eğitmenlere göre lastikBasıncı İzleme Sistemi Kullanma oranı AB ortalamasında yüzde 21 iken Türkiye’debu oran yüzde 42’ye çıkıyor. AB ortalamasında sürüş eğitmenlerinin yüzde 6’sıacemi sürücülerin lastik değiştirmeyi bildiğini söylerken Türk eğitmenlerTürkiye’deki acemi sürücülerin yarısından çoğunun (yüzde 54) lastikdeğiştirmeyi bildiğini ifade ediyor. Bu oran İsviçre’de yüzde 1, Danimarka’da yüzd8, Avusturya’da yüzde 10 olarak ortaya çıkıyor. Türkiye yüzde 54 ile, lastikdeğiştirmeyi bilme konusunda Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da en yüksek oranasahip ülke.

Konuyla ilgili olarak AvrupaSürüş Okulları Federasyonu Başkanı John Lepine, “Avrupa çapında sürüşeğitmenlerinin öğrencilerinin eğitiminde yol güvenliği için bakımlı araçlarınönemini billiyor olmasından çok mutluyuz. Benim tecrübeme göre, iyi eğitmenleryolda dikkatsizliklere neden olan çok önemli bakım işlemlerini öğretmeyetkisini üzerlerine alırlar” diyekonuştu.

 

Goodyear TüketiciLastiklerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michel Rzonzef ise “Sürüş eğitmenlerigenel araç performansı için öğrencilerin lastiklerin kritik önemini anlamalarınayardımcı olmada büyük çaba sarfediyorlar. Goodyear olarak biz, bu konudaharcanan çabanın farkındayız ve lastik bakım ve yol güvenliği hakkındaöğrenciler için en son eğitim materyali ve bilgiler ile eğitmenleri nasıldestekleyebileceğimizi araştırıyoruz” dedi.

Araştırma Hakkında:

Çalışma, sürüş eğitmenlerinin yol güvenliğibilinci, inancı ve uygulamalarına yönelik öğretim tutumlarının genç sürücülerarasında daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla Goodyear EMEA adınaReputation Inc. tarafından gerçekleştirilmiştir. Anket 15 farklı ülkede sürüşeğitmenlerine dağıtılan 37 soruyu kapsamaktadır.. Katılan ülkeler : Avusturya,Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda,Polonya, Rusya, İsviçre, İspanya, İngiltere, Türkiye ve Güney Afrika. Her ülkede sürüş eğitmenlerinin genelnüfusu araştırılmış, daha sonra anketi doldurmak için her ülkeden bir temsilciörneği gerekmiştir. Tüm anketlerden soruların cevapları harmanlanmış ve hembireysel ülke düzeyinde ve AB genelindeki düzeyde analiz edilmiştir. ABanalizine dahil edilen ülkeler şunlardır: Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti,Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, İsviçre, İspanya, veİngiltere (örneklem büyüklüğü n = 2.334). Genel Avrupa analizi yapılırken,veriler bütün ülkelere eşit söz hak vererek, ülke nüfusuna göre eşit ağırlıklıolmuştur. Saha çalışması 2013 Ağustos ayından Eylül ayına kadargerçekleştirilmiştir. Mülakatlar her ülkenin yerel dilinde çevrimiçiyapılmıştır. Araştırmanın tüm sonuçları istek üzerine mevcuttur. Bu araştırma2012 yılında 16 ülkede 6400 acemi sürücü arasında gerçekleştirilen araştırmayıoluşturmuştur: (Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa,Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, Rusya, İspanya, İsveç, İsviçre, GüneyAfrika, Türkiye ve İngiltere).

Goodyear Lastikleri T.A.Ş. hakkında

Üretim, satış ve satış-sonrasıhizmetleri ile lastik sektöründe faaliyet gösteren Goodyear Lastikleri T.A.Ş.,dünyadaki en büyük lastik üreticilerinden olan Goodyear Tire and RubberCompany’nin Türkiye’deki iştiraki olarak, 1 Eylül 1961’de kuruldu. GoodyearLastikleri T.A.Ş.; Türkiye’de 1,200’ü aşkın çalışanı ile İzmit veAdapazarı’ndaki 2 üretim tesisinde faaliyet göstermektedir. Şirket, ürünleriniGoodyear, Dunlop, Fulda, Sava ve Debica markaları altında üretip tüketicilerinesunmaktadır. Şirket Türkiye’de, yaklaşık 600 bayisi ve 300’ü aşkın araçservisleri kanalıyla tüketicilere hem tüketici lastikleri hem de ticarilastikler ve hizmetler sunmaktadır. Goodyear Lastikleri T.A.Ş., ürünleri veTürkiye’deki faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için, www.goodyear.com.tr adresini ziyaretedebilirsiniz.

 

Avrupa Sürücü Okulları Federasyonu (EFA) hakkında

EFA, sürüş talimatı; sürüşeğitmenlerinin eğitimi; sürüşün iyileştirilmesi; acemi sürücülerin diğereğitimleri; çevre dostu sürüş; yol güvenliği ile ilgili tüm sorular ile ilgilitüm Avrupa yetkilileri, kurum ve kuruluşlar ile 24 Avrupa ülkesinden 25 SürüşOkulu Federasyonlarının payını temsil etmektedir. Bu yol güvenliğindeiyileşmeye yol açan girişimleri teşvik eder. Temel hedefleri şunlardır: Eğitiminuyumlaştırılması ve eğitmen ve / veya sürüş öğretmenlerinin incelenmesi;Sürücülerin her kategoride eğitimi için müfredatın ve eğitim kavramlarınınhazırlanması ve uyumlaştırılması; Sürücülerin her kategoride ileri düzeyeğitimi için müfredatın hazırlanması ve uyumlaştırılması; Eğitiminuyumlaştırılması ve sürücülerin incelenmesi; Muayene kuruluşlarının ve sürüşsınavı görevlilerinin kalite standartlarının uyumlaştırılması. EFA siyasi vemezhepsel konularda nötr olan profesyonel bir dernektir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version