Haberler

Acemi sürücülerin yarısı olumsuz hava koşullarına hazır değil !

Published

on

 

Goodyear EMEA ve Avrupa Sürücü Okulları Federasyonunun (EFA) yeni araştırmaları,Avrupa’daki sürücülerin çoğunluğunun (%66) olumsuz hava koşullarına hazırlanmanın önemini anlamadan ehliyet aldığını ortaya koyuyor. Sürüş eğitimi veren eğitmenler, sürüş testini geçen tecrübesiz sürücülerin sadece yüzde 34’ünün elverişsiz hava koşullarına hazırlanmanın önemini anladığını belirtiyor.

 

Goodyear EMEA, geçen senegenç sürücülerin katılımıyla gerçekleştirdiği yol güvenliği anketini bir adımöteye taşıyarak Avrupa Sürücü Okulları Federasyonu (EFA) işbirliğiyle gençsürücüleri eğiten öğretmenlerin katıldığı bir anket gerçekleştirdi.[1]

Goodyear gerçekleştirdiği bu araştırmayla,genç sürücülerin yol güvenliği ile ilgili farkındalıklarını artırmayı, fikir vetecrübe seviyelerini daha iyi anlamayı hedefliyor. Araştırmanın olumsuz havakoşullarına hazırlık bölümünde, Türkiye’deki sürücü eğitmenlerin yüzde 82’sininöğrencilerine kötü hava koşullarında yapılması gerekenleri öğrettiği ortayaçıkarken, Avrupa’da bu oran ortalama yüzde 51’e denk geliyor. Sonuçlar, sürüşeğitmenlerinin kötü hava koşullarına hazırlanmanın önemini öğrencilerineaşılamak için zamanı olmadığını ortaya koyuyor.

2013 yılında yapılanaraştırmada, sürüş eğitmenlerine göre, bakımlı lastiklerin önemi, genç ve acemisürücülerin sadece yüzde 38’i tarafından anlaşılıyor ve öğrencilerin sadece yüzde40’ı tarafından yağ, antifriz ve silecek sıvısı seviyesini kontrol etmeyibildiği ileri sürülüyor.

Öte yandan 2012 yılındayapılan araştırmada[2]acemi sürücülerin yüzde 89’unun yol güvenliği için bakımlı lastiklerin önemininfarkında olduğu, yüzde 60’ının diş derinliği kontrolü yaptığını, yüzde 82’sininise yağ, antifriz ve silecek sıvısı seviyesini kontrol ettiğini ortaya koymuştu.Bu iki anket karşılaştırıldığında; acemi sürücüler daha çok kendine güveniyor veolumsuz hava şartlarında ne yapmaları gerektiğini bildiklerini düşünüyorlar.

Güvenli sürüşü teşvik etmekamacıyla, karşılaşılacak farklı yol ve mevsimsel koşullarda sürücülere yardımcıolabilecek yenilikçi lastikler geliştirme konusunda lider Goodyear’ın 2012’degenç sürücülerin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmada, acemi sürücülerin yüzde50’sinin olumsuz hava koşullarında araç kullanmaya hazır olmadığı, sadece yüzde60’ının sıcaklıklardaki düşüş nedeniyle yaz lastiklerini kış lastikleri iledeğiştirdiği ortaya çıkmıştı. 2012’de çıkan sonuçlardan bir diğer bulgu ise gençsürücülerin ıslak yolda araç kullanırken kendine güven duymamalarıydı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version