Etkinlikler & Fuarlar

ATO ”Şehrimizde bir gün turist olalım” sloganıyla turizm hareketi başlattı…

Published

on

Ankara’nın marka şehir olabilmesi için alışveriş festivali başta olmak üzere pek çok çalışmaya imza atan Ankara Ticaret Odası “Şehrimizde bir gün turist olalım” sloganıyla turizm hareketi başlattı. Ankara Ticaret Odası üyesi yerli turistlerin ilk durağı Polatlı’daki Gordion Müzesi ve Kral Midas Tümülüsü oldu.

 

 

Ankara Ticaret Odası’ndan (ATO) yapılan açılmaya göre, Başkent’in ekonomik ve sosyal açıdan gelişimi için komite ve komisyonlarıyla çalışmalar yürüten ATO’nun hedeflerinden biri de şehrin turizm destinasyonları arasında yer alması.  Ankara Alışveriş Festivali ile Kültür Sanat ve Turizm Özel İhtisas Komisyonları Başkan Yardımcısı Seçim Aydın’ın önerisiyle, “Şehrimizde bir gün turist olalım” sloganıyla başlatılan çalışmada, öncelikle Ankara’da yaşayanların şehri tarihi, kültür ve turizm yönleriyle tanımasının sağlanması amaçlanıyor.

 

“İlk ziyaret Midas Tümülüsü”

 

Turizm Hareketi kapsamında Ankara Ticaret Odası Başkan Vekili Koray Güngör Şanal başkanlığında bir heyet Polatlı’daki Gordion Müzesi ve Kral Midas Tümülüs’ünü gezdi. Ankara Alışveriş Festivali Komisyonu Başkanı Yüksel Tavşan ve komisyon üyeleriyle meclis üyelerinin katıldığı ziyarete, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Enver Sağır ve Gordion Müzesi Müdürü İbrahim Bolat eşlik etti.

 

“Gordion Tümülüs Vadisi”Önerisi

 

Ankara’nın Hititlere, Friglere, Lidyalılara ve Galatlara ev sahipliği yaptığını hatırlatan ATO Başkanvekili Koray Güngör Şanal, Gordion müzesini gezerek Frig medeniyetine dair bilgi aldıklarını söyledi.         Kral Midas Tümülüsü de dahil olmak üzere bölgenin tarihi ve turistik açıdan görülmeye değer olduğunu belirten Şanal, Frigya medeniyeti kalıntılarının yer aldığı Polatlı Yassıhöyük’den başlayan ve 110 tümülüsün bulunduğu bölgenin Gordion Tümülüs Vadisi olarak isimlendirilmesi önerisinde bulundu.

 

ATO olarak turizm hareketi kapsamında tarihi ve turistik yerleri ziyaret etmeyi sürdüreceklerini bildiren Şanal, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Jeopark ve Beypazarı’nın da bu kapsamda bulunduğunu kaydetti.

 

Helva yapmamız kaçınılmaz

 

ATO’nun “Şehrimizde bir gün turist olalım” sloganıyla başlattığı turizm hareketini değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, tarihte üç medeniyete ev sahipliği yapan Ankara’nın rahatlıkla turizmin de başkenti olabileceğini söyledi. Bezci, “Ankara tarih, kültür ve sağlık turizmi için çok elverişli bir yerleşim. Şehrimizde eskiçağdan başlayan bir zengin birikim var. Müzelerimiz, hanlarımız, göllerimiz, mağaralarımız, doğal güzelliklerimiz, kültür ve eğlence merkezlerimiz, kaplıcalarımız, yaylalarımız, kayak merkezlerimiz mevcut. Özetle turizm helvası için Ankara’nın unu, yağı, şekeri yani yeterli malzemesi var. Bu malzemeyle de helva yapmamız kaçınılmaz” dedi.

 

GORDİON

 

Ankara’ya 94 kilometrelik uzaklıkta Polatlı’nın 29 kilometre kuzeybatısında, Yassıhöyük Köyü’nde yer alan Gordion, milattan önce bölgede yaşamış Frig medeniyetinin  başkenti olmasıyla biliniyor.

 

Kral Gordios’un tahtı anlamına gelen Gordion, Kral Midas ve Büyük İskender’in efsaneleriyle anılıyor. Efsaneye göre kente yük arabasıyla girerek kral olan Gordios’un arabasının okunu boyunduruğuna bağlayan ip kördüğüm olur.  Bu kördüğümü açacak kişi Asya kıtasına egemen olacağı söylentisi yayılır. Asya seferi sırasında Frigya’ya gelen Makedonya Kralı Büyük İskender kördüğümü açmaya çalışır ancak sabırsızlığı nedeniyle düğümü çözemez ve kılıcıyla keserek açar.

 

Frigya ile birlikte bölgede yaşayan diğer medeniyetlerin izleri Gordion Müzesi’nde sergilenmektedir. Açık ve kapalı teşhir alanlarıyla Türkiye’nin en önemli müzelerinden biri olan Gordion’da Milattan önce 4 ila 2 yılları arasında tarihlenen İskender sikkeleri yer almaktadır. Kibele kabartmaları ve figürlerinin de bulunduğu Gordion, Anadolu Medeniyetleri Müzesi çalışma alanı içinde yer alıyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version