Türkiye’de varolan vergi sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Avea CEO’su Erkan Akdemir, GSMA 2014’te yaptığı açıklamalarda;
“Türkiye’de cep telefonlarına uygulanan vergi rejimi pahalı telefonu teşvik ederken; ucuz telefonların satın alma maliyetini artıracak bir noktaya geldi. Uygulanmaya başlandığında bir anlamı olan 120 TL’lik maktu verginin yeniden gözden geçirilmesinin zamanı geldi”
“Altyapı paylaşımı konusunda operatörler, bu alanda düzenleme veya işe yarar şekilde teşvik edici kuralların konulmasını istiyor. Çünkü dünyada olduğu gibi Türkiye’de de operatörler gelirlerinin önemli bir kısmını altyapı yatırımları için kullanıyor. Türkiye’de 4G konusunda ortak altyapı kullanımını sağlayan modelin sadece operatörler için değil; ülke ekonomisi ve müşteriler açısından da en doğru model olduğunu düşünüyoruz. Biz de bu modeli destekliyoruz”
“Türkiye GSM pazarı 2013’ü, yüzde 3 abone büyümesi ve yaklaşık yüzde 7’lik servis gelir büyümesi ile tamamladı. Avea ise hem abone hem gelirde sektörün üzerinde bir büyüme kaydetti ve 2013’ü en kritik performans göstergelerinde rakiplerin açık ara önünde kapattı” dedi.
Avea CEO’su Erkan Akdemir, 24-27 Şubat tarihleri arasında Barselona’da düzenlenen ve dünya GSM sektörünün en büyük etkinliği olan Mobile World Congress 2014’te; GSM sektöründe yaşanan gelişmeler, bu yıl kongrede öne çıkan başlıklar ve Avea’nın yaptığı çalışmaları değerlendirdi.
Coğrafyalar farklı olsa da yaşanan sıkıntılar ve aranan çözümler ortak
Erkan Akdemir, GSMA 2014 Kongresi’nde bu yılın en çok dikkat çeken konu başlıklarını değerlendirken; dünyada GSM sektöründe bazı pazarlarda büyümenin sürerken; bazı pazarlarda ise büyümenin durmuş veya küçülmekte olduğuna dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti:
“Burada katıldığımız toplantı ve oturumlarda gördük ki; tüm dünyada operatörler artan yatırım yükümlülükleri, yüksek frekans kullanımı, yüksek vergiler ve özellikle devletlerin telekom operatörlerinden büyük beklentileri gibi konularda ortak sıkıntılar yaşamaktalar.
Değişik coğrafyalarda da olsa, farklı ülkelerde hizmet veren operatörlerin ortak sıkıntılar yaşadığını görüyoruz. Türkiye’deki operatörlerin de artan yatırım yükümlülükleri, yüksek frekans kullanımı ve yüksek vergi konusunda sıkıntıları diğer ülke operatörlerinin yaşadıklarıyla benzeşiyor.”
Akdemir: “Varolan vergi sistemi ucuz telefonların satın alma maliyetini artırır hale getirdi”
Türkiye’de varolan vergi sisteminin ucuz telefonların satın alma maliyetini artırır hale getirdiğini ancak bunun yapılacak bazı yeni düzenlemelerle iyileştirilebileceğine dikkat çeken Akdemir:
“Türkiye’de cep telefonlarına uygulanan bir vergi rejimi var. Bu vergi rejimi şu anda, pahalı telefonu teşvik eden, ucuz telefonların ise satın alma maliyetini artıracak bir noktaya geldi. Bu kapsamda, uygulamaya konduğunda bir anlamı olan 120 TL’lik maktu verginin gözden geçirilmesinin zamanı geldi.”
Erkan Akdemir, kongrede tanıtımı yapılan 25 ve 50 dolarlık cep telefonlarının Türkiye’de 300 TL bandından aşağıda olmayacağını ve bunun da vergilerden kaynaklandığını belirtti. Açıklamaları sırasında sağlanan konuşma hizmetleri üzerindeki vergilere de değinen Akdemir; ara bağlantı ücretlerinden alınan vergilerin pazarı daralttığını vurguladı ve “Ara bağlantı ücretlerindeki düşüş nedeniyle, Avea’nın büyüme rakamı aslında yüzde 15 olacakken; yüzde 11 olarak gerçekleşti” dedi.
Fatih Projesi ile atılan yerli üretim adımı desteklenmeli
Erkan Akdemir, son günlerde pek çok farklı sektörde gündeme getirilen yerli üretim ve bunun desteklenmesi konusunda da açıklamalarda bulundu. Fatih Projesi ile yerli üretimin yolunun açıldığını söyleyen Akdemir: “Elektronikten demir çeliğe birçok sektörde yerlilik oranı da tartışılabilir. Bunun iyi şekilde kullanılarak teşvik edilmesi gerekmektedir. İyi niyetli ve cesur yatırımcıların önünün açılması anlamında maktu verginin de iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde devlet eliyle bu kadar büyük bir pazar açılmadı. Bu fırsatı iyi kullanalım.”
Akdemir: 4G operatörlere yatırım yükümlülüğü getiriyor.
Çözüm; ortak altyapı paylaşımında
Kongrede ayrıca oturumlarda 4G yatırımlarının da gündemde olan konuların başında geldiğini belirten Erkan Akdemir;
“Altyapı paylaşımı konusunda operatörler, bu alanda düzenleme veya işe yarar şekilde teşvik edici kuralların konulmasını istiyor. Çünkü dünyada olduğu gibi Türkiye’de de operatörler gelirlerinin önemli bir kısmını altyapı yatırımları için kullanıyor. Geçen yıl 750 milyon, ondan önceki yıl ise 800 milyon lira yatırım yaptık ve bunun büyük bölümü 3G’ye yönelikti. Dolayısıyla, Türkiye’de 4G konusunda ortak altyapı kullanımını sağlayan modelin sadece operatörler için değil; ülke ekonomisi ve müşteriler açısından da en doğru model olduğunu düşünüyoruz. Bunu, Avrupa’da bu konudaki arayışların artmasından da anlamak mümkün. O nedenle bu model, daha işin en başında ne kadar erken oturtulursa, o kadar net ve sağlıklı bir sonuç alınır. Biz de bu modeli destekliyoruz” dedi.
Akdemir: “Abone ve servis gelirinde pazarın üzerinde büyüdük”
Erkan Akdemir, GSMA 2014’teki değerlendirmelerinde Türkiye GSM pazarının 2013’ü, yüzde 3 abone büyümesi ve yaklaşık yüzde 7’lik servis gelir büyümesiyle kapattığını ifade etti. Avea’nın hem abone hem gelirde sektörün üzerinde büyümeye devam ettiğini, 2013’ü en kritik performans göstergelerinde rakiplerin açık ara önünde kapattığını da söyledi.
1 milyon 42 bin abone kazanımı ve yüzde 8 ile en çok büyüyen operatörün Avea olduğunu dile getiren Akdemir, bu alanda hakim operatörün yüzde 0.2, diğer operatörün ise yüzde 4 büyüdüğünü açıkladı. Akdemir, bu sonuçlarla abone pazar payını en çok arttıran operatörün de Avea olduğunu söyledi ve Bu alanda biz 1 puan, diğer operatör 0.3 puan kazanırken hakim operatör ise eksi 1.3 küçüldü” dedi.
Avea’nın ara bağlantı indirimi etkisine rağmen çift haneli gelir büyümesini sürdürdüğüne ve hem pazarın hem de rakiplerin üzerinde büyüdüğüne de dikkat çeken Akdemir şunları söyledi:
“Toplam pazar yaklaşık yüzde 7 büyürken, Avea toplam gelirini yüzde 10, servis gelirini yüzde 11 arttırdı. Servis gelir büyümesinde hakim operatör yüzde 5, diğer operatör ise yüzde 8 büyüdü. Ara bağlantı etkisi hariç yüzde 15 büyüme yakaladık. Servis gelir pazar payını da 0.7 puan ile en çok artıran biz olduk. Bu alanda hakim operatör eksi 1 azalırken, diğer operatör ise 0.3 puan artış gösterdi.
2011 ve 2012’de olduğu gibi 2013’ü de numara taşımada en yüksek net taşıma adedi ile lider kapattık. Avea, 2013 yıl sonunda 916 bin net abone kazanırken, hakim operatör 1 milyon 86 bin abone kaybetti. Diğer operatörün abone kazanımı ise 170 bin oldu. Türkiye ortalamasında faturasız pazar yüzde 1 küçülürken, biz yüzde 6 ile en yüksek büyüme oranını yakaladık. Bu alanda hakim operatör yüzde 4 küçülürken, diğer operatörün büyümesi ise yüzde 1 olarak gerçekleşti.”
Faturalı pazarda da en yüksek büyümeyi yüzde 9.9 ile Avea’nın gerçekleştirdiğini de dile getiren Akdemir, akıllı cihaz penetrasyonunda ise rakiplere yüzde 7’lik fark attıklarını söyledi. Avea’nın akıllı cihaz penetrasyon oranının yüzde 37, rakiplerinin ise yüzde 30 olarak gerçekleştirdiğini belirten Akdemir, kişi başı konuşma gelirinde de 22,3 TL ile rakiplerinden önde olduklarını sözlerine ekledi.
İTO, GSMA’nın İstanbul’a getirilmesi için ciddi çalışmalar yapıyor
Erkan Akdemir İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) GSMA Kongresi’nin Barselona’dan sonra İstanbul’da düzenlenebilmesi için ciddi çalışmalar yaptığına da değindi:
“Burada ele alınan bir diğer konu ise bizim de katıldığımız ve İTO’nun GSMA’yı 2018’de, İstanbul’da yapma girişimleriyle ilgili bir toplantıydı. Bu toplantıda, GSMA Yönetim Kurulu Başkanı ve İTO heyeti de hazır bulundu.
Toplantıda, Barselona’nın dönemi bittiğinde bu organizasyonun İstanbul’da gerçekleştirilmesi için yapılan yatırım planlarından bahsedildi. Geçtiğimiz yıl Sayın Binali Yıldırım’ın gündeme getirdiği bu konu, bu toplantıda daha somut bir şekilde tartışıldı.”
Avea’nın 2013 Sonuçlarına Göre Devam Eden Liderlikleri
Toplam abone taban büyümesi 10 çeyrek
Faturasız abone taban büyümesi 12 çeyrek
Faturalı abone oranı 24 çeyrek
Numara taşıma net kazanım 7 çeyrek
Akıllı cihaz penetrasyonu 10 çeyrek
Faturasız ARPU 5 çeyrek